Saturday, November 16, 2013

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΑΦΕΙΕΣ


μια γνωστή διαυγής πρόταση,  ένα άγνωστο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ

6 Ιουνίου 2009

Πολλές αντιδράσεις  για την πρωτοβουλία του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου και του  πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ, που ενέκρινε ο Δήμος της Αθήνας. Ανησυχίες και προσφυγές για την πιθανή καταστροφή και της πανίδας (για τα ζωάκια δηλαδή) του Εθνικού μας Κήπου και ενδοιασμοί για την κηποτεχνική διαμόρφωση, με τις 8 πολύ διακριτικές επεμβάσεις, οι οποίες φέρουν τη σφραγίδα του διάσημου αρχιτέκτονα τοπίων ή του κηπουρού(?) Λουί Μπενές (γνωστού μεταξύ άλλων για τις παρεμβάσεις του στον κήπο των Βερσαλλιών), σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο doxiadis+. 



Η πρόταση: πριν και μετά

Αντιρρήσεις  και για την πρωτοβουλία για να παρουσιάζεται κάθε δύο χρόνια  και για δύο μήνες στον Κήπο σύγχρονη Τέχνη, με έργα που δεν θα ανήκουν στην περίφημη Συλλογή Δασκαλόπουλου, αλλά θα προκύπτουν από ανάθεση σε Έλληνες 9 (!) και ξένους καλλιτέχνες, ειδικά για τον Κήπο! Έργα που θα επιλέξει η διευθύντρια της βρετανικής γκαλερί Whitechapel κα Ivona Blaswick



ενδεικτικές απεικονίσεις με ένταξη  στον Εθνικό Κήπο
 γνωστών έργων τέχνης

Από το γνωστό αυτό κλίμα άρνησης που μας κατατρέχει και όχι αδίκως, δεν ξέφυγα κι εγώ. Αυτόματα διατύπωσα έντονες αντιρρήσεις, κυρίως γιατί ο Δήμος και αυτή τη φορά, δεν ακολουθεί την γνωστή διαδικασία των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, όπως επιβάλει η ελληνική νομοθεσία για τους δημόσιους χώρους και όπως υποστηρίζει και η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων με το πρόσφατο Ψήφισμα στο τελευταίο συνέδριο στο  Πεκίνο, που δημοσίευσα μάλιστα προ ημερών σε αυτό blog.
Μετά όμως από πιο ψύχραιμη εκτίμηση των δεδομένων σκέφτηκα ότι μάλλον πρέπει να σοβαρευτούμε!!!
Ας αφήσουμε να εξελιχθεί αυτή η πρωτοβουλία, μια και τελικά όλοι οι συντελεστές έχουν επιδείξει μια σοβαρότητα. Άλλωστε μέσα στον χρόνο,  ο Δήμος της Αθήνας  έχει αποδειχθεί ότι δυσκολεύεται να υποστηρίξει τέτοιες  εκδηλώσεις. 

Βάνα Ξένου, 
από την έκθεση της στον Εθνικό  Κήπο 
με τίτλο «Η Ψυχή του Τόπου». Ιούνιος 2010

Στην συνέντευξη τύπου της τελευταίας έκθεσης της Βάνας Ξένου στον Εθνικό Κήπο, που πραγματοποιήθηκε με πολλές δυσκολίες τον Ιούνιο του 2010, με τίτλο «Η Ψυχή του Τόπου», έκανα μια πρόταση. Πρότεινα στον τότε Δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη και τον πρόεδρο της Alpha Bank κ. Ιωάννη Κωστόπουλο παρουσία των δημοσιογράφων, να συνεχίσουν και στο μέλλον την οργάνωση εκθέσεων στον κήπο και μάλιστα να αγοράζεται ή να προσφέρεται από τον καλλιτέχνη κάθε φορά ένα έργο για να εμπλουτιστούν τα υπάρχοντα γλυπτά του Κήπου, που ανήκουν στο απώτερο παρελθόν του. Συμφώνησαν μεν, αγνόησαν δε…


Η πρόταση: πριν και μετά

Κατά συνέπεια μετά από τόσα χρόνια, ας το πραγματοποιήσει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος με την ομάδα του, γιατί φαίνεται ότι μάλλον μπορεί να το κάνει καλά. Ποιός μπορεί άλλωστε να το αποκλείσει με βεβαιότητα… Ας εμπιστευτούμε επί τέλους κάποιους ανθρώπους με όραμα και το μέλλον θα δείξει. 



Η πρόταση: πριν και μετά

Αυτό όμως που αποσιωπάται και κανείς δεν γνωρίζει το περιεχόμενό του είναι το ερευνητικό  πρόγραμμα του ΕΜΠ που όπως διευκρίνισε η αντιδήμαρχος κα  Σουλτάνα Σπυροπούλου, ενέκρινε ο Δήμος της Αθήνας και αφορά νέες αναπλάσεις στον Εθνικό Κήπο. Διαδρομές, καθιστικά, αποκατάσταση δικτύου ομβρίων και άλλες επεμβάσεις, όπου απαιτούνται στο σώμα του Κήπου, που από όσο γνωρίζω πραγματοποιούν οι δύο  καλοί συνάδελφοι, καθηγητές του ΕΜΠ Κώστας Μωραΐτης και Γιώργος Παρμενίδης.
Και στην περίπτωση αυτή βέβαια δεν έχει προηγηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και το έργο προχωρεί  για δημοπράτηση, χωρίς να έχει δημοσιευτεί κάτι σχετικό με το περιεχόμενο της μελέτης.  Μήπως τελικά εδώ θα έπρεπε να προβληματιστούμε, ίσως και να ανησυχούμε;

Αξίζει να  δείτε στην συνέχεια, το σχετικό βίντεο με την πρωτοβουλία του πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ


Υ.Γ. Μη ξεχνάμε ακόμη ότι  ήδη έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο η «ιδιωτική» πρωτοβουλία,  με ενίσχυση μάλιστα από το πρόγραμμα Jessica  του Ιάσονα Τσάκωνα, για το Μεταξουργείο που και αυτή ακόμη παραμένει σχετικά ασαφής ως προς το περιεχόμενό της.

Υ.Γ.2 Νεώτερες πληροφορίες διευκρινίζουν ότι το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα προετοιμάστηκε με την πρωτοβουλία του τότε πρύτανη του ΕΜΠ  Κωνσταντίνου Μουντζούρη και ανατέθηκε σε πολλές ειδικότητες ερευνητών από το διδακτικό προσωπικό του ΕΜΠ. Στην ομάδα των αρχιτεκτόνων  εκτός του Κώστα Μωραΐτη και  του Γιώργου Παρμενίδη συμμετείχε και η Αριάδνη Βοζάνη. Συνεργάστηκαν επίσης ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης και ο Γιάννης Πολύζος. Θα ακολουθήσει σύντομα αναλυτικώτερη παρουσίαση για το θέμα.


No comments :

Post a Comment