Wednesday, December 11, 2013

REACTIVATE ATHENS-101 IDEAS


μετά την πανηγυρική έναρξη αρχίζει η δράση…

1η εβδομάδα ενεργοποίησης


Να προειδοποιήσω από την αρχή ότι σήμερα προτίθεμαι να αναδείξω μια πρωτοβουλία που αποτελεί μια έκπληξη και έχει όλες τις προϋποθέσεις να οδηγήσει σε γόνιμες συζητήσεις και αποτελεσματικές επιλογές για το κέντρο της Αθήνας. Μέχρι σήμερα φαίνεται ότι παρά τις αποσπασματικές προσπάθειες, τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας συγκροτούν έναν γόρδιο δεσμό, που απειλεί να δυναμιτίσει και να εγκλωβίσει τις όποιες  πρωτοβουλίες  προγραμματίζονται  στην πόλη.


 φωτο Γιάννης Σούλης

Το REACTIVATE ATHENS-101 IDEAS είναι ένα πρόγραμμα έρευνας και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού υπό τη διεύθυνση του Urban -Think Tank Athens (U -TT Athens) που συνδέει  μία διεπιστημονική ομάδα ερευνητών, μελετητών και εξειδικευμένων επιστημόνων υπό τη διεύθυνση των Alfredo Brillembourg και Hubert Klumpner, Καθηγητών Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου ΕΤH της Ζυρίχης και διευθυντών του Urban -Think Tank αφιερωμένη στην παραγωγή νέων ιδεών για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων.




Απόψεις του χώρου στην οδό Αθηνάς 67, φωτο Γιάννης Σούλης

Βρέθηκα στον καινούριο  ισόγειο χώρο στην οδό Αθηνάς 67 και Λυκούργου την Δευτέρα 11 Νοε 2013. Μια καλοσχεδιασμένη εγκατάσταση έτοιμη να φιλοξενήσει ομαδικές συνεργασίες, παρουσιάσεις, συζητήσεις, προβολές και δημόσιες  εκδηλώσεις, για πρώτη φορά σε δημόσια θέα μια και τα ανοίγματα του χώρου επιτρέπουν μια άμεση σχέση με το πεζοδρόμιο. Εκεί ανάμεσα στον κόσμο συνάντησα τον καθηγητή Alfredo Brιllembourg και  μίλησα μαζί του εισπράττοντας με την πρώτη,  μια συναρπαστική αμεσότητα. 

Alfredo Brιllembourg, φωτο Γιάννης Σούλης

Γρήγορα αποδείχτηκε ότι ο Brιllembourg (βραβευμένος με το Χρυσό Λιοντάρι στην τελευταία Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας) αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο της βραδιάς. Με τον χειμαρρώδη του λόγο εξέπεμπε μια δυναμική, έναν ενθουσιασμό και μια αισιοδοξία μοιραζόμενος τις αγωνίες μας  για το κέντρο της πόλης.


«Η Αθήνα καίγεται ... είπε, για Ιδέες,  για 101 ιδέες για να είμαστε ακριβείς.  Αυτό είναι το  Reactivate Athens - μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε από την κρίση, αλλά ενεργοποιείται από την δυναμική της αρχαίας αυτής πόλης  που μπορεί να πραγματοποιήσει ένα νέο όραμα».

Ομολογώ, ότι δεν έχω ξανασυναντήσει τελευταία άλλον ερευνητή που να μιλά με τέτοιο πάθος  για τα προβλήματα της πόλης μας και την αναζήτηση λύσεων, μεταδίδοντας γύρω του μια θετική ενέργεια που εκτιμώ ότι πρέπει να μας κινητοποιήσει, ξεπερνώντας τους όποιους ενδοιασμούς και τις αναστολές μας. 


«Προσκαλούμε τον καθένα μέσω ενός open call να καταθέσει τις ιδέες του για να αλλάξει αυτός ο μόνιμος αθηναϊκός χειμώνας, αυτή η παγωμένη κατάσταση. Χρειάζεται να ονειρευτούμε περισσότερο και να ξεχάσουμε τις ιδεολογίες. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η αριστερά δεν δέχεται ότι μπορεί συγκεκριμένα πράγματα η αγορά να τα κάνει καλύτερα, και γιατί η δεξιά δεν δέχεται ότι ορισμένα πράγματα είναι καλύτερα να τα διαχειρίζεται το κράτος.» 
Ο λόγος του είχε μια ποιητική διάσταση και στηρίχθηκε πάνω σε ένα κείμενο που θα αποδυναμωθεί αν μεταφραστεί. Το ζήτησα και το επισυνάπτω ως έχει (για να το διαβάσετε κάντε ΚΛΙΚ εδώ).


