Thursday, September 16, 2010

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ...6

Biennale Nέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων 

.ο θρίαμβος του μοντερνισμού…

...η απουσία της ποίησης?

 

 

Θρίαμβος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής εχθές Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη, στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, που σπάνια σε τέτοιες εκδηλώσεις συγκεντρώνει τόσο κόσμο. Μοναδική προσέλευση όλων των ηλικιών τόσο στο αίθριο όσο και στις αίθουσες του Μουσείου.

Το κεντρικό γεγονός η  6η Μπιενάλε,  ήταν τελικά  μια αφορμή να ανασάνουμε λίγο από έναν άνεμο δημιουργίας, να ελπίσουμε σε κάτι, να μιλήσουμε μεταξύ μας  να ξεδώσουμε θάλεγα από αυτήν την καθημερινή  δόση απελπισίας που διαρκώς αυτόν τον καιρό  εισβάλει στην ψυχή μας.

 Ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος στο βήμα του αμφιθεάτρου 

Από τους ομιλητές στο αμφιθέατρο ξεχώρισα τον Νίκο Καλογερά που με το χαμόγελό του εκπέμπει πάντα μια διακριτική αισιοδοξία και στη συνέχεια τον Ηλία Κωνσταντόπουλο που είχε το γενικό πρόσταγμα για αυτή την εκδήλωση (επιτυχώς!) και μας μίλησε για την πρωτοφανή μεγάλη συμμετοχή των νέων αρχιτεκτόνων, καθώς και σε σχέση με την θεματολογία   την κυριαρχία της κατοικίας με πειραματικά και εναλλακτικά μοντέλα κατοίκησης. Τόνισε ακόμη  την μεγάλη γεωγραφική  διασπορά των μελετών στον Ελλαδικό χώρο αλλά και στο εξωτερικό και μας προετοίμασε για ένα υψηλό επίπεδο μελετών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σήμερα δεν θα πάρω θέση σε αυτήν την αξιολόγηση. Είδα την έκθεση  πολύ προσεκτικά, συζήτησα και σκέφτηκα διάφορα και εκτιμώ ότι χρειάζεται λίγος χρόνος πριν κανείς διατυπώσει απόψεις. Θα παραμείνω απλά σε ένα γενικό σχόλιο:  Ο μοντερνισμός επιμένει και κυριαρχεί σε αυτήν την έκθεση, με τολμηρές αλλά και σεμνότερες εκδοχές… αυτό που με προβλημάτισε ήταν η απουσία της ποίησης...
Θα επανέλθω και μέχρι τότε καταθέτω δύο ενδιαφέρουσες συμμετοχές που ξεχώρισα χθές.

 
Νέο Δημαρχείο Δήμου Ιωαννίνων
Διαγωνισμός 2ο βραβείο 2006
Α. Βαζάκας,Κ. Δασκαλάκης, Μ. Μανδαλάκη, Μαρίνα Στασινοπούλου

Κατοικία στην Ύπαιθρο της Καλαμάτας 2006
Χρυσόστομος Θεοδωρόπουλος, Ελένη Λιβάνη 


 την φωτογραφία και το όνειρο της εβδομάδας

No comments :

Post a Comment