Tuesday, January 17, 2012

Ο ΤΑΣΟΣ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ



με αεροπλάνα και βαπόρια…


…και με τους φίλους τους παλιούς…

…τριγυρνάμε στα σκοτάδια 
και όμως εσύ δεν μας ακούς…


οι στίχοι αυτοί του Διονύση Σαββόπουλου από το «βρώμικο ψωμί», ομολογώ ότι μου ήρθαν επίμονα στο μυαλό, μόλις βρέθηκα στην σκοτεινή κεντρική ζώνη της έκθεσης του Τάσου Κωτσιόπουλου, σε ένα πυρήνα, με  ζωγραφικές αναζητήσεις και πειραματισμούς, με μια εφηβική αύρα φιλτραρισμένη από την ωριμότητα και την δεξιοτεχνία του έμπειρου χεριού ενός αρχιτέκτονα. Αιφνιδιάστηκα από αυτή την άγνωστη σε μένα και ενδιαφέρουσα πτυχή, του καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που παρουσιάζει σε αυτή την έκθεση έργα αρχιτεκτονικής και τους πολυάριθμους φίλους–συνεργάτες με τους οποίους τα έχει πραγματοποιήσει. 



 
Για να είμαι ειλικρινής γνωρίζω, σε ικανοποιητικό βαθμό το σύνολο σχεδόν των έργων που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση. Θα ήθελα όμως να ξεχωρίσω το πρόφατα βραβευμένο (Α΄ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό)  Συγκρότημα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου που υπογράφουν οι  αρχιτέκτονες Α.M. Κωτσιόπουλος, Ε. Ζουμπουλίδου, Α.Πάνου σε συνεργασία με Ηρακλή Παπαχρήστου και  Χρύσανθο Η. Χρυσάνθου & Συνεργάτες αρχιτέκτονες τοπίου.

 Συγκρότημα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου

Η τολμηρή αυτή σύνθεση, έχω την άποψη ότι ξεχωρίζει ανάμεσα στο σύνολο των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση. Περιεργαζόμενος την μακέτα και τα σχέδια,   με συγκίνησε το απόμακρο άκουσμα το "Κοντσέρτου Της Κολωνίας" του Keith Jarrett, που ερχόταν από ένα κρυμμένο μικρό CD player, κάπου στον χώρο της έκθεσης. Μια μικρή και ευαίσθητη λεπτομέρεια.
 
Φεύγοντας  από τον χώρο, λίγα λεπτά πριν το οριστικό κλείσιμο της έκθεσης (Κυριακή 15 ΙΑΝ 2012),  μπήκα στο ασανσέρ σιγοτραγουδώντας την συνέχεια και  το φινάλε από το «βρώμικο ψωμί»


Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα
βάλε στα ρούχα σου φωτιά
βάλε στα όργανα φωτιά-χρυσή λαβωματιά-
να τιναχτεί σαν μαύρο πνεύμα
η τρομερή μας η λαλιά



Μετά τόσα χρόνια, ένοιωσα ένα  μικρό κόμπο στον λαιμό μου….


επιμέλεια έκθεσης Άννα Σκιαδά

1 comment :

  1. Φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα! Θα το κοιτάξω να πάω...

    ReplyDelete