Saturday, June 7, 2014

14th ΙNTERNATIONAL ARCHITECTURE EXHIBITION– LA BIENNALE DI VENEZIA


GREEK PARTICIPATION: 
TOURISM LANDSCAPES: REMAKING GREECE

πρώιμες σκέψεις για την Ελληνική συμμετοχή


Το Ελληνικό Περίπτερο

Η 14η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής άνοιξε τις πύλες της και μόλις κατέφθασαν οι πρώτες φωτογραφίες από το Ελληνικό Περίπτερο, που παρατίθενται στην συνέχεια. Ο τίτλος TOURISM LANDSCAPES: REMAKING GREECE και όλα όσα προηγήθηκαν μας έχει προετοιμάσει για μια δυναμική και αβανταδόρικη παρουσίαση με ελκυστικούς ελληνικούς «τόπους» μέσα από τις εικόνες του Κοκκινιά και του Γερόλυμπου, σημαντικά έργα αρχιτεκτονικής από το παρελθόν και νέες σύγχρονες πειραματικές προτάσεις νέων επιλεγμένων συναδέλφων. 



Φαίνεται όμως από το φωτογραφικό αυτό υλικό που ήρθε από την Βενετία (ευγενική προσφορά συναδέλφου που διατηρεί την ανωνυμία του, και τον ευχαριστώ) ότι και αυτή την φορά η Ελλάδα εκπροσωπείται με μια ισοπεδωτική παρουσίαση της ισοτιμίας του μεγέθους των εικόνων και των μακετών, που παρατίθενται ασφυκτικά στους τοίχους του περιπτέρου και στον χώρο με τα βάθρα με τις μακέτες, κάτω από την νέα χαμηλή ψευδοροφή (σε σχέση με το ύψος του περιπτερου) με τα χωνευτά φωτιστικά. Φωτογραφικό υλικό σε πυκνή διάταξη με ένα τρόπο έτσι ώστε χωρίς καμμιά ανάσα η μία εικόνα να «εισχωρεί» στην άλλη. 



Ο θεατής αντικρίζει ένα μεγενθυμένο φωτογραφικό κοντάκτ, που παραπέμπει τελικά σε μια διακοσμητική ταπετσαρία και με δυσκολία μπορεί κανείς να ξεχωρίσει την θεματολογία και τα επί μέρους έργα. Τα έργα υπάρχουν, σαφώς είναι εκεί αλλά φαίνεται να απουσιάζουν, έτσι όπως παρατίθενται. Δεν αντιμετωπίζονται δυστυχώς με τον τρόπο που έπρεπε, έτσι όπως και ελληνική συμμετοχή όφειλε να τα αναδείξει. 


από την Bienalle αρχιτεκτονικής της Βενετίας 1996, ελληνική συμμετοχή Κυριάκος Κρόκος, 
επίτροπος Ανδρέας Γιακουμακάτος

Ας θυμηθούμε την συμμετοχή του Κυριάκου Κρόκου στην Βενετία το1996. Τότε που κάθε έργο του παρουσιαζόταν με ένα διακεκριμένο τρόπο, με ανάσες, με μεγάλα ταμπλώ, με χρώμα και φως με θεατρική προσέγγιση,  σε ένα χώρο που εξέπεμπε μια ιερότητα που πιστεύω ότι απαιτείται επί τέλους να αποδοθεί ξανά στην επιλεγμένη ελληνική αρχιτεκτονική, όταν την προβάλλουμε στην Βενετία, σε ένα διεθνές επίπεδο. Έκτοτε, από την μοναδική εκείνη Ελληνική παρουσία του Κυριάκου Κρόκου ακολούθησε μια ισοπεδωτική διαδρομή με επιλογές που αντιμετώπιζουν την αρχιτεκτονική έμμεσα, ή άλλοτε την αγνοούσαν με ευρήματα και εφευρήματα που συχνά προκάλεσαν αμηχανία. Στις δύο τελευταίες Μπιενάλε ο νέος τρόπος παρουσίασης, η ατμόσφαιρα και ο φωτισμός παραπέμπουν σε κατάστημα λιανικής πώλησης, όπου τα έργα τοποθετούνται επί πάγκων-βάθρων το ένα δίπλα στο άλλο ως εμπόρευμα. Μα τα έργα αρχιτεκτονικής που έχουν επιλεγεί έχουν δύναμη και ξεχωριστή ποιότητα και τους αξίζει καλύτερη μεταχείριση από αυτή την πυκνή και άνευρη παρουσίαση. 

blp architects, Bertaki, Loukopoulou, Paniyiris



Ο επισκέπτης της Μπιενάλε  θα πρέπει να μπαίνει στο Ελληνικό Περίπτερο σε ένα κλίμα, σε μια ατμόσφαιρα αντίστοιχη με εκείνη του Κυριάκου και με ηρεμία και ανάσες, να απολαμβάνει σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλον την Ελληνική αρχιτεκτονική, που πρέπει να επιλέγεται προσεκτικά και να προβάλεται με φαντασία και σκηνοθετικές δεξιότητες. Φτάνει πιά... Οι επίτροποι συνεχίζουν να μας προβληματίζουν με τις πλουραλιστικές και ισοπεδωτικές τους παρουσιάσεις, που εκπορεύονται από ακαδημαϊκού τύπου προσεγγίσεις καί όχι από μια  προσωπική αγωνία να προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο το προσωπικό τους έργο. Η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στην Βενετία είναι ένα διεθνές show και χρειάζεται έμπνευση και όραμα και όχι διεκπεραίωση. 






Tense Architecture Network 
Tilemachos Andrianopoulos, Thanos Bampanelos, Kostas Mavros, George Kostoglou, Antigoni Tsivanidou



Χρειάζεται αλλαγή πορείας, και εμπιστοσύνη στους νέους δημιουργούς και μετά από επιλογή, ανάθεση παρουσίασης του έργου τους όπως άλλωστε συμβαίνει με τους εικαστικούς (βλέπε Διοχάντη και Τσιβόπουλο που πραγματικά ξεχώρισαν στις δύο τελευταίες ελληνικές συμμετοχές με εντελώς προσωπικές επιλογές). Είναι βέβαιο ότι μια ανάλογη επιλογή την Αρχιτεκτονική θα έδινε την δυνατότητα σε νέους ταλαντούχους αρχιτέκτονες να προβάλουν την σημαντική δουλειά τους, να διακριθούν διεθνώς και να τιμήσουν την Ελλάδα. Και είναι βέβαιο ότι υπάρχουν αρκετοί, που τελικά χάνονται σε αυτού του τύπου τις ισοπεδωτικές ομαδικές συμμετοχές. Ας το τολμήσουμε λοιπόν για την επόμενη Μπιενάλε!!!



 (κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγένθυση)






No comments :

Post a Comment