Wednesday, August 25, 2010

ΝΕΩΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΝΟ



τα καλά και τα κακά της πανσελήνου


Το Χάσει Σπίντ 1 κατέφθασε στην Ραφήνα την Κυριακή το βράδυ με 4 ώρες καθυστέρηση και ξεκινήσαμε για Τήνο  μέσα στην νύχτα με οκτώ μποφόρ. Το Χάσει Σπίντ πήγαινε αργά, για οικονομία καυσίμων μας είπαν, τραμπαλιζόμενο με το γερό μελτέμι και  ξαφνικά λίγο μετά την Άνδρο τα φώτα σβήνουν, οι μηχανές σταμάτησαν, το σκάφος άρχισε να χοροπηδάει στα κύματα ενώ πυκνός καπνός  κάλυπτε τον αδύναμο φωτισμό από τα φώτα ασφαλείας. Τα πλήρωμα έτρεχε στους διαδρόμους και εμείς σιωπηλοί συγκεντρωθήκαμε στο μπροστινό τμήμα του σκάφους και περιμέναμε στις θέσεις μας αναπάντεχα ψύχραιμοι, αναζητώντας τα σωσίβια και τις οδηγίες εγκατάλειψης του σκάφους. Ομολογώ αναρωτήθηκα για πρώτη φορά στην ζωή μου που ήταν και αν θα μου χωρούσε το σωσίβιο, μια και στις διακοπές όλοι παίρνουμε και μερικά κιλά. Οπότε ο καπετάνιος ακούστηκε στα μεγάφωνα με φωνή τρεμάμενη και αβέβαια και μας δήλωσε μόνο στα ελληνικά, ότι υπάρχει πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο και ότι ελπίζει  να τα καταφέρουμε...


Τελικά τα καταφέραμε, φτάσαμε στο λιμάνι της Τήνου μετά τα μεσάνυχτα με μία μηχανή, κάνοντας ατελείωτα ζιγκ ζαγκ στο πέλαγος. Μετά από μιάμιση ώρα περιπέτειας μέσα στο λιμάνι, υπό το φως του πανσελήνου και τον αέρα να λυσσομανά, καταφέραμε να δέσουμε. Γύρω μας έπλεαν καΐκια με ενθουσιώδεις καραβοκύρηδες. Πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, περιπολικά και πλήθος κόσμου μας υποδέχτηκαν στην αποβάθρα με τα κόκκινα και μπλε φωτάκια να δημιουργούν μια χολιγουντιανή εικόνα. Το λιμεναρχείο όμως λέγεται ότι συνέλαβε τον καημένο τον ηρωικό μας  καπετάνιο και το ανώτερο πλήρωμα μετά από μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενός "δύστροπου επιβάτη, δικηγόρου", διότι το σκάφος λίγες μέρες πριν είχε ξαναπάρει φωτιά, και το ίδιο είχε συμβεί πριν φτάσει καθυστερημένο στην Ραφήνα. Και έτσι λαβωμένο για να μην χαθούν και τα εισιτήρια, ξεκίνησε με μία μηχανή άχρηστη να ταξιδέψει υπό το φως της πανσελήνου και με οκτώ μποφώρ μετά από εντολή όπως λέγεται της εταιρείας. Οι άνθρωποι εδώ που τα λέμε φαίνεται ότι ήθελαν να μας εξυπηρετήσουν...

Ηθικόν δίδαγμα:  Ταξιδεύετε με τα Χάσει Σπίντ ιδιαίτερα τις νύχτες με πανσέληνο, φτάνετε οπωσδήποτε στον προορισμό σας και απολαμβάνετε και ένα θρίλερ επί δωδεκαώρου βάσεως σκηνοθετημένο από τους ειδικούς της εταιρείας.


Το άλλο βράδυ όμως η πανσέληνος φώτισε μια μαγική θεατρική βραδιά στο Θέατρο του Κουμάρου.


Εδώ αρχιτέκτονες κάντε πίσω. Ξεχάστε ότι ξέρατε περί σχεδιασμού, ξεχάστε την γεωμετρία των αρχαίων υπαίθριων θεάτρων και τις ακουστικές μελέτες και με την πρώτη ευκαιρία ελάτε να δείτε πως ένας εικαστικός, ο Κώστας Τσόκλης μας έβαλε τα γυαλιά. Ελάτε στον Κουμάρο της Τήνου για να απολαύσετε πως με μια χειρονομία ανασυντάσσεται μια βραχώδης πλαγιά και διαμορφώνεται σε ελεύθερες κερκίδες  που ακολουθούν απλά την γεωμετρία του τοπίου και περιβάλουν μια αιωνόβια βελανιδιά, σκέπη της γοητευτικότερη  θεατρικής σκηνής με φόντο το χωριό. Ένα θέατρο που φαίνεται σαν να προϋπήρχε από τους προϊστορικούς χρόνους.
   
                                                             
Τυχεροί όσοι μέχρι σήμερα φιλοξενήθηκαν στην σκηνή αυτή, που τα καλοκαίρια ο Κώστας και η Ελένη Τσόκλη, άνθρωποι με όραμα και αγωνία και την Τέχνη και τον πολιτισμό, προσφέρουν μια ή δύο φορές το χρόνο αφιλοκερδώς και τυχεροί όσοι καταφέρνουν να απολαύσουν παραστάσεις σκαρφαλωμένοι ακόμη και στα βράχια, υπό το φως της πανσελήνου μέσα σε αυτό το μαγικό κτήμα τους.  Τυχεροί επίσης και όσοι καταφέρνουν να δουν το πρωί το θέατρο αυτό με την εμβληματική κρυστάλλινη στήλη  που ο Τσόκλης έπλασε σηματοδοτώντας  με τόλμη και διακριτικότητα μαζί το ευαίσθητο τοπίο.



 φωτο Γ.Τ.


Ένας δωρικός οβελίσκος  καθρεφτίζει το τοπίο και το χαρισματικό φως αυτού του τόπου. Οι άνθρωποι της Τήνου και οι στενοί φίλοι του Κώστα και της Ελένης αισθανόμαστε μια μοναδική συγκίνηση σε αυτό τον χώρο απολαμβάνοντας  κάθε χρόνο επιλεγμένες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.
Σπεύσατε....

φωτο Γ.Τ.









No comments :

Post a Comment