Saturday, October 17, 2015

ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ & ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ




1. Alexander Tzonis and Alkestis P. Rodi, 
GREΕCE, modern architecture in history

2. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

3. Λάζαρος Καλυβίτης
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η προσωπικότητα ενός Αρχιτέκτονα μέσα από τη Διδασκαλία του
διάλεξη στην ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ


1. 
Alexander Tzonis and Alkestis P. Rodi 
GREECE, modern architecture in history 



O Alexander Tzonis έχει δώσει εδώ και χρόνια σημαντικά δείγματα γραφής σχετικά με την ελληνική αρχιτεκτονική, έχοντας εισαγάγει εκτός των άλλων και τον γνωστό και πολυσυζητημένο όρο «κριτικός τοπικισμός». Παράλληλα η Άλκηστη Ρόδη, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει δώσει ήδη, πολύ θετικά δείγματα θεωρητικών κειμένων, διαλέξεων καθώς και ερευνητικού και διδακτικού έργου.

Η συνάντηση και η συνεργασία τους των δύο αυτών γενεών που ξεκίνησε στην Αμερική και ολοκληρώθηκε στην Ολλανδία, είχε σαν αποτέλεσμα ένα νέο ολόφρεσκο και σημαντικό εγχειρίδιο για την ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για μια διεισδυτική και εμπεριστατωμένη μελέτη, που προσφέρει μια συναρπαστική αφήγηση της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, πολύτιμη για όλους τους μελετητές του σχεδιασμού και της ευρωπαϊκής ιστορίας. 



Μία έκδοση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τον εκδοτικό οίκο Reaktion Books Ltd και κυκλοφορεί διεθνώς προβάλλοντας την Ελληνική αρχιτεκτονική των τελευταίων εκατό και πλέον χρόνων. Η αρχιτεκτονική πρακτική και θεωρία στον Ελληνικό χώρο παρουσιάζονται μέσα από το πρίσμα της πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας της χώρας. Από την επανάσταση του 21 μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον εμφύλιο, την στρατιωτική δικτατορία (1967-74), φτάνει στην πολιτική αλλαγή της δεκαετίας του 1980 και στην από το 1990 καταναλωτική έκρηξη που καταλήγει σε μια καταστροφική αποτυχία. 



Η έκδοση αυτή πραγματοποιείται τριάντα ακριβώς χρόνια μετά την κορυφαία έκδοση ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, του Δημήτρη Φιλιππίδη και αποτελεί μια νέα προσέγγιση, πιο συνοπτική και ενημερωμένη με όλα όσα μεσολάβησαν στο διάστημα αυτό. Από πρώτη ματιά η εικονογράφηση είναι εύστοχη και ταυτόχρονα περιορισμένη. Απουσιάζουν σημαντικά έργα και είναι αισθητή η απουσία κατόψεων. Σε κάθε περίπτωση το βιβλίο αυτό έρχεται να συμπληρώσει επί της ουσίας με μια πιο φρέσκια ματιά, τις όποιες σχετικές εκδοτικές απόπειρες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.



Θα το βρείτε σε πολλά βιβλιοπωλεία του εξωτερικού και στην Ελλάδα.


2. 
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 
Πολυτεχνική Σχολή 
Τμήμα Αρχιτεκτόνων
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ


Για την Αρχιτεκτονική Σχολή της Ξάνθης, παρά τα όσα θετικά έχουν ακουστεί, είχα πάντα μια παράξενη αίσθηση που κινείται στο μεταίχμιο. Θάλεγα ότι κατά βάση την υποτιμούσα. Σε αυτό φαίνεται ότι έχουν συμβάλει η μεγάλη απόσταση από το κέντρο, ο περιορισμένος αριθμός συμμετοχής στις εκθέσεις των διπλωματικών που παρουσιάζονται εδώ στην Αθήνα, ίσως ακόμη η απουσία των διδασκόντων από τις διάφορες εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να μεταφέρουν το κλίμα της σχολής. Τον τελευταίο καιρό αλλάζω γνώμη. Είχα αναφερθεί σε πρόσφατες εκθέσεις φοιτητών, δημοσίευσα ήδη κάποιες ενδιαφέρουσες διπλωματικές που ξεχώρισαν και ακόμη πληροφορήθηκα ότι σημαντικοί αρχιτέκτονες προσκαλούνται και δίνουν διαλέξεις εκεί, μεταφέροντας εδώ θετικές εντυπώσεις.

