Thursday, October 23, 2014

ΜΙΜΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ: ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ


κάλλιο αργά παρά ποτέ

( κείμενα Ηλία Κωνσταντόπουλου και Δημήτρη Φατούρου)


Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί η πρόσφατη πρωτοβουλία της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών να ανακηρύξει τον Δημήτρη Φατούρο σε επίτιμο διδάκτορα και κατά την άποψή μου μάλιστα αρκετά καθυστερημένα. Εκτιμώ (χωρίς να ξέρω τι προβλέπουν οι εγκύκλιοι και ο νομοθεσίες των σχολών) ότι οι σχολές αρχιτεκτονικής, με δεδομένη μάλιστα την διαρκή έλλειψη διδασκόντων, θα ήταν χρήσιμο να επιλέγουν πολύ πιο συχνά προσωπικότητες που έχουν διακριθεί και βέβαια σε ηλικίες που οι επίτιμοι διδάκτορες να έχουν την δυνατότητα να «διδάξουν», μέσω τακτικών διαλέξεων και να μεταφέρουν την γνώση τους και την σοφία τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Αξίζει να αναλογιστούμε πόσοι διακεκριμένοι συνάδελφοι έχουν αποδημήσει και πόσοι ακόμη βρίκονται γύρω μας, που θα μπορούσαν να τιμηθούν αντίστοιχα και να προσφέρουν ουσιαστικά. Διότι η έννοια του επίτιμου διδάκτορα πέρα από τίτλος τιμής μπορεί να εμπεριέχει και την έννοια της διδασκαλίας με οποιοδήποτε τρόπο. 

Θα αναφερθώ για άλλη μια φορά στον Χρύσανθο Κιρπότιν, έναν πραγματικό υπερασπιστή της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και των αποκαταστάσεων μέσα από τις στατικές του τολμηρές επιλογές, που λάτρεψαν οι φοιτητές. Παρά τις επανειλημμένες προτροπές μου ο Σάνιας τελικά έφυγε από την ζωή σιωπηλά, αγνοημένος από την πανεπιστημιακή κοινότητα. 


Έτσι η τελευταία πρωτοβουλία της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Πάτρας και των διδασκόντων στο Τμήμα Αρχιτεκόνων να τιμήσουν τον Μίμη Φατούρο για τα 60 χρόνια δημιουργικής προσφοράς του στην υπηρεσία της Αρχιτεκτονικής, δικαιώνεται και ελπίζω στο μέλλον να πυκνώσουν τέτοιες επιλογές και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια. 



Παρουσιάζω στην συνέχεια εικόνες και τα κείμενα του Καθηγητή και Αναπληρωτή Πρόεδρου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ηλία Κωνσταντόπουλου και του Δημήτρη Φατούρου που παρουσίασαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών (Κτίριο Διοίκησης) την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου. 

Για να διαβάσετε τα κείμενα κάντε ΚΛΙΚ εδώ  



Μίμης Φατούρος και οι διδάσκοντες 



Μίμης Φατούρος, Λίτσα Τρέσσου 




Το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε από τον Ηλία Κωνσταντόπουλο και τον Δημήτρη Φιλιππίδη


No comments :

Post a Comment