Wednesday, December 2, 2015

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ– ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ


Ελληνικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο



Θεώνη Ξάνθη/xza-architects, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, 
τρίτο βραβείο

Μια σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα αποτελεί η κατάκτηση του τρίτου βραβείου από την Θεώνη Ξάνθη του γραφείου xza-architects, και του δεύτερου έπαινου από τον Τσαμπίκο Πετρά (Tsabikos Petras Architecture) που συνεργάστηκε με το Κυπριακό γραφείο Fereos + Associates. 

Fereos + Associates, Tsabikos Petras Architecture, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, 2ος Έπαινος 

Το πρώτο και δεύτερο βραβείο απέσπασαν δύο Ισπανικά γραφεία και τον ένας Γάλλος αρχιτέκτονας. 

Ο Antonio Gonzalez Linan Αρχιτέκτων από την Σεβίλλη της Ισπανίας, με τον Antonio Gonzalez Cordon (SV60 Arquitectos) το πρώτο βραβείο

Antonio Gonzalez Linan + Gonzalez Cordon (SV60 Arquitectos), Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, 1ο Βραβείο

Και η Maria Pilar Calderon αρχιτέκτων, με τους Marc Folch, Laia Isern, Toni Montes, Pol Sarsanedas, Dovros Vasileios από την Βαρκελώνη, το δεύτερο βραβείο

Maria Pilar Calderon, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, 2ο Βραβείο 

Ο διεθνής αυτός διαγωνισμός αφορά στο κτήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το γήπεδο του διαγωνισμού αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου masterplan της Πανεπιστημιούπολης, στην περιοχή της Θάλασσας, τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με εκτενείς θέες, έντονο ανάγλυφο και πλαισιωμένο από χαρακτηριστικούς λόφους (Άρωνας). Κυρίαρχο γεωγραφικό στοιχείο είναι ένας κρημνός, όπου έχει χωροθετηθεί ο κεντρικός Πεζόδρομος – Belvedere, όπου αρθρώνονται οι Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, με τις κύριες Κοινόχρηστες Λειτουργίες στα βόρεια και τις Ακαδημαϊκές στα νότια, στην πλευρά της μεγάλης κλίσης. 


Το γήπεδο του διαγωνισμού αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου masterplan της Πανεπιστημιούπολης 
Το οικόπεδο έχει έκταση 5.388 τ.μ, η οικοδομήσιμη περιοχή 4.438 τ.μ, και το κτηριολογικό πρόγραμμα έχει απαίτηση μικτού ωφέλιμου εμβαδού 8.540 τ.μ. 
Το κτηριολογικό πρόγραμμα έχει τρείς βασικές ενότητες: α. Κοσμητεία – Διοίκηση, β. Διδακτική Ενότητα, αποτελούμενη από τις υποενότητες των Αιθουσών Διδασκαλίας και των Διδακτικών Εργαστηρίων και γ. Ερευνητική Ενότητα με τα Εργαστήρια των Μεταπτυχιακών και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών. 

Έχει ενδιαφέρον η διαφορετικότητα του τρίτου βραβείου, αλλά και του δεύτερου επάινου, όπου η ελευθερία της σύνθεσης, η διαμπερότητα και η εξωστρέφεια των λύσεων αντιπαρατίθενται με την αυστηρή εσωστρέφεια των πιο compact και απλοϊκών προτάσεων του πρώτου και δεύτερου βραβείου. 

Η λύση της Θεώνης Ξάνθη στηρίζεται στην αρχή της διάνοιξης των ορίων: 





Με έμφαση στις απαιτήσεις του βιοκλιματικού σχεδιασμού, η πρόταση του τρίτου βραβείου, έχει σαν στόχο ένα νέο οικοσύστημα, που επιτρέπει την φυσική και κοινωνική ροή και παράλληλα να συνιστά ένα παιδευτικό τοπίο επικοινωνίας και ισόρροπης περιβαλλοντικής ανάπτυξης. 






