Παράλληλα με την ομιλία του προβλήθηκαν εικόνες από την δραστηριότητα της ομάδας  που αφορά την έρευνα, την συστηματική καταγραφή και την ανάλυση των πολεοδομικών δεδομένων του κέντρου, της ακτίνας δράσης των χρήσεων και την διατύπωση των πρώτων γενικών προτάσεων-ιδεών σε επίπεδο σκίτσων και προμελέτης.
Η βραδιά έκλεισε με μία ακόμη έκπληξη. Ομάδα μουσικών από τα Βαλκάνια,   που είχε προσκληθεί, εισέβαλε στον χώρο και έβαλε στο παιχνίδι την ευαίσθητη αυτή  διάσταση του προβλήματος των μεταναστών στην πόλη  με έναν διαφορετικό τρόπο.
Από σήμερα το θέμα έχει και συνέχεια.  Μια σειρά νέων εκδηλώσεων προγραμματίζονται  για το άμεσο μέλλον με στόχο να ενιχύσουν την όλη διαδικασία και  με σκοπό την παραγωγή και επεξεργασία προτάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων των υποβαθμισμένων κυρίως περιοχών της πόλης.

«Αν η κρίση είναι η πρόκληση, η συμμετοχή είναι η απάντηση», υποστηρίζουν οι οργανωτές και μας καλούν:  



Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/12, ώρα 19.00,
ΗΜΕΡΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
"Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ"
Με ομιλητές τον  Γιώργο Πανέτσο, τον Κώστα Μωραϊτη, τον Αριστείδη Αντονά και την Άννα Σκιαδά, με συντονιστή τον Alfredo Brillembourg

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 14/12, ΩΡΑ 19:00
ΗΜΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ :«ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΘΗΝΕΣ»


Με προβολές ταινιών μικρού μήκους: «Μικροπόλεις -Ομόνοια» (28΄), του Γιάννη Γαϊτανίδη ,«Μικροπόλεις -Κυψέλη» (28΄), της Περσεφόνης Μήλιου, «Casus Belli» (11΄), του Γιώργου Ζώη και  «Προαύλιο» Μικροπόλεις -Κυψέλη» (28΄), της Περσεφόνης Μήλιου (10΄), της Ρηνιώς Δραγασάκη . Συντονίζει ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 15/12, 12:00 μ.μ.
ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ:«ΟΜΑΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»
Οι κοινωνικές ομάδες δράσεις του προγράμματος ΣυνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν το έργο τους μέσα από το οποίο αναζητούν και προκαλούν τη σύνδεση με τους πολίτες. Θα ακολουθήσει ανοικτός διάλογος με το κοινό με Συντονίστρια την Λίνα Λιάκου / Αρχιτέκτων, μέλος ερευνητικής ομάδας του Reactivate Athens Lab

Την ΔΕΥΤΕΡΑ 16/12, ώρα 19.00
ΗΜΕΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ¨«ΡΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ»
Πολίτες και ειδικοί καλούνται να συζητήσουν τις ιδέες τους πάνω στη διαφορετικότητα, τον αποκλεισμό και την πρόσβαση.

 Με ομιλητές τον  Δημήτρη  Ζιώμα / Οικονομολόγος, Ερευνητής ΕΚΚΕ,
τον Θάνος Παγώνης /Αρχιτέκτων -Πολεοδόμος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Μάρθα Φωστέρη / Κοινωνιολόγος, Σύμβουλος τοξικοεξάρτησης, Βοηθός Δ/ντή ΚΕ.Θ.Ε.Α.και τον  Ιωάννης Χωριανόπουλος / Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με συντονιστής τον Θωμάς Μαλούτας / Γεωγράφος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις εκδηλώσεις κάντε ΚΛΙΚ εδώ


Κλείνω αυτήν την παρουσίαση με την ελπίδα ότι η πρωτοβουλία αυτή επειδή ακριβώς είναι ανοιχτή θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλες τις δυνάμεις, μια και για πρώτη φορά ένας φορέας φαίνεται να λειτουργεί ταυτόχρονα σαν ένας «πυκνωτής» που μπορεί να αφουγκραστεί και να υποδεχθεί όλες τις απόψεις και τις κριτικές  και σαν ένας ικανός «επεξεργαστής»  που έχει όλες τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει ένα ουσιαστικό  αποτέλεσμα. Είναι καιρός να σταματήσουν οι ενδοιασμοί και οι επιφυλάξεις και να προχωρήσουμε αποφασιστικά  σε  διάλογο και επεξεργασία των προτάσεων. Ελπίζω να μην διαψευσθώ.

Στην ομάδα του REACTIVATE ATHENS στο λεγόμενο RA LAB συμμετέχουν εκτός από τον Alfredo Brillembourg ο καθηγητής Kuber Klumpner, η  Lindsey Sherman  και ο Michael Contento  ως επικεφαλής του έργου με συνεργάτες την Μαρία Καλτσά και τον Θωμά Μαλούτα.


No comments :

Post a Comment