Saturday, February 8, 2014

ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ!



μα τελικά δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο;

ας στηρίξουμε λοιπόν με κάθε τρόπο
την ομαλή λειτουργία του Μουσείου





Sheba Chhachhi Ο Προφήτης του Νερού, 2008 Βιντεοπροβολή (βασισμένη σε φωτογραφίες του Umeed Mistry), χρώμα, χωρίς ήχο 3’ Παραχώρηση της Paolo Curti / Annamaria Gambuzzi Gallery, Μιλάνο Πηγή: www.lifo.g



Η ιστορία των δραματικών περικοπών των κονδυλίων για τον πολιτισμό καλά κρατεί. Αυτή την φορά σειρά έχει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Θεσσαλονίκη. Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η πετυχημένη 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, υπό τον γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it New» και τα κακά μαντάτα ήρθαν από την πρωτεύουσα. 
Ο ήδη μειωμένος προϋπολογισμός του ιδρύματος περικόπτεται εκ νέου με κίνδυνο να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας του.  Κίνδυνος να βυθιστεί... 

Ήταν το μεγάλο "ευχαριστώ" από την πολιτεία!


Μαρία Τσάγκαρη. Ευχαριστώ. Εγκατάσταση με στάχτη. Κεντρική Έκθεση «Παντού αλλά Τώρα», Περίπτερο 6. Φωτο: Ελευθερία Καλπενίδου



Πέντε Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και των Δυτικών Συνοικιών κάνουν έκκληση προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. 

Το ΚΜΣΤ γράφουν, αποτελεί μια πολιτιστική όαση για την Θεσσαλονίκη και για τις δυτικές συνοικίες της. Η ακτινοβολία του ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας και συχνότατα προβάλλεται στο εξωτερικό, εγγράφοντας τη Θεσσαλονίκη στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης.


Τόσο οι επιτυχημένες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό της διεθνούς σπουδαιότητας συλλογής Κωστάκη με έργα ρωσικής πρωτοπορίας, όσο και η υψηλού επιπέδου διοργάνωση της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που για τέταρτη χρονιά φέτος δημιούργησε ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ των καλλιτεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθιστούν απαραίτητη τη διασφάλιση της συνέχειάς τους.


KAZIMIR MALEVICH- Πορτραίτο,1910. Συλλογή Κωστάκη

Υπενθυμίζεται ότι η συλλογή Κωστάκη αγοράστηκε με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, αποτελεί κυριότητά του και πρόκειται για την πιο προνοητική επένδυση που έγινε στο χώρο του σύγχρονου πολιτισμού στην Ελλάδα. Είναι πολλοί οι φιλότεχνοι διεθνώς που έχουν συνδέσει το όνομα της Θεσσαλονίκης με αυτήν τη μοναδική συλλογή, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη συλλογή έργων ρωσικής πρωτοπορίας εκτός Ρωσίας. Δεδομένης και της αύξησης των τουριστών από την Ρωσία στη χώρα μας, η προστασία της καθίσταται απολύτως αναγκαία.



Συναυλία του Hope Ensemble με τους Frederic Bousquet και 

Marc Antoine Millon, δημιουργούς των ηχητικών γλυπτών Baschet.



Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει και για το 2014 εξασφαλίσει ένα μεγάλο αριθμό συνεργασιών με μουσεία του Λονδίνου, του Άμστερνταμ, της Βόννης, του Τορίνο, της Βενετίας, της Μόσχας κ.ά. και έχει καταρτίσει έναν πλούσιο εκθεσιακό προγραμματισμό, ο οποίος θα υλοποιηθεί αποκλειστικά από ήδη διασφαλισμένες χορηγίες. 



Ωστόσο, από τον εγκεκριμένο για το 2014 προϋπολογισμό των 500.000 ευρώ (περικομμένο κατά 28,5% από πέρυσι) και τα υπόλοιπα έσοδά του, είναι αδύνατον να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες, δηλ. τη μισθοδοσία, την εισφορά-ενοίκιο στη Μονή Λαζαριστών όπου εδρεύει, τη ΔΕΗ και ασφαλώς το υψηλό κόστος της στατικής φύλαξης και των ασφαλίστρων της συλλογής Κωστάκη. 

Η αδυναμία του Μουσείου να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαραίτητες λειτουργικές δαπάνες δημιουργούν τον ορατό κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας του. 

Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, Κύριε Αντιπρόεδρε, Κύριε Υπουργέ, 

Αυτός ο σημαντικός πολιτιστικός πυρήνας, πόλος έλξης φιλότεχνων, τουριστών, αλλά και μαθητών, με επισκέπτες που μόνον το 2013 ξεπέρασαν τα 70.000 άτομα, πρέπει να διατηρηθεί. 

Σας απευθύνουμε έκκληση, να εξετάσετε κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του. 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση, 
Οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Δυτικών Συνοικιών 

Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης 
Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος 
Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου 
Κορδελιού-Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης 
Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης

Θα παραμείνουμε απαθείς;


No comments :

Post a Comment