Sunday, April 1, 2012

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ



η κρυφή γοητεία της Πόλης
και οι  τολμηρές προτάσεις
φοιτητών της Αρχιτεκτονικής

Φωτογραφία του Τσενγκελκιόϊ του Maurice Meys, 1906-1907 από το Μουσείο του Πέρα, και την περιοδική έκθεση των οικισμών της ασιατικής ακτής από την Κωνσταντίνιγιε στην Ιστανμπουλ. 
(από το αρχείο του Σάββα Τσιλένη)

Η Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες ημέρες με απασχόλησε διπλά.
Από την μια με την γοητευτική φωτογραφία του Τσενγκελκιόϊ του Maurice Meys, που δημοσίευσε ο Σάββας Τσιλένης, συστηματικός ερευνητής της αρχιτεκτονικής της πόλης που κατάγεται. Από την άλλη πληροφορήθηκα ότι με αφορμή τα 100 χρόνια από το “Ταξίδι της Ανατολής” του Le Corbusier και τις απόψεις του γύρω από τον χαρακτήρα των πόλεων, οι διδάσκοντες στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Ανδρέας Κούρκουλας και Αριάδνη Βοζάνη έθεσαν στους φοιτητές του 9ου εξαμήνου, το ζήτημα της ταυτότητας των μητροπόλεων στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης. 

Αριάδνη Βοζάνη

Τρέφω μια ξεχωριστή εκτίμηση στην Αριάδνη Βοζάνη που μου έδωσε βιαστικά αυτή την πληροφορία και αναζήτησα στο σχετικό μπλογκ περισσότερες λεπτομέρειες.
Διαπίστωσα λοιπόν, ότι η ομάδα των διδασκόντων και των φοιτητών ταξίδεψαν στην Πόλη και δούλεψαν σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου ITU της Κωνσταντινούπολης και τους καθηγητές Arda Inceoglu και Nurbin Paker. Τίτλος του θέματος: «Στρατηγικές σχεδιασμού στα κέντρα των μητροπόλεων του 21ου αιώνα. Κωνσταντινούπολη».
Επέλεξαν ως περιοχή μελέτης την ζώνη που εκτείνεται κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου εκατέρωθεν της γέφυρας του Γαλατά στην είσοδο του Κερατίου Κόλπου. Η ζώνη αυτή αποκόπτει σήμερα το κέντρο της πόλης από τη θάλασσα και έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης και προτάσεων από διάφορους φορείς.


  φωτογραφία της περιοχής μελέτης

Καίριο ζήτημα αποτέλεσε η ταυτότητας των μητροπόλεων στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και ιδιαίτερα η ταυτότητα της Κωνσταντινούπολης σε σχέση με το παλίμψηστο των ιχνών της ιστορίας της και σε συνάρτηση με τις τάσεις ανάπτυξης που διαγράφονται στον χώρο. 

Το ζητούμενο ήταν η κατοικία, που σε συσχετισμό με άλλες χρήσεις αποτελεί βασικό εργαλείο για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του κέντρου των πόλεων, παράλληλα με το αίτημα απόδοσης και σχεδιασμού του δημόσιου χώρου.



η περιοχή μελέτης 

Δούλεψαν 16 ομάδες, και ένα μέρος της συνολικής δουλειάς παρουσιάζεται στο διαδίκτυο. 
Ξεχώρισα μια σειρά από προτάσεις που θα ήθελα να τις παρουσιάσω συνοπτικά στην συνέχεια. 
Πρώτον γιατί διέκρινα μια εντυπωσιακή απεικόνιση με καλο- δουλεμένα σχέδια, φωτορεαλιστικές απεικονίσεις και καλοστημένες πινακίδες. 
Δεύτερον γιατί διαπίστωσα μια τολμηρή προσέγγιση των νέων συναδέλφων που αντιλαμβάνονται με τον δικό τους τρόπο την ταυτότητα της Κωνσταντινούπολης, σε σχέση με το παλίμψηστο των ιχνών της ιστορίας της. Επί της ουσίας το αγνοούν.
Προτάσεις που άλλοτε αναπαράγουν τους κώδικες των «μεγάλων ονομάτων» της σύγχρονης αρχιτεκτονικής της παγκοσμιοποίησης, άλλοτε φλερτάρουν με την απλότητα του ύστερου μοντερνισμού ή ακόμη χαρακτηρίζονται από μια ιδιότυπη εικαστική προσέγγιση. 
Σε κάθε περίπτωση βρίσκω ενδιαφέρον το όλο εγχείρημα, παρά τις όποιες αντιρρήσεις μου, ιδιαίτερα όταν αυτό πραγματοποιείται σε αυτήν ακριβώς την εποχή που η μόνη διέξοδος είναι οι "ασκήσεις επί χάρτου". Εκτιμώ ότι αξίζει τουλάχιστον να ανοιχτούν γέφυρες και συνεργασίες με πανεπιστήμια εκτός Ελλάδος. 


1. Constantinoupolis Connections
Μπαλή Μαριαλένα, Μπαλή Χριστίνα
 Τσιβανίδου Αντιγόνη



 
 



2.Γιώργος Κοκολάκης, Νικόλαος Τρούλος, Δημήτρης Αναστασιάδης





3. Αμφιθέατρο στην Πόλη: Μιχαήλ Στυλιανίδης Στυλιανού








 

 
 
4. Ιχνηλατώντας... :Κατερίνα Μαργαρίτη, Θάλεια Σαχινίδη, Ιακωβίνα Κοντιζά

 



 












5.Παναγιώτης Κουφός , Χρήστος Κρητικός





6.Αστικά Πρίσματα: Κόντου Χριστίνα, Μαραγκουδάκη Άννα, Στρατσιάνης Θοδωρής  



7.Ντέα Ρέντζου, Αλεξάνδρα Φιλίππου, Αγγελική Ραχιώτη






Στα πλαίσια του μαθήματος συμμετέιχαν με ομιλίες τους ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής του ΕΜΠ, ο Σάββας Τσιλένης αρχιτέκτων, ο Orham Pamuk, συγγραφέας και ο Δημήτρης Μέλισσας, καθηγητής ΕΜΠ.


Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να αναζητήσετε στο σχετικό blog


 Σημείωση: Μπορείτε να μεγενθύνετε το μέγεθος της εικόνας του μπλογκ στην οθόνη σας,  πατώντας Ctrl και στρέφοντας το ροδάκι του ποντικιού προς τα πάνω

No comments :

Post a Comment