Tuesday, December 2, 2014

ΚΛΑΙΡΗ ΠΑΛΥΒΟΥ, ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ + ΜΙΑ ΟΑΣΗ


σημαντικές διαλέξεις, σημαντικοί χώροι



1. 
ΑΝΑΣΚΑΠΤΟΝΤΑΣ 
του Δημήτρη Φιλιππίδη 

Δύο υποδειγματικές διαλέξεις, με μιας μέρας διαφορά μεταξύ τους. Η πρώτη (10.11.), της Κλαίρης Παλυβού στο Μουσείο Πόλεως Αθηνών για την Δυτική Οικία στο Ακρωτήρι Θήρας, και η δεύτερη (12.11.), του Μανώλη Κορρέ στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για την οδό Αδριανού στην Πλάκα. Δύο αρχιτέκτονες, στέρεα θεμελιωμένοι στην αρχαιολογία, παρουσίαζαν τους θησαυρούς που κρύβονται πότε θαμμένοι και πότε τριγύρω μας, αλλά αγνώριστοι, φτάνει να διαβάσει κανείς σωστά και να ερμηνεύσει τα όσα βλέπει. Χάρισμα αποκτημένο με σκληρή, συστηματική δουλειά κι ασταμάτητη δίψα για μάθηση. Οι δύο ομιλητές, ο καθένας με τον τρόπο του, περιέγραφαν και συνέδεαν, τεκμηρίωναν μεθοδικά, εξηγούσαν, κάλυπταν κενά και έκαναν υποθέσεις. Έστηναν μπροστά στο ακροατήριό τους έναν ολόκληρο κόσμο, ενώ, την ίδια στιγμή, σχολίαζαν με χιούμορ ιστορίες παλιές και τωρινές. Τι σπουδαίο μάθημα ήταν αυτό και πόσο τυχεροί πρέπει να ένοιωσαν όσοι παρακολούθησαν αυτές τις παραστάσεις, τέτοιου υψηλής στάθμης «θεάτρου». 


. 
Διάλεξη της Αρχιτέκτονος Κλαίρης Παλυβού 

Κλαίρη Παλυβού 

Η Διάλεξη της Αρχιτέκτονος Κλαίρης Παλυβού, καθηγήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Προϊστορικός Οικισμός Ακρωτηρίου Θήρας: Το παράδειγμα της Δυτικής Οικίας»... 

Η Δυτική Οικία 

...ήταν μια πρωτοβουλία του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών και παραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Τ.) στην αίθουσα Συλλόγου των Αθηναίων. 

Η Δυτική Οικία σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή του οικισμού 

Η λεγόμενη Δυτική Οικία είναι ένα από τα σπίτια του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου Θήρας, η ανασκαφή και μελέτη του οποίου έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τυπικό δείγμα αστικού σπιτιού: τρείς όροφοι, 16 δωμάτια, συνολικό εμβαδόν 345 μ2, κεντρικό και βοηθητικό κλιμακοστάσιο, αποχωρητήριο, αποχέτευση και φρεάτιο σύνδεσης με κοινοτικό δίκτυο, δωμάτια με τοιχογραφίες, πολλά ανοίγματα με ένα μικτό δομικό σύστημα σκέλετου από ξύλο, με πέτρες σε κονίαμα από χώμα σαν στοιχείο πλήρωσης. 

Οι κατόψεις των τριών επιπέδων της Δυτικής Οικίας 

Η εξαιρετική διατήρηση του ερειπίου κάτω από τις στάχτες του ηφαιστείου δίνει την ευκαιρία να θαυμάσει κανείς το υψηλό επίπεδο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και οικοδομικής τεχνολογίας της εποχής εκείνης (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.) 

Μακέτα αναπαράστασης 

Για να παρακολουθήσετε την διάλεξη κάντε ΚΛΙΚ εδώ 


1β. 
Διάλεξη του Μανόλη Κορρέ 

 Ο Μανόλης Κορρές

Η διάλεξη του Μανόλη Κορρέ, Καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, στην Σχολή Aρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ με θέμα «Η οδός Αδριανού μετά των πέριξ επί Τουρκοκρατίας» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο Κύκλου ομιλιών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τίτλο «Ματιές στην Πόλη». Πρόκειται για ένα κύκλο διεπιστημονικών συζητήσεων με θέμα τη μελέτη των αστικών κέντρων. 

