Monday, November 26, 2012

7η BIENNALE ΝΕΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ



μια πολύτιμη ελπίδα για το μέλλον




Έφτασα στο Μουσείο Μπενάκη την βραδιά των εγκαινίων με αμφιβολίες και ερωτηματικά. Τι θα μπορούσε να έχει συμβεί τα δύο τελευταία χρόνια που η κρίση κυριαρχεί δραματικά? 
Οι ομιλίες είχαν αρχίσει και το ισόγειο ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Ζήτησα την άδεια και ανέβηκα στην έκθεση.


Ομολογώ ότι αιφνιδιάστηκα! Πρώτα με το απλό και ευρηματικό στήσιμο που επιμελήθηκε ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος και στη συνέχεια με τα έργα. Μέχρι ο κόσμος να πλημμυρίσει την αίθουσα κατάφερα να καταγράψω εικόνες από τα έργα που αυθόρμητα ξεχώρισα, από τις 72 ενδιαφέρουσες μελέτες που επέλεξε η επιτροπή. Έτσι απλά! 



Επιστρέφοντας μπροστά στον υπολογιστή μου, συνειδητοποίησα ότι είχα επιλέξει έργα που συνεχίζουν να κινούνται στα ίχνη της μοντέρνας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Έργα απλά, σεμνά και απέριττα, αλλά και προτάσεις πιό τολμηρές. Μια σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική που προτείνουν οι νέοι αρχιτέκτονες, προσαρμοσμένη στην ανθρώπινη κλίμακα, το ελληνικό τοπίο και το ελληνικό φως.


 
K-STUDIO, Δημήτρης & Κωνσταντίνος Καραμπατάκης, barbouni, εστιατόριο στο Costa Navarino

K-STUDIO, Δημήτρης & Κωνσταντίνος Καραμπατάκης, PLANE HOUSE, κατοικία στην Σκιάθο

MΟLD /ARCHITECTS, Ηλιάνα Κερεστέτζη, Κατοικία στη Σέριφο

Δημήτρης Θωμόπουλος, 
Κατοικία στο Παλιό Φάληρο 

Αριάδνη Βοζάνη, Διώροφη μονοκατοικία στον Διόνυσο Αττικής
REACT ARCHITECTS, Νατάσσα Δεληγιάννη, Γιώργος Σπυρίδωνος, “the edge”, Παραθεριστικές κατοικίες στην Αγία Γαλήνη Πάρος, Κυκλάδες

Φίλιππος Φωτιάδης, Εξοχική κατοικία στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας 
Micromega architecture, Αλέξανδρος Ζωμάς, Μάρα Παπαβασιλείου, Building together, Shelter for all (Διαγωνισμός, εύφημος μνεία) 



MAB ARCHITECTURE, Franky Antimisiaris, Branko M.Berlic, 
“Plinthos Pavilion”, εγκατάσταση 


Λίνα Δήμα, Βασιλική Μπασιάκου, Σοφία Τσιράκη, Κέντρο εξυπηρέτησης ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ 


Block 722 architects,Σωτήρης Τσέργας, Διπλοκατοικία στην Σκιάθο



Tense Architecture Network, Tηλέμαχος Ανδριανόπουλος, Κώστας Μαύρος, Κατοικία στο Συκάμινο 


Superfusionlab & 4of7 Djordle Stojanovic, Λήδα Βανέσσα Χαρσούλη, Nathaniel Kolbe, Nathalie Kolbe, Vlada Pavlovic, Slavko Molanovic,
Wellness Sky- Γυμναστήριο & SPA, Βελιγράδι 
 
Ακόμη και οι πιο τολμηρές προτάσεις διακρίνονται από μια δωρική προσέγγιση και ευτυχώς είναι πολύ μακριά από τις υπερφίαλες σύγχρονες προτάσεις που προκαλούν και αγνοούν την ανθρώπινη κλίμακα. 

Δείτε την τεράστια διαφορά της πρότασης των Superfusionlab στο Βελιγράδι με την πρόταση της Zaha Hadid στην ίδια πόλη. Πρόκειται για ένα συγκρότημα κατοικιών, εμπορικών καταστημάτων, συνεδριακού κέντρου και πολυτελούς ξενοδοχείου, στην καρδιά της πολιτιστικής ζώνης του Βελιγραδίου, δίπλα στο ιστορικό κάστρο Kalemegdan.



 Zaha Hadid, Βeko masterplan in Belgrade, Serbia


Θα ήθελα να επανέλθω στο ευρηματικό στήσιμο της Έκθεσης και την συνεισφορά του Ηλία Κωνσταντόπουλου που χωρίς καμία αμοιβή έχει όλη την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση.


Γνωρίζω καλά τις δυσκολίες και θέλω να τονίσω με έμφαση την διαρκή προσπάθεια του Κωνσταντόπουλου να στηρίζει αυτόν τον θεσμό, με προσωπικό μόχθο, αναζητώντας, νέα υλικά, νέες τεχνικές, νέους τρόπους προβολής και με ελάχιστα χρήματα, προωθώντας τους στόχους του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. 

Η 7η Biennale Νέων Αρχιτεκτόνων επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για το μέλλον.. 
________________________

Η επιτροπή επιλογής των έργων συγκροτήθηκε από τους αρχιτέκτονες Σταύρο Γυφτόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή ΕΜΠ, Πάνο Δραγώνα, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, Νίκο Καλογερά, Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ, Αναστάσιο Κωτσιόπουλο, Καθηγητή ΑΠΘ και Παναγιώτη Πάγκαλο, Εντεταλμένο Διδάσκοντα Πανεπιστημίου Πατρών.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 13 ΙΑΝ 2013

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση 
 
 






1 comment :

  1. ...Φίλε Γιώργο, ο τίτλος του κειμένου σου από μόνος του τα λέει όλα...Μια καινούρια γενιά, καλύτερη, πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες, μας γεμίζει ελπίδες...Χαίρομαι που ήμουν εκείνο το βράδυ κι εγώ εκεί...Θα γράψω μετά από πολύ καιρό στο blog...Θαρρώ πως αξίζει με το παραπάνω να μιλήσω για τη φρεσκάδα των νέων αρχιτεκτόνων μας που σαρώνει τις ρητορείες της συγκυρίας και μας κάνει ξανά αισιόδοξους...Οδυσσέας

    ReplyDelete