Tuesday, October 1, 2013

REMAP 4, 2013



Περιδιαβαίνοντας τις ιδιοκτησίες της OLIAROS
στον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο


ΜΕΡΟΣ 1ο



Με την ευκαιρία του REMAP4 είχα επιτέλους την δυνατότητα να περιδιαβώ με τον εικονιζόμενο χάρτη στο χέρι, τις ιδιοκτησίες της OLIAROS στον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο που πρόκειται να αναπλαστούν με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής. 


Απόσπασμα από την πρόταση της OLIAROS που μπορείτε να δείτε http://www.oliaros.com/kerameikos-metaxourgeio/proposition/

Είχα μια πολύ ασαφή εικόνα για την έκταση και τον πολεοδομικό χαρακτήρα όλης αυτής της επέμβασης και αναρωτιόμουν κατά πόσον αυτή η μεγάλη επένδυση που χρηματοδοτείται απλόχερα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jessica, θα μπορούσε να συμβάλει στην αναδόμηση της περιοχής και με ποιόν τρόπο. Μιας περιοχής που αναμφισβήτητα αλλάζει σταδιακά με χρήσεις κυρίως εστίαση, αναψυχής και φυσικά  με την ραγδαία αύξηση των πορνείων.


Πορνεία στην οδό Ιάσωνος

 Έχω λοιπόν την εντύπωση, στο βαθμό που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικό και σαφές σχέδιο για την όλη επέμβαση,  όπως παλαιότερα στις 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013  είχα γράψει και ζητήσει (εδώ), ότι πρόκειται τελικά  για μια δραστηριότητα real estate που συγκροτείται σε μια σειρά διάσπαρτων ακινήτων που ο Ιάσων Τσάκωνας απέκτησε τα τελευταία χρόνια. Τα διάσπαρτα αυτά κτίρια εγγράφονται σε ένα ορθογώνιο μήκους περίπου 570 μέτρων και πλάτους 350 μεταξύ της οδού Πειραιώς  και των οδών Αχιλλέως και Κωνσταντινουπόλεως. Σε αυτή των έκταση περίπου 200 στρεμμάτων (199 500 Μ2) και των 70 περίπου οικοδομικών τετραγώνων, πρόκειται να αναπλαστούν σύμφωνα με το σχέδιο της ΟLIAROS, 24 περίπου παλαιότερα και νεώτερα ακίνητα. Τα ακίνητα αυτά, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας του Τσάκωνα, φιλοξενούν  και φέτος μια διεθνή διοργάνωση σύγχρονης τέχνης που γίνεται κάθε δύο χρόνια στην Αθήνα. Πρόκειται, όπως γράφουν, για μια  πλατφόρμα συνύπαρξης και ανάδειξης νέων αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών, επιμελητών, φορέων και γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο τη συστηματική συμβολή της στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας.
Η περιπλάνηση στην σημαντική αυτή διοργάνωση είχε ένα διπλό ενδιαφέρον: αρχιτεκτονικό και εικαστικό.
Παραθέτω στην συνέχεια μια επιλογή έργων τέχνης που μου κίνησαν το ενδιαφέρον και  κατέγραψα αυθόρμητα σε αυτή την περιπλάνηση. Παράλληλα με εικόνες από τα κτίρια της ΟLIAROS και την ατμόσφαιρα του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού. 
Ας αρχίσουμε λοιπόν με το Info Point του REMAP 4  στην αυλή του κτιρίου, στην οδό   Γιατράκου 2, που σχεδίασαν  η Κατερίνα Αποστόλου, Μίνα Κολάκη, και Αργυρώ Πουλιόβαλη.


Info Point του REMAP 4  στην αυλή στην οδό   Γιατράκου 2

02. Στο κτίριο  στην οδό Κεραμεικού 51, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα στον 2ο όροφο

Το κτίριο  στην οδό Κεραμεικού 51,

Αλέξανδρος Παπαθανασίου,  
The lie is different at every level, 2013


Αλέξανδρος Παπαθανασίου
I worked my way out, to find my way in the world, 2013

Michut Boscu Kafchin, Father Energy, 2013

03. Στο Κτίριο ΝΕΟΝ PATH, Αγησιλάου  92,  έργα από την συλλογή Δασκαλόπουλου με τίτλο Echoes of Silence

Αγησιλάου  92

 Joseph Beuys

Νίκος Κεσανλής

04,05.  στο κτίριο στην οδό Θερμοπυλών 27



Poka-Yio,  Smelly




Ο6.  Στο  διόροφο Κτίριο Κεραμεικού  43




Ήδη έχουμε μια εικόνα πως πρόκειται να αποκατασταθεί από την Oliaros και συγκεκριμένα από τους RKITEKTS

Φωτερεαλιστική απεικόνιση
 αποκατάστασης κτιρίου στην Κεραμεικοί 43
 από τους RKITEKTS

Δεν είναι βέβαια ακόμη γνωστό πως θα αντιμετωπιστούν κατά την αποκατάσταση τα πολύ ενδιαφέροντα  εσωτερικά  του κτιρίου,  τόσο στους κοινόχρηστους χώρους όσο και στα εσωτερικά των κατοικιών-διαμερισμάτων, όπου έχουν ενταχθεί σημαντικά έργα τέχνης.

 Το εσωτερικό της κεντρικής εισόδου
με τις εξαιρετικές πατίνες απομίμησης μαρμάρων στους τοίχους

Χειροποίητες πατίνες απομίμησης μαρμάρων


Τα εξαιρετικά  εσωτερικά δάπεδα με πλακίδια 20χ20 


Οι καλοδιατηρημένοι κοινόχρηστοι χώροι

Οι εξώπορτες των κατοικιών

Τα περίτεχνα εξωτερικά κουφώματα

Οι εσωτερικοί χώροι






στα μπάνια και στις κουζίνες




Φεύγοντας από το κτίριο πήρα μαζί μου την γοητεία και την ποιότητα των χώρων και των λεπτομεριών αυτού του κτιρίου και δεν έδωσα μεγάλη σημασία στα έργα τέχνης που απλά τα φωτογράφισα. Περπάτησα στη συνέχεια  στον οδό Κεραμεικού και προσπάθησα να την φανταστώ σύμφωνα με την πρόταση του Γραφείου Αντονά για την πεζοδρόμησή της.

Γραφείο Αντονά, πρόταση  για την πεζοδρόμησή της οδού Κεραμεικού



Η περιπλάνηση άρχισε να γίνεται  συναρπαστική. Θα επανέλθω  σύντομα με το ΜΕΡΟΣ 2ο

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγένθυση



1 comment :