Tuesday, April 9, 2013

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Χ 4



δύο πετυχημένοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί 
αναδεικνύουν νέα ταλέντα


Κέντρο επισκεπτών  του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου,Α΄ Βραβείο, λεπτομέρεια 

Εξακολουθώ να υποστηρίζω επίμονα ότι η αρχιτεκτονική ως πολιτιστικό προϊόν μπορεί να συμβάλλει θετικά στο να ξεπεραστεί η κρίση και κυρίως να ανεβάσει την ψυχολογία των νέων ανθρώπων που πραγματικά δοκιμάζονται την περίοδο αυτή. Παράλληλα ο θεσμός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που επανέρχεται δυναμικά, αποδίδει καρπούς και επιβεβαιώνει την δραματική αποτυχία των «πακέτων» με τους εργολάβους που γέμισαν την Ελλάδα με μετριότητες και των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος με τις μεγάλες εκπτώσεις (Ν. 3316)


 Κέντρο επισκεπτών  του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, Α΄ Βραβείο, λεπτομέρεια εξώστη

Οι νέοι αρχιτέκτονες σήμερα συγκροτούν ομάδες και συμμετέχουν σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους, διατυπώνοντας τις προτάσεις τους και ελπίζοντας…
 Κέντρο επισκεπτών  του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου,Α΄ Βραβείο, birds view

Για το Κέντρο επισκεπτών του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και για του δύο φοιτητές Αρχιτεκτονικής, ηλικίας 23 ετών, έχουν γραφτεί ήδη πολλά . Ο 'Αγις Μουρελάτος 23 ετών, απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών, φοιτητής στην Πάτρα και ο Σπύρος Γιωτάκης 23 ετών απόφοιτος του Αρσάκειο Ψυχικού, φοιτητής στο ΕΜΠ, είναι γεγονός ότι μας αιφνιδιάζουν με την φρεσκάδα και την απλότητα και την ωριμότητα της πρότασης τους.

Άγις Μουρελάτος, Σπύρος Γιωτάκης, φοιτητές αρχιτεκτονικής

Το αντικείμενο είναι ήδη γνωστό και τιμά το Ίδρυμα Νιάρχου που πήρε αυτή την πρωτοβουλία απλόχερα, δίνοντας ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Αυτή η σπάνια για την εποχή χειρονομία ελπίζω να έχει αίσιο τέλος και να μην αρχίσουν οι γνωστές μιζέριες και οι περικοπές. Αφήστε τους νέους ανθρώπους να υλοποιήσουν το όραμά τους όπως ακριβώς το έχουν ονειρευτεί.

Κέντρο επισκεπτών  του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, Α΄ Βραβείο, ανατολική άποψη - είσοδος

Δεν θα προχωρήσω σε περισσότερες αναλύσεις. Απλά θα προσπαθήσω να προβάλλω πιο αναλυτικά την λύση τους για να γίνει αντιληπτό ότι πίσω από μία αξιοζήλευτη απλότητα που παραπέμπει στα έργα του Mies Van De Rohe κρύβεται μια εξαιρετική επεξεργασία της λύσης. Παρακολουθείστε μια σειρά από ενδεικτικές λεπτομέρειες και πως τα επί μέρους συνθέτουν το όλον. Έχω την εντύπωση ότι το θέμα είναι λυμένο εξαντλητικά, αναπάντεχο για μια φοιτητική μελέτη(!!!) και δεν χρειάζονται αλλαγές και επεμβάσεις των «μεγάλων» για να κατέβει το κόστος κλπ Απλά και μόνο υποστήριξη.





 Κέντρο επισκεπτών  του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου,  Α΄ Βραβείο,λεπτομέρειες δαπέδου και έδρασης 




Κέντρο επισκεπτών  του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου,  Α΄ Βραβείο,
 ανάλυση της κατασκευαστικής δομής

Κέντρο επισκεπτών  του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, 
 Α΄ Βραβείο, κάτοψη


Κέντρο επισκεπτών  του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, Α΄ Βραβείο,
 δυτική άποψη

Στον διαγωνισμό αυτό Βραβεύθηκαν έξι (6) αρχιτεκτονικές προτάσεις από τις 93 που είχαν υποβληθεί από τους φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών που λειτουργούν στην Ελλάδα. 
Ενδιαφέρον είναι και το Β΄Βραβείο, που κέρδισαν οι Ξένη Στούμπου, Βαλεριάν-Αντώνιος Πορτοκάλης και Ιωάννης-Μακάριος Κουφόπουλος φοιτητές ΕΜΠ.







