Saturday, April 2, 2011

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ


από  μια   αιφνίδια ματαιοδοξία της Αλβανίας,
στην σεμνότητα και ευαισθησία των Πορτογάλων


Η είδηση ήρθε μέσω διαδικτύου. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι  πρόκειται για  το κτίριο ενός νέου  κοινοβουλίου, με μεγαλειώδεις κλίμακες, που  όπως ισχυρίζονται οι μελετητές του, είναι εμπνευσμένο από τα ιδεώδη της δημοκρατίας!



 
Πρόκειται για ένα έργο  του γνωστού Βιενέζικου γραφείου Coop Himmelb(l)au  και κρατηθείτε: είναι  το νέο κτίριο του κοινοβουλίου της Αλβανίας. Δεν θέλω να κάνω περισσότερα σχόλια απλά έμεινα άφωνος και προβληματισμένος . Τι άλλο άραγε θα δούμε από τους πάπες της αρχιτεκτονικής που απλώνουν παντού έργα μιας απρόσωπης και ατοπικής άποψης  … 

Από την άλλη στην Μεσογειακή  Πορτογαλία ο ευαίσθητος αρχιτέκτονας  Εduardo Souto de Moura, που  παρουσίασε  σχετικά πρόσφατα το έργο του  στην Αθήνα στα πλαίσια του Megaronplus, κατάκτησε το ύψιστο βραβείο αρχιτεκτονικής, το λεγόμενο Νόμπελ της αρχιτεκτονικής, το βραβείο Pritzker για το 2011 για το σύνολο του έργου του.



Ενδεικτικά παραθέτω  το έργο casa das histórias paula rego στην Πορτογαλία και το  ξεχωριστό στάδιο στην Braga (2004).  


Βraga stadium' by Εduardo Souto de Μoura in Βraga, Portugal (2004)


 Ο Moura, μαθητής και συνεργάτης του Αlvaro Siza, μακρυά από κάθε ματαιοδοξία, σχεδιάζει με μια αφοπλιστική απλότητα, με σεβασμό στην ανθρώπινη κλίμακα, το φυσικό περιβάλλον και τα τοπικά χαρακτηριστικά.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε πάλι στα πρόθυρα νέων επεμβάσεων από διάσημους μελετητές του εξωτερικού. Ελπίζω και εύχομαι να μην αγνοήσουν και πάλι  τα ειδικά χαρακτηριστικά και τις αξίες αυτού του τόπου...




No comments :

Post a Comment