Wednesday, May 6, 2015

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ

       
Αντώνης Φωνιαδάκης, απόφοιτοι ΑΣΚΤ, 
Πάνος Τσακόπουλος: ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ, Adhocracy, 
Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Παναγής Παναγιωτόπουλος










1. WISTERIA MAIDEN BY ANDONIS FONIADAKIS
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Η σχέση μου με τον χορό είναι μαλλον περιορισμένη. Έχω παρακολουθήσει κατά καιρούς κάποιες επιλεγμένες παραστάσεις και αυτή την φορά άκουσα τα καλύτερα για την δουλειά του Αντώνη Φωνιαδάκη στο Μέγαρο. Πρόκειται για το έργο Wisteria Maiden που αντλεί την έμπνευσή του από το ιαπωνικό θέατρο και δημιουργεί ένα δικό του ευφάνταστο, κινητικό και εικαστικό σύμπαν.


Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, είναι χορογράφος με διεθνή καριέρα και συνεργασίες με σημαντικά χορευτικά συγκροτήματα, καθώς και ιδρυτής και χορογράφος της ομάδας Apotosoma / Andonis Foniadakis. Ομολογώ ότι με συνεπήρε. 


Η στιβαρή μουσική του Julien Tarride, οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη και η δύναμη και αντοχή των 8 χορευτών που ενσάρκωσαν γυναικείους ρόλους, με κράτησαν σε ένταση σε όλη την διάρκεια της παράστασης . Θα ξεχωρίσω για άλλη μια φορά την δουλειά της Εύας Μανιδάκη που σχεδίασε ένα ευφάνταστο σκηνικό στο χώρο, που σαν σύνολο αποδομείται και τα επι μέρους στοιχεία του ( κόλουροι κώνοι ) επανασυντίθεται ως κοστούμια των χορευτών που εναλλάσονται με ποικίλους τρόπους.




Συμπληρωματικά παραθέτω τα σχέδια της Μανιδάκη που απεικονίζουν τον τρόπο χειρισμού της βασικής μονάδας του σκηνικού-κοστούμι.



Τα άλλα κοστούμια των χορευτών σχεδίασε ο Τάσος Σωφρονίου και τις μάσκες η Μάρθα Φωκά. Χόρεψαν οι: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Άρης Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Pierre Magendie, Nitsan Margaliot, Armando Disanto, David Essing και Joan Vercoutere. 
Φωτογραφίες Marina Lukic
Οι παραστάσεις στην Αθήνα ολοκληρώθηκαν στις 25 Απριλίου 2015


2. Αδεξιότητες στην 2η παρουσίαση του βιβλίου 
«Αναγνώσεις της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής» 
Στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων 


Με προβλημάτισε η για δευτερη φορά παρουσίαση αυτού του βιβλίου την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, ιδιαίτερα μετά την πριν από ένα χρόνο πετυχημένη πρώτη παρουσίαση. Ο χώρος που επιλέχθηκε από τον εκδοτικό οίκο και τον συγγραφέα Παναγιώτη Τσακόπουλο, ήταν προβληματικός και ακατάλληλος. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Κωνσταντίνου Πατέστου, Καθηγητή Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στο Πολυτεχνείο του Τορίνο, ο οποίος τοποθετήθηκε αναλυτικά και κριτικά σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου. Παρά την ζέστη και τον δυτικό ήλιο μέσα στον χώρο του Υδαταέριου, με την περιορισμένη ορατότητα λόγω μηχανημάτων, παραμείναμε για να παρακολουθήσουμε και τις απόψεις για το βιβλίο και των άλλων δύο ομιλητών. Τόσο όμως ο Τάκης Εξαρχόπουλος, όσο και ο Μιχάλης Μανιδάκης μας αιφνιδίασαν επιλέγοντας να παρουσιάσουν ο μεν πρώτος την δουλειά του γραφείου του και ο δε δεύτερος, καθισμένος στο πάτωμα(!), γνωστή κατοικία στην Μύκονο. Η ποιότητα της προβολής που ήταν εξαιρετικά χαμηλή, και οι παρουσιάσεις καταφανώς εκτος θέματος, δημιούργησαν εκνευρισμό στο ακροατήριο με αποτέλεσμα την επίσπευση και το άδοξο τέλος της εκδήλωσης. 




3. ΑΣΚΤ: ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 2011-2012

 «ένας περίπατος σ’ έναν κήπο των ειδών, των αρωμάτων, της ποικιλίας, της ανθοφορίας και των πρώιμων καρπών»

(Πάνος Χαραλάμπους, 
πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών)


Επισκέφτηκα και φέτος την έκθεση των αποφοίτων του 2011-2012. του τμήματος εικαστικών, στην μεγάλη αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής» της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, μοναδική σε μέγεθος, για τα ελληνικά δεδομένα και με νέο ενισχυμένο φωτισμό, για να απολαύσω το αποτύπωμα της εικαστικής τους δημιουργίας. Με την για πρωτη φορά ανάθεση της επμέλειας στον ιστορικό τέχνης Χριστόφορο Μαρίνο και έχοντας κατά νου την δήλωση του πρύτανη ότι "στους σκοτεινούς μας καιρούς η διοργάνωση της έκθεσης των αποφοίτων λειτουργεί ως αντίδοτο στις δυσκολίες" περιπλανήθηκα ανάμεσα σε πολύ κόσμο και χάρηκα για την μεγάλη συμμετοχή των 118 νέων καλλιτεχνών. Χρειάζεται πολύς χρόνος και ηρεμία για να συγκροτήσει κανείς μια ολοκληρωμένη άποψη για το πού πάνε τα πράγματα στην σχολή και να ξεχωρίσει τα πιο σημαντικά έργα. Κατά την διάρκεια της πρώτης αυτής επίσκεψης κατάγραψα ενδεικτικά κάποια από αυτά και τα παραθέτω στην συνέχεια χωρίς σχόλια.