Το όριο των λιμενικών εγκαταστάσεων στην χερσόνησο της Παναγίας στην Καβάλα 

Πρόσφατα με αφορμή την προοπτική της ανακήρυξης του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη σε επίτιμους διδάκτορες από την Σχολή της Θράκης, γνώρισα στην Αθήνα τον Δημήτρη Πολυχρονόπουλο και την Μαρία Γρηγοριάδη που ξεκίνησαν αυτή την πρωτοβουλία. Μου μίλησαν με πάθος για όλα όσα κάνουν στην Ξάνθη παρά τις αξεπέραστες δυσκολίες, και σταθήκαμε σε μια συλλογική προσπάθεια ομάδας διδασκόντων και φοιτητών στα πλαίσια του μαθήματος «Αστικός σχεδιασμός και Σύνθεση Αστικών χώρων»... 

Φωτογραφία της περιοχής τον Ιανουάριο του 2005 

Οι λιμενικές εγκαταστάσεις στην χερσόνησο της Παναγίας στην Καβάλα 

...στο 4ο έτος σπουδών με θέμα τον «ανασχεδιασμό των λιμενικών εγκαταστάσεων στην χερσόνησο της Παναγίας στην Καβάλα" και την μετατροπή του σε έναν ελεύθερο, δημόσιο, εννιαίο χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αναψυχής. 

Μυρτώ Λάντζα, Πέτρος Λάππας, Λουκάς Πρωτόπαππας, Κων/νος Τσιμπούρης 

Το αποτέλεσμα αυτής της σημαντικής κατά την γνώμη μου προσπάθειας αποτυπώθηκε σε μια καλοστημένη έκδοση που επιμελήθηκε ο Λουκάς Πρωτόπαπας (πρόεδρος του Συλλόγου φοιτητών της σχολής) και ήρθε πρόσφατα στα χέρια μου. 

Βαγγέλης Βράκας, Δάφνη Γουρζή, Αϊγκιούλ Μουσλού, Ματίνα Σακούτσου 

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και σχετική έκθεση με τις μελέτες των φοιτητών στο κτίριο της Καπναποθήκης στην πλατεία Καπνεργάτη στην Καβάλα. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει θεωρητικά κείμενα του Δημήτρη Πολυχρονόπουλου, της Μαρίας Γρηγοριάδου και του Παναγιώτη Γούλιαρη και προλόγους των Παναγιώτη Κόκκορη, Λάζαρου Βασιλειάδη, Φωφώ Γουναροπούλου και Λουκά Πρωτόπαππα. Όλες σχεδόν τις μελέτες (κάποιες από τις οποίες παρουσιάζονται εδώ ενδεικτικά) χαρακτηρίζονται από μια σεμνότητα και έναν επίμονο σεβασμό στην ανθρώπινη κλίμακα. Πρόκειται για επεμβάσεις ήπιου χαρακτήρα που τις διαπερνά μια αύρα του Άρη Κωνσταντινίδη και του Lois Kahn. 

Γρηγόρης Τσαρουχάς, Ιωάννα Τσιφτσοπούλου, Δημήτρης Χαλβατζόπουλος 

Συμμετείχαν οι ακόλουθες είκοσι ομάδες φοιτητών 

Μπορείτε να απολαύσετε την έκδοση αυτή κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ 


3. 
Λάζαρος Καλυβίτης
αρχιτέκτων 

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ 
Η προσωπικότητα ενός Αρχιτέκτονα 
μέσα από τη Διδασκαλία του

διάλεξη στην ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΙΩΑΝΝΗ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ 


Λίνδος, από την εκδρομή στη Ρόδο με τον Ι.Δεσποτόπουλο, Δεκ. 1967. 
Προσωπικό αρχείο Λ.Καλυβίτη 

Στην επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών τον Δεκέμβρη του 2014, που επάξια οργανώθηκε από τον Παναγιώτη Τσακόπουλο, διευθυντή σύνταξης του περιοδικού Ελληνικές Κατασκευές, ανάμεσα στις πολλές και εξαιρετικές εισηγήσεις, ο Λάζαρος Καλυβίτης κατέθεσε τις πρωσωπικές του εμπειρίες από την στενή σχέση που είχε με τον Ιωάννη Δεσποτόπουλο σαν μαθητής, επιμελητής και συνεργάτης του. 

Προσπάθησε με επιτυχία νομίζω να αναδείξει την προσωπικότητα του καθηγητή, όπως την βίωσε μέσα από μια μακρόχρονη επαφή μαζί του. Η αμεσότητα αυτή της  επαφής,  μου κέντρισε το ενδιαφέρον και δέχθηκα μετά χαράς να δημοσιεύσω την διάλεξή του Λάζαρου Καλυβίτη, πλήρη με όλες τις εικόνες,  όπως ακριβώς παρουσιάστηκε στην ημερίδα.

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ και απολαύστε όλοκληρη την διάλεξη. 


No comments :

Post a Comment