Saturday, February 11, 2012

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


 1. αναζητώντας ένα  «αστικό κιβώτιο»



Το γνωστό μας «περίπτερο» αναζητείται τελικά να επαναπροσδιοριστεί, σαν ένα σύγχρονο Αστικό Κιβώτιο στην πόλη. Αυτό είναι το θέμα του αρχιτεκτονικού  διαγωνισμού,  που προκηρύχθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής( Ε.Ι.Α.) και την Ελληνική Ένωση Αλουμινίου και απευθύνθηκε στους φοιτητές της αρχιτεκτονικής. 




 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ, Γιώργος Σαμαρτζόπουλος
πρόπλασμα και κατασκευή σε φυσικό μέγεθος

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού περιγράφεται σαν  μια  κατασκευή πολλαπλών χρήσεων, όπως η πώληση προϊόντων (εφημερίδες, παροχή πληροφοριών κλπ,) σε υπαίθριο χώρο όπως  μία πλατεία ή ένας πεζόδρομος. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς την Τρίτη  7 Φεβ. 2012


2ο ΒΡΑΒΕΙΟ, Μυρσίνη Αλεξανδρίδη, 
Αμαλία –Μαρία Κονίδη, Σωτηρία Κριεμάδη

Οι επιμελητές του Διαγωνισμού Μιλτιάδης Τζιτζάς και ο Σταύρος Γυφτόπουλος άνοιξαν μια ενδιαφέρουσα διέξοδο στους νέους συναδέλφους και η κριτική επιτροπή αξιολόγησε προσεκτικά  τις προτεινόμενες προτάσεις και επέλεξε τρία Βραβεία και δύο εύφημες μνείες.  Το πιο ενδιαφέρον όμως ήταν η για πρώτη φορά ίσως στα χρονικά των διαγωνισμών πραγματοποίηση-κατασκευή του πρώτου βραβείου, εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο. Το δεύτερο βραβείο ήταν ίσως  καλύτερο από το πρώτο.



3ο ΒΡΑΒΕΙΟ, Χρυσάνθη Τζοβλά, Χαρίκλεια Χαρατσάρη

Εύφημες μνείες δόθηκαν στους φοιτητές Χρήστο Κουφίδη και Κωνσταντίνο Πίττα


και στην Δήμητρα Βογιατζάκη με τον Θεόκλητο Τριανταφυλλίδη
Αδυνατώ να εξηγήσω την πολύ μικρή συμμετοχή των φοιτητών στον Διαγωνισμό αυτό. Υποβλήθηκαν μόνο 17 μελέτες αριθμός απογοητευτικός σε σχέση με τον τεράστιο αριθμό των φοιτητών σε όλες τις σχολές αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.



2.14 FR/21 GR
14 Γάλλοι + 21 Έλληνες νέοι αρχιτέκτονες



Την ίδια βραδιά εγκαινιάστηκε και η έκθεση αρχιτεκτονικής που πραγματοποιήθηκε και πάλι από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής(Ε.Ι.Α.) σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και με επιμέλεια του Πάνου Δραγώνα και της Άννας Σκιαδά. Στους περιμετρικούς τοίχους της αίθουσας, στον 2ο όροφο του Μουσείου.  παρουσιάζονται οι  βραβευμένες μελέτες 14 νέων αρχιτεκτόνων-ομάδων και αρχιτεκτόνων τοπίου από την Γαλλία.


Οι ελληνικές συμμετοχές παρουσιάζονται πάνω σε «σχεδιαστήρια» φωτισμένες με τους γνωστούς γερανούς και ομολογουμένως έκλεψαν την παράσταση σε σχέση με τις γαλλικές συμμετοχές. Πρόκειται για τις μελέτες νέων Ελλήνων  αρχιτεκτόνων όπως προβλήθηκαν  μέσα από τις ετήσιες επιθεωρήσεις «Αρχιτεκτονικά  Θέματα» και «Θέματα Χώρου και Τεχνών» σε επιμέλεια Πάνου Δραγώνα. Η έκθεση στημένη απλά αποκαλύπτει τις αναζητήσεις των νέων συναδέλφων και εκτός από τις φωτογραφίες, τα σχέδια και τις μακέτες κάθε γραφείο καταθέτει ένα δικό του αναδιπλούμενο σημειωματάριο με στοιχεία από τις διερευνήσεις  και τις σκέψεις τους που συνοδεύουν την διαδικασία της σύνθεσης. Από τα έργα που παρουσιάζονται ξεχώρισα έτσι αυθόρμητα τα ακόλουθα:




 Doxiadis+, Εξοχική κατοικία στην Μήλο


 


KLAB architecture, 
οκτα-οροφη πολυκατοικία στο Παγκράτι 

 



tense architecture network,
οικία Συκάμινο


we design
Εξοχική κατοικία στην Καρδαμύλη

Diversity, Κατοικία στο Ψυχικό
  
Μάταια αναζήτησα τον Αλέξανδρο Βαϊτσο της ομάδας DECA  για να μας εξηγήσει το θέμα μιας τεράστιας μακέτας που παρουσιάστηκε χωρίς κανένα σχόλιο. Διέκρινα τον "κρατήρα" στην άλλη άκρη ενός άγνωστου αστικού τοπίου.


deca ARCHITECTURE

Την ίδια μέρα βέβαια έφτασε στο γραφείο μου  το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Δομές» ( Νο 105 11-Δεκ-2012) με τίτλο «Βραβεία 2012» με τρεις διακεκριμένες κατηγορίες βραβείων, που ελπίζω να σχολιάσω στο άμεσο μέλλον. Άλλη μία έκπληξη μέσα στην δραματική αυτή περίοδο που διανύουμε.
Τουλάχιστον, μέσα στην γενικότερη αδράνεια και την  υποβόσκουσα κατάθλιψη, διατηρείται μια φλόγα που φαίνεται να σιγοκαίει…



No comments :

Post a Comment