Κοτζακη Ελευθερία «Once» 2011


Χριστίνα, Λίνα, «Σπείρα», 2012

Μπιτσάκης Χαρίδημος, “Man” 2012


Βασίλα Μαγδαληνή, «Χωρίς Τίτλο» 2012


Αγαπητού Κωνσταντίνα, «Χωρίς τίτλο»,2012 Λεπτομέρεια


Δημοπούλου Κρήνη, «χωρίς τίτλο», Σύνταγμα, 2011


Δελαγραμμάτικας Γιάννης, «Rabbit cabinet as model for an actual cabinet”, 2010, Λεπτομέρεια







Μάνθου Βερινία, «9» χαρτί κομμένο με κοπίδι, 2012,  Λεπτομέρεια


Την έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι 27 Μαΐου 2015, συνοδεύει ένας καλοσχεδιασμένος μικρός κατάλογος.



4. ADHOCRACY – ATHENS

απο την κατασκευή αντικειμένων στη δημιουργία των κοινών


MIA ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ

Νέους ορίζοντες δημιουργίας ανοίγει για τους νέους συναδέλφους και όχι μόνο, η εξαιρετική αυτή έκθεση στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών εν μέσω της αδράνειας και απραξίας που συνεχίζεται με επιμονή λόγω κρίσης.




Ομολογώ ότι ζήλεψα, κυκλοφορώντας ανάμεσα τους και περιεργαζόμενος τα ευρηματικά επιτεύγματα δημιουργών που καθοδηγούνται από τη βούληση να αλλάξουν το σύστημα, αλλάζοντας τον τρόπο που οι ίδιοι φτιάχνουν πράγματα. 


Πρότεινα μάλιστα και σε συνομήλικους συναδέλφους να πάρουμε στα χέρια τα εργαλεία μας και να συνεργαστούμε μεταξύ μας, προς την ίδια κατεύθυνση του χειροποίητου. Μετά την βουτιά στην πολυπλοκότητα της υψηλής τεχνολογίας των κατασκευών στην περίοδο της ευμάρειας, που βιώσαμε και συχνά φαινόταν αυτοσκοπός χωρίς τελικά να καλύπτει ουσιαστικές ανάγκες, στην έκθεση αυτή αισθάνθηκα την χαρά της απλότητας της αυτοσχέδιας δημιουργίας. 


Programming Objects, 
Hacking Households ομάδα καλλιτεχνών και σχεδιαστών που εργάζονται στη διασταύρωση του φυσικού με το ψηφιακό.

Ζήλεψα την ευρηματικότητα και τους συναρπαστικούς συσχετισμούς με τις νέες τεχνολογίες και υποσχέθηκα στον εαυτό μου να προσπαθήσω να επανέλθω για να ξαναδώ αυτή την έκθεση και να παρακολουθήσω και κάποιες από τις παράλληλες δράσεις, που θα κρατήσουν μέχρι τις 28 Ιουνίου 2015. 


Σπεύσατε λοιπόν στο Υπόγειο της Στέγης που έχει διαμορφωθεί υποδειγματικά από τον Πάνο Δραγώνα και την Βαρβάρα Χριστοπούλου και ενημερωθείτε πιο αναλυτικά για τα εκθέματα και όλο το πρόγραμμα κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ 

Διάρκεια έως 5 Ιουλίου 2015, ελεύθερη είσοδος.




5. ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΡΤΖΙΛΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ

μια συζήτηση περί Λαϊκού στο φως μιας αθηναϊκής ταράτσας

Ο ήλιος φουντώνει την έξαψη και τα περιστέρια στροφογυρίζουν αναζητώντας πιθανές συναθροίσεις. "Ελάτε, φεύγουμε μαζί." 
Σημειώνει ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης

Ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αυτής της συζήτησης, και την ανάρτησή της στο διαδίκτυο για ένα θέμα, «το λαϊκό» που πνίγεται στις αντιφάσεις και τις αμφισημίες. Εκτος από τον γνωστό Γιώργο Τζιρτζιλάκη, επίκουρο Καθηγητή αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετείχε και ο Παναγής Παναγιωτόπουλος επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ο Παναγής Παναγιωτόπουλος



Την συζήτηση που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Κεραμιδιώτης, γνωστός για τα ντιοκυμαντέρ του,   διαρκεί 63 λεπτά και αξίζει να την παρακολουθήσετε στην συνέχεια.






Ρυθμίστε το από την αρχή!


No comments :

Post a Comment