Wednesday, April 27, 2011

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ


άσχημα σκουπίδια όμορφα καίγονται…

Friedensreich Hundertwasser

Δεν πρόκειται για κάτοικο της Κερατέας που συμμετείχε στις μαχητικές διαδηλώσεις με τα ΜΑΤ για την κατάργηση των ΧΥΤΑ. 

Πρόκειται για τον Friedensreich Hundertwasser έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες στην Αυστρία.
Το 1988, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου της Βιέννης Helmut Ζilk, ο Hundertwasser ανέλαβε τον σχεδιασμό του Spittelau Plant της Βιέννης. Η καπνοδόχος του Spittelau Plant ύψους 126 μέτρων, αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης.

  
Η καμινάδα του εργοστασίου  Spittelau  στην Βιέννη

 
To Spittelau Plant είναι ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων που εξασφαλίζει την θέρμανση 60.000 κατοικιών, την παραγωγή 450-650 κιλοβατώρων ηλεκτρικής ενέργειας ανά τόνο απορριμμάτων, μειώνοντας ταυτόχρονα θεαματικά τον όγκο των απορριμμάτων. Και όλα αυτά στο κέντρο της Βιέννης.

άποψη του εργοστασίου  καύσης απορριμμάτω  Spittelau

Λέγεται ότι αυτή η μέθοδος έχει μεγάλο κόστος εγκατάστασης, είναι μη φιλική προς το περιβάλλον, λόγω της έκλυσης διοξινών κατά την καύση που δημιουργεί τοξικά απόβλητα που απαιτούν ειδικές χωματερές με ελάχιστες θέσεις εργασίας.



φαντασμαγορική  νυχτερινή άποψη του εργοστασίου  καύσης απορριμμάτων  Spittelau στο κέντρο της Βιέννης

Από την άλλη ακόμα εδώ ψαχνόμαστε, με την ταφή των απορριμμάτων, πληρώνουμε απίστευτα πρόστιμα και η υπόθεση της ανακύκλωσης λειτουργεί σε πολύ μικρό ποσοστό. Στην Δανία έχουν εγκατασταθεί ήδη 30 τέτοιες μονάδες θερμικής επεξεργασίας και ετοιμάζονται άλλες 10. Στην Γερμανία λειτουργούν 61 και διαρκώς διαπιστώνεται αύξηση σε όλες τις χώρες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αρχιτεκτονικές αναζητήσεις αυτών των μονάδων.

Έτσι, εκτός από την Βιέννη, στις άλλες χώρες τα εργοστάσια ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους με αποκορύφωμα το νέο εργοστάσιο στην Δανία.

 Οι μονάδες λειτουργούν χωρίς αντιδράσεις ακόμη και στο κέντρο της Κοπεγχάγης ή σε πλούσια οικιστικά προάστια. Η μεταφορά των σκουπιδιών γίνεται με άκρα διακριτικότητα και προσοχή.





Μια τεράστια ράμπα με τεχνητό χιόνι δίνει την δυνατότητα θεαματικής κατάβασης στις κεκλιμένες επιφάνειες του κελύφους του κτιρίου.


Τα πιο πρόσφατα κατασκευασμένα εργοστάσια που αποκαλούνται πλέον «μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων» διατυπώνουν και μία νέα αρχιτεκτονική προσέγγιση που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, στο βαθμό που αποτελούν τοπόσημα στις μεγάλες πόλεις. Από την άλλη, οι επιστήμονες δηλώνουν πως τα νέα εργοστάσια αποτέφρωσης μπορούν να φιλτράρουν τις βλαβερές εκπομπές ρύπων, επιτρέποντας παράλληλα την παραγωγή ενέργειας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πέρα από τα πιθανά περιβαλλοντικά προβλήματα, μεγάλες επιχειρήσεις κερδοσκοπούν πάνω σε όλα αυτά τα συστήματα τόσο κατά την διαδικασία κατασκευής όσο και από την πώληση και την διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Ας μην ξεχνάμε όμως την τραγική υπόθεση της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Τίθεται λοιπόν ένα θέμα πολιτικής επιλογής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Φουκουσίμα , Ιαπωνία η καταστροφή του  πηρυνικού αντιδραστήρα σε εξέλιξη,  (Picture taken on March 24, 2011. Mandatory Credit REUTERS/Air Photo Service/Files)

Ας περιορίσουμε λοιπόν κατ΄αρχήν την σπατάλη στην κατανάλωση ενέργειας. Ας πειθαρχήσουμε στην υπόθεση της ανακύκλωσης (χωρίς να πετάμε λεμονόκουπες στους κάδους ανακύκλωσης χαρτιού!) και ας επιλέξουμε τις πιο ανώδυνες λύσεις για την παραγωγή ρεύματος και την διαχείριση των σκουπιδιών. Η καύση των σκουπιδιών φαίνεται ότι είναι μια από αυτές .

Οι ειδικοί του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δώσουν το «πράσινο φως» για την καύση, εφόσον κατατεθούν βιώσιμα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων. Ενδεχόμενη εφαρμογή της μεθόδου θα αποτελέσει σταθμό στην περιπέτεια που βιώνει η χώρα μας με τα σκουπίδια, καθώς, μέχρι σήμερα, τοπικές αρχές και κεντρική εξουσία απέκλειαν χωρίς συζήτηση κάθε μορφή αποτέφρωσης σκουπιδιών.

Αλίμονο βέβαια από τις ενστάσεις και διαμαρτυρίες των τοπικών πολιτιστικών και οικολογικών οργανώσεων που χωρίς καν να διερευνούν επί της ουσίας τα θέματα βάλλουν αδιάκριτα κατά κάθε τέτοιας πρωτοβουλίας, προτείνοντας το «τίποτα»


Τουρκοβούνια, περιοχή πρώην εγκαταστάσεων τσιμέντων ΛΑΤΩ

Θα άξιζε τον κόπο να προκηρυχθεί ένας νέος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αξιοποίηση του λόφου που αποτελεί το βόρειο τμήμα στα Τουρκοβούνια όπου υπήρχε το παλιό εργοστάσιο τσιμέντου της ΛΑΤΩ . 



Ίσως μία "μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμάτων" στον εγκαταλελειμμένο αυτό σκουπιδότοπο, ανάμεσα στο Ψυχικό και το Γαλάτσι, να αποτελούσε ένα υγιές τοπόσημο με μια καμινάδα γλυπτό για την αχανή και ομογενοποιημένη πια πολιτεία της Αθήνας.



1 comment :

  1. Υπάρχουν πολλές προτάσεις αγαπητέ κύριε για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων που είναι και η πιο σύγχρονη τάση στην Ευρώπη. Η καύση ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία, κοστίζει περισσότερο στους πολίτες και ακυρώνει τους άλλους πιο οικολογικούς τρόπους π.χ μείωση παραγωγής, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και όλα αυτά αφού προηγηθεί εκπαίδευση όλων των πολιτών, φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, βιομηχανιών κλπ.

    ReplyDelete