Thursday, June 5, 2014

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΑΘΗΝΑ ΕΝΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΓΡΑΦΟΥ»


έκθεση Φωτογραφίας στην Αίθουσα Τέχνης "ena" 

Νίκος Βατόπουλος, Στοά Λυκούργου 


ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ 

του Δημήτρη Φιλιππίδη 



Τον γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό πάντα ν’ ανακατεύεται με την υλική υπόσταση της πόλης της Αθήνας λες και πρόκειται για αγαπημένο πρόσωπο. Έχει γράψει για τους δημόσιους χώρους και τα κτήριά της, τη μοίρα τους αλλά και τις προσδοκίες τους, σχολιάζοντας την επικαιρότητα –καταγγέλλοντας ή υποστηρίζοντας– αλλά και καταγράφοντας όσα συχνά ξεφεύγουν από το κυνήγι της καθημερινότητας, στήνοντας αυτί στις αφηγήσεις τους, ο ίδιος μοναχικός περιπατητής, περιπλανώμενος εραστής μιας πόλης που αρνείται να πεθάνει. 


Νίκος Βατόπουλος,οδός Νεοφύτου Δούκα 

Δίκαια κέρδισε τον τίτλο του «αθηναιογράφου», μια πρόσφατη προσθήκη στον κατάλογο ομοίων του, που εδώ και δύο αιώνες ακόρεστα αναζητούν την ψυχή της πόλης. Και τώρα, μια έκθεση φωτογραφίας του που μας επιτρέπει να κοιτάξουμε πίσω από την πλάτη του τι τον συγκινεί μέσα στην Αθήνα: όχι μόνο κτήρια ή λεπτομέρειές τους, αλλά η ατμόσφαιρα που τα τυλίγει, εκείνο που τα συνδέει όλα μαζί και τα εντάσσει σε μια ενότητα, τους δίνει ταυτότητα. 

Νίκος Βατόπουλος, οδός  Αγίου Κωνσταντίνου

Η ματιά του Βατόπουλου στις καλύτερες στιγμές του είναι έντονα αφαιρετική. Παραθέτω μερικά γνωρίσματά της: απόλυτη απουσία της ανθρώπινης μορφής· προτεραιότητα σε νυχτερινές λήψεις, παίζοντας με διαβαθμίσεις του μαύρου· εκμετάλλευση ενδιάμεσων διαφραγμάτων από βλάστηση που εξαϋλώνουν το θέμα. 

Νίκος Βατόπουλος, οδός Καρνεάδου

Η Αθήνα του Βατόπουλου, ακόμα κι όταν φλερτάρει ποιητικά με το παρελθόν, είναι μια μελαγχολική έρημος με κύριο χαρακτηριστικό την απουσία. Η περιήγηση αυτού του αθηναιογράφου τελικά μοιάζει με μοναχική επίσκεψη στο νεκροταφείο της μνήμης, συλλογικής ή ατομικής. Τίποτα από αυτά που αποτυπώνει δεν υπάρχουν έξω από τη ματιά του. Έτσι, ταυτίζεται με την αγαπημένη του πόλη, που συντηρείται μόνο χάρις στην επίμονη, αδιάκοπη, εκτός χρόνου δική του περιπλάνηση. 

Δημήτρης Φιλιππίδης


Η έκθεσης στην Αίθουσα Τέχνης «ena» (Βαλαωρίτου 9Γ) θα διαρκέσει μέχρι το μέχρι το Σάββατο 28 Ιουνίου



No comments :

Post a Comment