Saturday, November 21, 2015

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ: 85 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ


τιμητική βραδυά στο Μέγαρο: μια έκθεση και μια συζήτηση



Είναι καιρός τώρα που παράλληλα με τα έργα του, τα κείμενα και ο λόγος του Κώστα Τσόκλη, ξεχωρίζουν και κινούν το ενδιαφέρον. Χαρακτηρίζονται από μια φιλοσοφική, εικαστική και τελικά μια ανθρώπινη διάσταση, μέσα από την αφοπλιστική, οξυδερκή και τελικά αληθινή προσέγγιση, ενός ανθρώπου, που η σκέψη του του  αποκαλύπτεται και από την απλότητα των έργων του. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, αποτυπώνει και πάνω στο μουσαμά, αυτές τις σκέψεις, φράσεις - αποστάγματα μιας προσωπικής διαδρομής.

Αυτή την φορά στο Μέγαρο Μουσικής, στις 6 Δεκεμβρίου 2015, με αφορμή την τιμητική βραδυά - αφιέρωμα στα 85 χρόνια ζωής και δημιουργίας του, έστησε στο ένα επίπεδο στον Νέο Εκθεσιακό Χώρο, μια έκθεση με 85 νέα έργα, ως απάντηση στο αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου, αντί απλώς να ανατρέξει στο πλούσιο παρελθόν του. 


Φωτό Μ. Τσόκλη

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Στοιχεία για τη δημιουργία πιθανών αριστουργημάτων». Έργα αφηρημένα, στο φως ισάριθμων καντηλιών, με έναν νεανικό και συχνά εκρηκτικό χαρακτήρα, που τιθασεύεται κα ισορροπεί με γεωμετρικά σχήματα και σύντομες φράσεις- αποστάγματα του Τσόκλη που σε βάζουν να σκεφτείς… 



Φωτό Μ. Τσόκλη

Τι να πρωτοσκεφτείς όμως σε μια υποβλητική ατμόσφαιρα που ο θάνατος συνυπάρχει με την γέννηση, η απογοήτευση με την ελπίδα, το σκοτάδι με το ευαίσθητο φως των καντηλιών, η ένταση των χρωμάτων και των σχημάτων με την ηρεμία της απλής παράθεσης. Έτσι μετά από αυτή την εμπειρία και την φόρτιση, ο επισκέπτης περνάει στο επόμενο επίπεδο του Μεγάρου γεμάτος ερωτήματα. 

Ο Θανάσης Λάλας


Στην αίθουσα «Banquet», μέσα στο απόλυτο σκοτάδι ξεκίνησε μια συζήτηση εκ βαθέων. Ο Τσόκλης συζητώντας με τον Θανάση Λάλα επεδίωξε να δώσει απαντήσεις πάνω σε κάποιες από τις φράσεις που έχουν αποτυπωθεί στα 85 νέα έργα, να μιλήσει ανοιχτά για την ζωή του, παράλληλα δε διαβάστηκαν αποσπάσματα από το νέο Βιβλίο της Ρέας Βιτάλη, που αφορά τη βιογραφία του Κώστα Τσόκλη, με τίτλο «Δεν πέθανα εγκαίρως» (εκδόσεις Διόπτρα).


Μέσα σε ένα κλίμα προσωπικής εξομολόγησης αλλά και ιλαρότητας, ο Κώστας Τσόκλης, κεντρικός ήρωας στην σκηνή, μέσα στο πλήρες σκοτάδι της αίθουσας, κάτω από ένα συγκεντρωτικό προβολέα αποκαλύπτει έναν ακόμη αφηγηματικό τάλαντο. 





Ίσως αυτή η έντονη εκφραστικότητα που προέκυψε από την από καρδιάς εξομολόγηση του Τσόκλη, η χαλαρή και «φιλική» προσσέγγιση του Θανάση Λάλα και οι πολύ προσωπικές αναφορές, δημιούργησαν ένα ιδιότυπο κλίμα και ίσως επεσκίασαν τις απόψεις για την Τέχνη και «Το Τι, το Πώς, και το Γιατί της δημιουργίας» που τελικά ήταν και το κεντρικό θέμα της βραδυάς. 
Σε κάθε περίπτωση ο αειθαλής ογδοηκονταπεντούτης Τσόκλης με τα έργα του,  τον εκφραστικό λόγο του  και την αφοπλιστική του ειλικρίνεια, συγκίνησε το κοινό του και τους φίλους τους που είχαν την τύχη να απολαύσουν  την βραδυά των εγκαινίων έναν αστείρευτο και ακούραστο καλλιτέχνη, που ξεκίνησε  ήδη να ετοιμάζει την καινούργια του δουλειά.
Η έκθεση στο Μέγαρο θα δαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2016

Ακούστε στην συνέχεια επιλεγμένα αποσπάσματα από την συζήτηση αυτή κάνοντας ΚΛΙΚ στο βέλος στον κόκκινο κύκλο. 

Τσόκλης: 9. Για τις πέτρες και τα αίματα


Τσόκλης: 13. Χειραψίες με νεκρούς

Τσόκλης: 19. Ο ανεπιθύμητος θαυμασμός

Τσόκλης: 21. Ραβδοσκόποι της έμπνευσης


Τσόκλης: 32. Τι, Πώς και Γιατί ...




Περισσότερα αποσπάσματα σε σειρά, από το σύνολο σχεδόν της συζήτησης μπορείτε να ακούσετε κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ. 



No comments :

Post a Comment