Θεώνη Ξάνθη/xza-architects, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, τρίτο βραβείο


Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται το τι μπορεί το ελληνικό δαιμόνιο και η πολύ δουλειά να καταφέρει εκτός συνόρων! 

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγένθυση

Ομάδα Μελέτης 3oυ Βραβείο 

Αρχιτέκτων: Θεώνη Ξάνθη - Αναπλ. Καθηγήτρια ΔΠΘ. Σύμβουλος: Θοδωρής Ανδρουλάκης. 
Συνεργάτες Αρχιτεκτονικής μελέτης: Σπύρος Γιωτάκης, φοιτ. αρχιτ., Μαργαρίτα Ζακυνθινού – Ξάνθη, φοιτ. αρχιτ., Κυριακή Γαρδέλη, αρχιτέκτων. 
Αρχιτεκτονική ομάδα εργασίας: Χρήστος Τατουδάκης, αρχιτέκτων. Ζωή Τζουνίδου, Βαρβάρα Στιλπνοπούλου, Πηνελόπη Παππά, Ρόζα Κωνσταντινίδου, Νικολέττα Ζακυνθινού – Ξάνθη, φοιτήτριες. αρχιτ. 
Σύμβουλος Στατικών: Στράτος Ευστρατιάδης - Ελληνική Μελετητική ΑΤΕ 
Σύμβουλοι Η/Μ: Κώστας Γεωργακόπουλος, Σπύρος Τσαντές 
Σύμβουλος Ενεργειακών – Αειφόρου κατασκευής: Καλλιόπη Μόρμορη 



Ενδιαφέρον έχει επίσης και ο 2ος ΕΠΑΙΝΟΣ που δόθηκε στην μελέτη των Παύλου Φεραίου Αρχιτέκτονα (Fereos + Associates) – με έδρα στην Λευκωσία, σε συνεργασία με τον Τσαμπίκο Πετρά με έδρα την Αθήνα (γραφείο Petrās Architecture)











Fereos + Associates, Tsabikos Petras Architecture, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, 2ος Έπαινος

Στην ενδιαφέρουσα αυτή μελέτη, προτείνεται η δημιουργία ενός συγκροτήματος του οποίου κεντρικό χαρακτηριστικό θα αποτελεί μια στεγασμένη πράσινη πλατεία ως προέκταση του belvedere. 

Η στεγασμένη πράσινη πλατεία αποτελεί τον κεντρικό χώρο εκτόνωσης του κτηρίου, ο οποίος εξαπλώνεται στο εσωτερικό του σε όλα τα επίπεδα δημιουργώντας μικρότερους πράσινους χώρους ανάπαυσης και διαβάσματος.












Fereos + Associates, Tsabikos Petras Architecture, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, 2ος Έπαινος

Το κτήριο μπορεί με αυτό τον τρόπο να υλοποιήσει πλήρη διαφάνεια προς το εσωτερικό και να προσαρμοστεί στο θερμό κυπριακό κλίμα. Η προστασία από το νότιο φως και η πλήρης οπτική σύνδεση μεταξύ όλων των επιπέδων καθιστά την πλατεία ζωντανή και λειτουργική σε όλες τις ώρες και όλες τις εποχές και κυρίως στις ώρες ακαδημαϊκής λειτουργίας.

















Fereos + Associates, Tsabikos Petras Architecture, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, 2ος Έπαινος

Ομάδα Μελέτης 2oυ Επαίνου

Petrās Architecture
Τσαμπίκος Πετράς, Νικολέττα Χριστίδη, Αναστασία Γκολιομύτη, Εμμανούηλ Συμιακάκης, Γιώργος Γερακιανάκης

Nikoletta Christidi, Anastasia Gkoliomyti, Emmanouil Symiakakis, Giorgos Gerakianakis

Fereos + Associates
Παύλος Φεραίος, Στέφανος Φεραίος, Χριστιάνα Χρήστου

Renders
Μακέτα
Decode Fab Lab


No comments :

Post a Comment