Friday, April 15, 2016


“TRANSITIONS”: ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ
ΣΤΗΝ “GALERIE EPISODIQUE” ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

στους χαλεπούς καιρούς


Σε μία περίοδο που στο Παρίσι γίνονται πολύ μεγάλες και πολύ σημαντικές εκθέσεις, σε χώρους γνωστούς και θαυμαστούς όπως για τον Paul Klee στο Pompidou Center και τον Γιάννη Κουνέλη στο Monnaie de Paris, η Ελλάδα δίνει το παρόν με μια διαφορετική έκθεση που χαρακτηρίζεται από μία απλότητα και μια ταπεινή παρουσία. Πρόκειται για μία έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 7 Απριλίου 2016 στην γκαλερί Galerie épisodique, στο Παρίσι


με τίτλο 

Transitions 
Carte blanche to Denys Zacharopoulos 

στην οποία συμμετέχουν τρείς γνωστές Ελληνίδες, η Λίζη Καλλιγά, η Αθηνά Ιωάννου και η Λήδα Παπακωνσταντίνου. 
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε μνήμες και σε αποσιωπήσεις, που συμπλέκουν εμπειρίες και πρακτικές, αυτοσχεδιάζοντας συχνά ανάμεσα σε έναν υπόγειο κόσμο και την επιφάνεια των πραγμάτων. Τα έργα τέχνης που παρουσιάζονται στην έκθεση: «Μεταβάσεις», ερωτούν σχετικά με τις διαβάσεις που διασχίζουν πλάγια προσωπικά και δημόσια δεδομένα, την ιστορία και τις μυθοπλασίες, την αγάπη της τέχνης και τον θαυμασμό που κινεί τους καλλιτέχνες. Οι «Μεταβάσεις» ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Κόσμο, παρουσιάζουν τη μετάδοση της γνώσης μέσω της ανταλλαγής της καλλιτεχνικής εμπειρίας και μας προσκαλούν να κοιτάξουμε μπροστά.»
Ντένης Ζαχαρόπουλος 
Το κείμενο αυτό του Ντένη Ζαχαρόπουλου, επιμελητή της έκθεσης σε συνεργασία με την Αλεξάνδρα Ρουσσοπούλου, οριοθετεί το θεωρητικό πλαίσιο έκθεσης, που περιλαμβάνει παλαιότερα και γνωστά κυρίως έργα των καλλιτεχνών. 

Αλεξάνδρα Ρουσσοπούλου, Ντένης Ζαχαρόπουλος 

Τρία μικρά έργα, εγκατεστημένα αμέσως μετά την είσοδο της γκαλερί, συγκροτούν την εισαγωγή στην έκθεση.

Ένα έργο της Καλλιγά σε διάλογο με το έργο της Tacita Dean, το Μαρτύριο της Αγίας Αγάθης-The Martyrdom of St.Agatha (Tiepolo)



Tiepolo, he Martyrdom of St.Agatha

Το έργο της Λήδας Παπακωνστντίνου σε διάλογο με την μητέρα της 



Και το έργο της Αθηνάς Ιωάννου, σε διάλογο με το έργο Μάγια του Γκόγια. 


Goya, Μaya 

Στην συνέχεια, σε έναν λιτό χώρο της σχετικά μη φροντισμένης γκαλερί, η Λίζη Καλλιγά παρουσιάζει μια προβολή 100 διαφανειών με τίτλο «Μετάβαση 2016». 

Λίζη Καλλιγά, «Μετάβαση 2016» 

Το θέμα της είναι μετά την Μετοίκηση και αφορά υλικό από τον χώρο του παλιού Μουσείου της Ακρόπολης, κατά την διάρκεια της μεταφοράς των γλυπτών στο νέο το 2008-09. 

Λίζη Καλλιγά, «Μετάβαση 2016» 

Η παρουσίαση αυτή, με πολλά σουρεαλιστικά στοιχεία αποδίδει το "παρασκήνιο" της Μετοίκησης και καταγράφει όλα όσα και όπως ήταν εκεί, χωρίς τίποτα κατασκευασμένο από την καλλιτέχνιδα.

Η Λήδα Παπακωνσταντίνου 

Η Λήδα Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει σε τέσσερα monitors μια επιλογή από τις ταινίες Super 8 και τα Video από τις perfomances που έχει πραγματοποιήσει την δεκαετία του 70, 

Λήδα Παπακωνσταντίνου 

Τέλος η Αθηνά Ιωάννου συμμετέχει με μια εγκατάσταση χώρου με τίτλο "Χώρισμα" Partition 2016.Τριγωνικά κομμάτια τσόχας αναρτημένα σε συρματόσκοινα, τοποθετήθηκαν μπροστά στο μεγάλο υαλοστάσιο της γκαλερί. 

Αθηνά Ιωάννου, Partition 2016 
Αθηνά Ιωάννου 

Η Αθηνά Ιωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Academy of Arts στη Ρώμη και στην Kunstakademie στο Ντίσελντορφ όπου και ζει. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στο διεθνή χώρο, έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές ενώ έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Μεξικό. Η πρώτη της έκθεση στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 2013 στο υπόγειο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης όπου υπάρχουν αυτούσια τμήματα από το Τείχος των Αθηνών, την αρχαία πέτρινη οχύρωση της πόλης που δημιούργησε ο Θεμιστοκλής τον 5ο αιώνα. 

Αθηνά Ιωάννου, εγκατάσταση στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, 2013 

Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, που χαρακτηρίζονται από μία εσωστρέφεια και μια ατολμία, οι πρωτοβουλίες αυτές που παρά την οικονομική στενότητα, προωθούν την ελληνική παρουσία στον χώρο της τέχνης στο εξωτερικό, είναι καλοδεχούμενες και αξίζει να προβληθούν. Ήταν άλλωστε εμφανές το εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα χαράς και κεφιού που βίωσαν οι πέντε πρωταγωνιστές αυτής της έκθεσης στο Παρίσι, όπως διαχύθηκε στο διαδίκτυο, που αυτό και μόνο απομακρύνει τις οποίες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις θα μπορούσαν να διατυπωθούν. 

οι πέντε πρωταγωνιστές της έκθεσης στο Παρίσι 


Το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε ευγενικά από την Λίζη Καλλιγά



No comments :

Post a Comment