Β΄Βραβείο, Ξένη Στούμπου, Βαλεριάν-Αντώνιος Πορτοκάλης και Ιωάννης-Μακάριος Κουφόπουλος φοιτητές







ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 
 ΗΡΑΚΛΕΙΟ χ4


(0042106RB)

Δασκαλάκη Αικατερίνη – Ολυμπία Φώτης Ζαπαντιώτης




Μετά την ΑΘΗΝΑΧ4 και την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΧ4 προκηρύχθηκε από την ΕΑΧΑ Α.Ε., σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης ο νέος αυτός Διαγωνισμός για νέους αρχιτέκτονες μέχρι 40 ετών. Σκοπός του Διαγωνισμού ήταν η αναζήτηση προτάσεων για το βασικό κύτταρο της πόλης, το Οικοδομικό Τετράγωνο. Αντικείμενο του Διαγωνισμού αποτελούσε η ελεύθερη επιλογή τουλάχιστον 4 τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον και η κατάθεση πρότασης για την αξιοποίηση του «σταυρού», των ενδιάμεσων δηλαδή δρόμων, συνδυάζοντάς τους με υφιστάμενα κενά ή ακάλυπτους χώρους.


Άποψη της υπαίθριας εσωτερικής αυλής στον ακάλυπτο χώρο του τετραγώνου


Το βραβείο από τα πέντε ισότιμα που ξεχώρισα, πήραν η Δασκαλάκη Αικατερίνη – Ολυμπία, με τον Φώτη Ζαπαντιώτης (0042106RB), που ήδη στο ενεργητικό τους έχουν μία σειρά από διακρίσεις, ξεκινώντας απο τις διπλωματικές τους. Πρόκειται για μια μελέτη που χαρακτηρίζεται από ευαισθησία, με ξεχωριστή παρουσίαση και επεξεργασία σε βάθος που δεν περιορίζεται απλά σε μια διασταύρωση, αλλά διευρύνεται και σε μια ευρύτερη περιοχή.


Σε ένα σταυροδρόμι μιας υποβαθμισμένης γειτονιάς, χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, η πρόταση οργανώνεται με αφετηρία ένα σύστημα από δυο «διαπλεκόμενους καννάβους» που οργανώνουν περιοχές και χρήσεις σε όλη την έκταση της συνοικίας όπου εντάσσονται χρήσεις και δραστηριότητες που εξελίσσονται εν δυνάμει κατά μήκος των συνοικιακών οδών : στάση-κίνηση, σκιερό-ηλιόλουστο, φύτευση, μαλακά και σκληρά δάπεδα, νερό…





Για να εξασφαλιστούν συνθήκες ήπιου περιβάλλοντος χρησιμοποιούνται υφασμάτινα πετάσματα, σκίαστρα (πανιά) και υδάτινες διαμορφώσεις για την εξασφάλιση ευνοϊκού μικροκλίματος.


Άποψη του πλατώματος με τις διαμορφώσεις  για την υπαίθρια αγορά

Ελπίζω οι πρωτοβουλίες της Ντόρας Γαλάνη και της ΕΑΧΑ Α.Ε. να συνεχιστούν. Να συνεχιστούν οι διαγωνισμοί και φυσικά και να δούμε να πραγματοποιούνται τα βραβείων που ίσως δεν βοηθάει να είναι ισότιμα. Εδώ μάλιστα έχουμε ένα θέμα με το Ηράκλειο.

Υποβλήθηκαν 32 προτάσεις. Από την επταμελή κριτική επιτροπή που συμμετείχαν οι Ν. Μάρδα, Α. Μελανίτου, Ν. Σουλάκη, Θ. Ανδρουλάκης, Ν. Κτενάς, Γ. Φουρναράκη και Γ. Παρμενίδης, δόθηκαν 5 ΙΣΟΤΙΜΑ ΒΡΑΒΕΙΑ:

10042106RB Δασκαλάκη Αικατερίνη – Ολυμπία, Ζαπαντιώτης Φώτιος 

12413651AV Νερατζούλη Άννα, Μαϊστράλης Ευάγγελος-Αλέξανδρος 

Α12202428Τ Κοκκινέλη Ευτυχία, Χαλκιαδάκη Μαριγιάννα, Ψαρρά Χριστίνα 

10111317ΜΚ Κυριαζής Απόστολος 

14955646HR Μανίκα Μαρία, Μπουλουγούρα Αικατερίνη, Νικητοπούλου Ευγενία, Τσώλη Μαρία



Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγένθυση 



No comments :

Post a Comment