Η πάλαι ποτέ οικία του Ανδρέα Μερτρούντ (σχέδιο Μανόλη Κορρέ) 

Μια αποκαλυπτική διάλεξη για την πάλαι ποτέ οικία του Ανδρέα Μερτρούντ (A. Mertrud) που βρίσκεται στη γωνία Αδριανού και Ναυάρχου Νικοδήμου (MK 2010). 

Κατελάμβανε την έκταση του νυν γωνιαίου ακινήτου και των βορείως και ανατολικώς αυτού προσκείμενων ακινήτων. Κτίσθηκε περί το 1780 και καταστράφηκε το 1824 ή 1826. Στη θέση της, από το 1828 κ.ε. κτίσθηκαν τρεις νέες οικίες, εκ των οποίων η μεγαλύτερη χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο πριν από το κτήριο Weiler. 


2. 
 ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 
του Δημήτρη Φιλιππίδη 

Το Πολύεδρο στην Πάτρα

Το Πολύεδρο, ένα «τετράδυμο, φυγόκεντρο πολιτιστικό κέντρο» όπως το χαρακτήρισε ο Δ. Μαρωνίτης, εγκαινιάστηκε το 1981 στο κέντρο της Πάτρας. Οι τόσο δραστήριοι ιδιοκτήτες του, η Όλγα Νικολοπούλου και ο Κώστας Καπέλλας, κατόρθωσαν, αυτά τα 33 χρόνια που μεσολάβησαν, να δημιουργήσουν ένα πυρήνα εκδηλώσεων, όπου ένα βιβλιοπωλείο συνδυάζεται με αίθουσα εκθέσεων και καφενείο. Η ιδιαιτερότητα του Πολύεδρου όμως δεν είναι μόνο η συνεχής παρουσία του με το πλούσιο πρόγραμμα που διεκπεραιώνει συναντήσεων, εκθέσεων, παρουσιάσεων, παραστάσεων και εκδόσεων. Είναι ο συγκεκριμένος χώρος που κατέχει μέσα στην πόλη. 


οι ιδιοκτήτες του βιβλιοπωλείου Πολύεδρο, εξ απεναντίας καθισμένοι. Η κα Όλγα Νικολοπούλου με τη μπλε φούστα και ο Κώστας Καπέλλας με τα άσπρα γένια + γυαλιά!

Το νεοκλασικό κτίριο όπου στεγάζεται το Πολύεδρο είναι ιστορικό (αρχικά, αγγλική τράπεζα) κι ακολουθεί την τυπική διάταξη στο κέντρο της Πάτρας, με στοά σε καμάρες στο ισόγειο. Το μαγαζί αποπνέει το άρωμα παλιού βιβλιοπωλείου, με στενά περάσματα ανάμεσα σε φορτωμένα μέχρι σκασμού ράφια, ακαταστασία στους πάγκους και ντάνες βιβλίων στο πάτωμα. Σαν να είναι ολόκληρο χτισμένο με βιβλία. 

...βρίσκεσαι σ’ έναν ευλογημένο εσωτερικό κήπο, σπαρμένο με τραπεζάκια καφενείου...

Το μαγαζί ανοίγεται προς το δρόμο αλλά επικοινωνεί και με την κεντρική είσοδο του κτιρίου, όπου περιστασιακά απλώνεται για να στηθούν εκθέσεις. Ανεβαίνοντας μερικά σκαλιά, τέλος, βρίσκεσαι σ’ έναν ευλογημένο εσωτερικό κήπο, σπαρμένο με τραπεζάκια καφενείου, όπου γίνονται υπαίθριες εκδηλώσεις λόγου και μουσικής. Μέσα χώρος κι έξω χώρος, σε συνδυασμό με όλους τους επιμέρους ενδιάμεσους στα πλαϊνά, μετατρέπουν το Πολύεδρο σε μια συνολική εμπειρία, μια «όαση». 

Όσες καφετέριες κι αν ανοίξουν στους πεζόδρομους και στις πλατείες της Πάτρας, όσες εκδηλώσεις γίνουν σε κλειστούς κι επίσημους χώρους της πόλης, τίποτα δεν φτάνει αυτή την ηθελημένη ανεμελιά, αυτή την αίσθηση μιας πνευματικής κυψέλης, αφοσιωμένης στην ουσία των πραγμάτων κι όχι στη λαμπερή τους επιφάνεια. 

Δημήτρης Φιλιππίδης


No comments :

Post a Comment