Monday, November 30, 2015

ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ SO-IL): «ΑΣΑΦΗ ΟΡΙΑ»


μια αισιόδοξη διάλεξη, ένας δύσκολος δρόμος, ένας μικρός άθλος με διεθνή αναγνώριση

Ο Ηλίας Παπαγεωργίου στο αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση, στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Δεν θα αναφερθώ στα βιογραφικά στοιχεία και τα επιτεύγματα, τα βραβεία και τις διακρίσεις του νέου αρχιτέκτονα Ηλία Παπαγεωργίου και των συνεργατών του. Άλλωστε είναι εύκολο να τα βρει κάνεις στο site του γραφείου του και σε άλλες δημοσιεύσεις. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι μετά από τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Χάρβαρντ ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, εγκαταστάθηκε το 2008 στην Νέα Υόρκη, τόλμησε, και τελικά κατάφερε, ως επικεφαλής του γραφείου SO – IL να έχει ήδη στο ενεργητικό του σημαντικά και ενδιαφέροντα έργα, μερικά από τα οποία παρουσίασε με σεμνότητα στην διάλεξή του στο πλαίσιο των Διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων που πραγματοποιεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στις 19 Νοεμβρίου 2015. 



Veiled, Aegean Sea, Greece, 2014, μελέτη για μια τουριστική εγκατάσταση στο Αιγαίο, η οποία παρουσιάστηκε στη 14η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία.

Αποτελεί λοιπόν άλλο ένα πολύ θετικό δείγμα, για το τι μπορεί το ελληνικό δαιμόνιο και η πολύ δουλειά να καταφέρει εκτός συνόρων. Αυτό μάλιστα που θεωρώ πολύ σημαντικό είναι ότι ο Παπαγεωργίου και οι συνεργάτες τους ο Ολλάνδος Florian Idenburg και η Γιαπωνέζα Jing Liu, 


SO IL:Florian Idenburg, Jing Liu, Ηλίας Παπαγεωργίου

καταφέρνουν να ξεχωρίσουν, με τις πολύ τολμηρές επιλογές αλλά και με την επίπονη και γοητευτική εμμονή τους στο χειροποίητο, το αυτοσχέδιο, το ad hoc, σε μια εποχή κυριαρχίας των εύκολων τυποποιημένων επιλογών και των συμβατικών εντυπωσιακών κατασκευών. 

Kukje Gallery—K3, Seoul, South Korea, 2012 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο σκληρό και ανταγωνιστικό περιβάλλον της Νέας Υόρκης είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσεις και να διακριθείς. Και είναι σαφές ότι ο Παπαγεωργίου και η ομάδα του εργάζονται σκληρά  και κυρίως με ένα σαφές όραμα και έτσι καταφέρνουν να έχουν αναγνωριστεί διεθνώς.

Logan, New York, USA, 2012 

Μετά την διάλεξη ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, που πέρα από τα πολύ θετικά σχόλια, ανέδειξε και έναν προβληματισμό για τις επιλογές και την κατεύθυνση των νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, που αποδεσμεύονται από τις εμμονές ενός συντηρητικού τοπικισμού και έχουν το θάρρος να διατυπώνουν εύστοχα τολμηρές προτάσεις που έχουν μια διεθνή αναγνώριση, χωρίς όμως να αγνοούν αρχές και αξίες αυτού το τόπου. 

Versace Showroom, New York, USA, 2015 

Ο Ηλίας Παπαγεωργίου μας έκανε πιο αισιόδοξους με την διάλεξή του, μας συγκίνησε με την ευρηματικότητά του και την αγάπη του στις ιδιοκατασκευές και εύχομαι η επιτυχία, που είναι ήδη ορατή και αναμφισβήτητα θα έχει συνέχεια, να μην αναστείλει τις χαρισματικές τους ιδιότυπες επιλογές.

Για να διαβάσετε περισσότερα για το γραφείο SO-IL  κάντε ΚΛΙΚ εδώ 



No comments :

Post a Comment