Wednesday, October 9, 2013

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΤΑΣ:ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


ας σπεύσουμε, ας αναζητήσουμε, ας ενεργοποιηθούμε,
για την διάσωση των χώρων των παλιών καφενείων



Άμφισσα, Καφενείον «Πανελλήνιο»

Σπεύσατε στην Αθηναϊδα, να δείτε την έκθεση. Αγοράστε το βιβλίο και με κάθε τρόπο  ενεργοποιηθείτε για να διασωθούν όσοι χώροι παλιών καφενείων έχουν διασωθεί στην γειτονιά, στο χωριό σας,  από την λαίλαπα των ανακαινίσεων.

Θεσσαλονίκη, Το καφενείο Καφαντάρι

Ο Γιώργος Πίττας στο καινούργιο του βιβλίο, μέσα από ένα οδοιπορικό σε όλη σχεδόν την Ελλάδα,   μόλις που πρόλαβε και κατάγραψε  μια σειρά από σπάνια πια δείγματα παλιών καφενείων και τα παρουσίασε σε ένα λεύκωμα, με μικρά διηγήματα για το καθένα. Ίσως σήμερα κάποια από αυτά να μην υπάρχουν ή να έχουν ήδη ανακαινιστεί με ιταλικά πλακάκια και γυψοσανίδες με κρυφό φωτισμό.

Λαύκος, Πήλιο, το καφενείο του Φορλίδα

Η διατήρηση αυτών των χώρων, όλων όσων παραμένουν αλώβητοι σε όλη την Ελλάδα, δεν αποτελεί  μια υπόθεση γραφικότητας. Πρόκειται για την διατήρηση   του πολιτισμού μας, που γεννιέται μέσα σε αυτούς τους γοητευτικούς πολυλειτουργικούς χώρους,  που συγκροτούν ένα κύριο συνδετικό συστατικό του κοινωνικού γίγνεσθαι σε κάθε τόπο.


Μεσολόγγι, Το ποτοποιίο του Τρικενέ

Κατάπολα, Αμοργός, 
Καφεζυθεστιατόριο «Ναυτιλία», Ν Πρέκα

Επιγραφές, πόρτες, παράθυρα, δάπεδα, εξοπλισμός, έπιπλα, υλικά, χρώματα, συμπεριφορές,  συγκροτούν στην ουσία ατμόσφαιρες οικίες για τους παλιότερους και γοητευτικές για τους νεώτερους. Πρόκειται στην ουσία για συγκεκριμένους  κώδικες που παραμένουν επί δεκαετίες σταθεροί από περιοχή σε περιοχή και σηματοδοτούν την καθημερινότητα θαμώνων και περαστικών.



Καφενείο στην Κρήτη 

Ας σπεύσουμε λοιπόν, ας ενεργοποιηθούμε να πείσουμε όλους όσους γοητεύονται από τις ανακαινίσεις, που μάλιστα τώρα επιδοτούνται κιόλας, ότι το παλιό φέρει μνήμες και πρέπει να συντηρηθεί προσεκτικά σαν ένα αρχαιολογικό εύρημα, ένα έργο τέχνης, ακόμα και σαν έναν γερασμένο οργανισμό που μας έχει συντροφεύσει και δεν πρέπει να τον αποχωριστούμε.
Ας διαλαλήσουμε λοιπόν στην γειτονιά μας στο χωριό μας στους φίλους μας ότι αξίζει να διασωθούν αυτά τα σπάνια δείγματα, που μας  ξανάφερε στον νου ο Πίττας.
Ας πείσουμε τους καφετζήδες να μην αποχωριστούν αυτήν την ατμόσφαιρα και να συντηρήσουν  όλα όσα έγιναν μέσα στον χρόνο, αυθόρμητα  και από ανάγκη.  Είναι ίσως το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε με αφορμή αυτό το βιβλίο.

Αρτεμώνας Σίφνου, Το ζεύγος Θεοδώρου

Αη Γιώργος, Λασήθι, 
Το καφενείο της κυρά Δέσποινας

Το βιβλίο του Γιώργου Πίττα παρουσιάστηκε χθες βράδυ στην Αθηναΐδα, με ομιλητές  τον Τάσο Μπίρη που μας αποκάλυψε αναπάντεχες προσωπικές μνήμες, τον γνωστό Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον δημοσιογράφο Ηλία Προβόπουλο  και την Μπήλιω Τσουκαλά. Ο Πίττας μίλησε  από καρδιάς, με αμεσότητα και ειλικρίνεια για τα βιώματά του και κέρδισε για άλλη μια φορά γνωστούς και φίλους.

Ευχαριστώ τον Γ. Πίττα για το φωτογραφικό υλικό που μου παραχώρησε.

         
    


No comments :

Post a Comment