Sunday, December 1, 2013

Η ANNETTE MESSAGER ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ BERNIER ELIADES


εξερευνώντας οικιακές πρακτικές 
συνδεδεμένες με το γυναικείο φύλλο


Γκαλερί Bernier/Eliades, 21 ΧΙ 2013

Μια διαφορετική εικόνα εισέπραξα αυτή τη φορά μπαίνοντας στην γκαλερί Bernier/Eliades. Η καλλιτέχνης Annette Messager συνομιλεί με την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου μπροστά στο κοινό, αποκαλύπτοντας  ουσιαστικές πτυχές της προσωπικής διαδρομής και της δουλειάς της. 


Βρήκα την πρωτοβουλία αυτή ενδιαφέρουσα, σαν ένα πρελούδιο που σε προετοιμάζει να αποσυμπιεστείς από τις προσωπικές εντάσεις της καθημερινότητας και να μπεις σε ένα κλίμα που πραγματικά σου δίνει την δυνατότητα να βιώσεις καλύτερα το έργο του καλλιτέχνη. Ειδικά όταν η συζήτηση αυτή γίνεται με την πραγματικά άξια Ζαχαροπούλου που εδώ και καιρό μας έχει λείψει με την διακοπή της εξαιρετικής εκπομπή της «Εποχή των εικόνων». 


Annette Messager Κατερίνα Ζαχαροπούλου, 21 ΧΙ 2013


Annette Messager, La Spirale Amoureuse, Detail, 1991

Η Annette Messanger από την δεκαετία του ΄70 εξερευνά τον ρόλο της γυναίκας στην γαλλική κοινωνία και ενσωματώνει  στο καλλιτεχνικό της λεξιλόγιο οικιακές πρακτικές συνδεδεμένες με το γυναικείο φύλλο όπως το πλέξιμο το ράψιμο, το κέντημα. 



Annette Messager, Parade, 1994


Annette Messager, Le Tutu Dansant, 2013

Αισθάνθηκα μια συνάφεια με την τελευταία  έκθεση της Λήδας Παπακωνσταντίνου που παρουσίασα πρόσφατα, μέσα από τα έργα της Messager, που έχει καταφέρει να είναι παγκοσμίως γνωστή, να έχει εκθέσει σε μουσεία και γκαλερί  σε διεθνές επίπεδο  και να εκπροσωπήσει την Γαλλία το 2005  στην Biennale της Βενετίας όπου της απονεμήθηκε το Χρυσό Λιοντάρι. 



Annette Messager, La Buisson Ardent, 2008


Με συγκινούν αυτές οι γυναίκες που τολμούν να προβάλλουν μέσα από την δουλειά τους οικιακές γυναικείες πρακτικές. Από μικρό παιδί, από την δεκαετία του ΄50 με γοήτευαν οι πρακτικές αυτές στο σπίτι. Τα κεντήματα και τα περίτεχνα πλεχτά της μάνας μου, η δημιουργική δεξιοτεχνία της μοδίστρας μας κυρίας Αθηνάς που δύο φορές το χρόνο φθινόπωρο και άνοιξη, έραβε στο σπίτια μας τα καινούργια ρούχα της μητέρα μου και της αδελφής μου ή μεταποιούσε το παλιότερα. 


Annette Messanger, Voeux sous Filet, Detail,1997


Annette Messanger, Jalousie/Love Filet, 2010

Τα πατρόν, τα υφάσματα, οι φόδρες, το τρύπωμα, η ραπτομηχανή SINGER, οι πρόβες με το κομπινεζόν, το κεντήματα με τις  φίλες και το πλέξιμο με τα νήματα ΜΟΛΟΚΟΤΟΥ, ήταν εικόνες μιας δημιουργικής διαδικασίας, μιας ανθρώπινης φροντίδας, που γέμιζε χαρά όλη την οικογένεια και ενδυνάμωνε την γυναικεία φύση. Αυτές τις χαμένες πια εικόνες έφεραν στον νου μου τόσο η έκθεση της Annette Messager όσο και η πρόσφατη δουλειά της Λήδας Παπακωνσταντίνου.
 Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Ιανουαρίου 2014

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγένθυση

Παρακολουθείστε στην συνέχεια το  υποτιτλισμένο βίντεο με την συνομιλία της καλλιτέχνιδος με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου και στιγμιότυπα από την έκθεση. Μια παραγωγή του Χρήστου Μπάρμπα.









No comments :

Post a Comment