Thursday, August 25, 2016


1.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 

PATRAS • CITYLAB• 2015

με θέμα
«Αρχιτεκτονική και Πίστη»

μια σημαντική πρωτοβουλία 
του Παναγιώτη Πάγκαλου


Με αφορμή το για τρίτη συνεχή χρονιά Πανελλήνιο Συνέδριο-Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής CITYLAB που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην πόλη της Πάτρας και εφέτος με θέμα «Πόλη, Αρχιτεκτονική και Έρωτας» από τις 22 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2016, κρίνω σκόπιμο, έστω και καθυστερημένα να κάνω μια σύντομη αναφορά στο περσινό πετυχημένο αντίστοιχο εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε από 25 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου 2015 με τίτλο «Αρχιτεκτονική και Πίστη» και στο οποίο συμμετείχα.

 

Το εργαστήριο αυτό οργανώθηκε με την υποστήριξη της ΑΔΕΠ Α.Ε. του Δήμου Πατρών και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας. Επιστημονικός υπεύθυνος της διοργάνωσης ήταν ο Ιστορικός Αρχιτεκτονικής και Τέχνης Δρ. Παναγιώτης Πάγκαλος, Διδάσκων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ την Ομάδα Οργάνωσης αποτελούσαν οι: Τρισεύγενη Αναστασοβίτη, Θάνος Κότσαλης, Σάρα Μάτσα, Ιωάννα Τρικόγια και Βίκυ Φαιλάδη.


Στο Συνέδριο συμμετείχαν 36 προσκεκλημένοι ομιλητές από τα πεδία της Αρχιτεκτονικής, της Τέχνης, της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας, καθώς και 60 φοιτητές Σχολών Αρχιτεκτονικής από όλη την ελληνική επικράτεια.


Οι εργασίες έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, στις Αποθήκες Μπάρι (Όθωνος Αμαλίας 6, Πάτρα), από την 25η Σεπτεμβρίου έως και την 2α Οκτωβρίου 2015, ενώ τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου παρουσιάστηκαν στον πολυχώρο “Συνδετήρα” (Αλ. Υψηλάντου 146) σε εκδήλωση ανοικτή στο κοινό. 

Στο Συνέδριο-Εργαστήριο τέθηκαν θεωρητικά ζητήματα γύρω από τις έννοιες του υψηλού και του ιερού, της πολιτικής ιδεολογίας και της θρησκευτικής πεποίθησης, ενώ αναπτύχθηκε έντονος διάλογος επί της αντίθεσης μεταξύ Λογικής και Πίστης. Στα αποτελέσματα του εργαστηρίου, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για Σύγχρονους Ναούς άμεσης Δημοκρατίας, Αποϊεροποίηση Εκκλησιών και μετατροπής τους σε κτήρια πολιτισμού, Δημιουργία Δικτύων Προσκυνηματικού-Πολιτισμικού Τουρισμού με Ενοποίηση των Θρησκευτικών χώρων της Πάτρας καθώς και νέων λατρευτικών κτηρίων εντός της θάλασσας. 


Είναι αδύνατον να παραθέσω αναλυτικά όλες τις διαλέξεις των ομιλητών καθώς και τις μελέτες των ομάδων των 60 φοιτητών των Σχολών Αρχιτεκτονικής. Είναι σημαντικό ότι μετά το συνέδριο όλο το υλικό αυτό έχει συγκεντρωθεί σε μια ψηφιακή έκδοση που μπορείτε να διαβάσετε εδώ και παράλληλα όλες οι μαγνητοσκοπημένες εισηγήσεις έχουν ανέβει στο Youtube στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που παραθέτω στην συνέχεια.


ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ : ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ



ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΑΛΙΦΡΑΓΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: "ΒΟΤΚΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ"*: ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ


ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ ΣΟΥΖΑΝΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ: ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ

ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ;





ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΑΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: ΤΥΠΙΚΟ, ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΡΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ "ΠΑΡΑΔΟΣΗ" ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ" ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΘΩΜΑΣ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ
ΚΑΖΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ: ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ

ΚΑΛΕΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
ΚΑΝΑΡΕΛΗΣ ΘΕΟΚΛΗΣ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ
ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ: ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ "ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ"
ΛΑΖΑΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΕΚΤ. ΛΟΗΣ: Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ. ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΕΩΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΩΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
ΜΑΜΑΛΟΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΩΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΝΑΟΔΟΜΙΑΣ
ΣΑΡΡΑ ΜΑΤΣΑ: Η ΒΕΒΗΛΩΣΗ
ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗΣ ΘΑΝΟΣ: ΑΝΤΙΚΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟΥΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΝΑΟΥΣ
ΤΣΑΓΓΑΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΑΟΔΟΜΙΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
ΜΠΙΡΗΣ ΤΑΣΟΣ, ΤΣΙΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ: ΛΑΜΠΡΟ ΚΑΙ ΣΚΙΕΡΟ ΦΩΣ: ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΣΤΟ ΔΠΘ ΞΑΝΘΗΣ
ΞΗΡΟΠΑΪΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ: ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΗΣΙΜΟ
π. ΔΕΔΕΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ: Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ


π. ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: ΟΡΔΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ - ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ 

 
ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ
ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ: ΤΟ ΑΧΤΙΣΤΟ ΞΩΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΚΙΩΝΗ
ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΕΓΕΡΣΕΩΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ


ΤΕΡΕΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ: Ο ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΩΣ ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΤΟΜΠΑΖΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΗ FATIMA ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ ΟΛΟ ΩΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΩΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ.
Γιώργος Τριανταφύλλου, αρχιτέκτων: 
«ΞΩΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ παραλλαγές & παραβάσεις»
ΤΣΟΝΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΤΟΠΟΣΗΜΟ;
ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΚΥΡΙΑΚΗ: ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ, ΠΙΣΤΗ, ΧΩΡΟΣ: ΕΚΔΟΧΕΣ ΤΟΥ ΤΑΠΕΙΝΟΥ



2.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 
CITYLAB 2016 

με θέμα

Πόλη – Αρχιτεκτονική – Έρωτας


Πάτρα, 22-28 Σεπτεμβρίου 2016



Από τους Επιστημονικά υπεύθυνους του Citylab 2016 , αρχιτέκτονες Παναγιώτη Πάγκαλο και Σταύρο Αλιφραγκή μόλις παρέλαβα το ακόλουθο Δελτίο Τύπου σχετικά με το νέο Citylab:

Citylab 2016: Πόλη – Αρχιτεκτονική – Έρωτας
Πάτρα, 22-28 Σεπτεμβρίου 2016

Το συνέδριο/εργαστήριο αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού Citylab 2016 θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα από την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, στις εγκαταστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας (Αποθήκες Μπάρι, Όθωνος & Αμαλίας 6). Το φετινό Citylab είναι αφιερωμένο στους αρχιτέκτονες Σουζάνα και Δημήτρη Αντωνακάκη, με αφορμή τα 50 έτη δημιουργικής παρουσίας στο Atelier66.

Στο εργαστήριο θα συμμετάσχουν με διαλέξεις/διδασκαλία, οι: Σουζάνα Αντωνακάκη (Αρχιτέκτων), Δημήτρης Αντωνακάκης (Αρχιτέκτων), Αριάδνη Βοζάνη (Αρχιτέκτων), Βασίλης Γκανιάτσας (Αρχιτέκτων), Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος (Αρχιτέκτων), Αναστάσιος Κωτσιόπουλος (Αρχιτέκτων), Ανδρέας Λάζαρης (Αρχιτέκτων), ‘Ιρις Λυκουριώτη (Αρχιτέκτων), Σάρρα Μάτσα (Αρχιτέκτων), Θανάσης Μουτσόπουλος (Αρχιτέκτων), Κωνσταντίνος Μωραΐτης (Αρχιτέκτων), Κώστας Ντάφλος (Αρχιτέκτων), Νίκος Ξανθούλης (Μουσικός-Ιστορικός τέχνης), Γιώργος Ξηροπαΐδης (Φιλόσοφος), Κώστας Παπαχριστόπουλος (Ψυχολόγος), Βασιλική Ροδίτη (Αρχιτέκτων), Κωνσταντίνος Σερράος (Πολεοδόμος), Στασινός Σταυριανέας (Φιλόσοφος), Χρήστος Τερέζης (Φιλόσοφος), Νικόλαος-Ίων Τερζόγλου (Αρχιτέκτων), Γιώργος Τριανταφύλλου (Αρχιτέκτων), Βασίλης Τσονάκας (Αρχιτέκτων), Ιωάννης Τσούμας (Ιστορικός Τέχνης).

Το εργαστήριο αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού Citylab 2016 απευθύνεται σε φοιτήτριες και φοιτητές αρχιτεκτονικών σχολών και σχολών καλών τεχνών από όλη την Ελλάδα. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Citylab citylab3.2016@gmail.com και στη σελίδα Citylab Workshop στο facebook.

Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού Citylab 2016 μπορούν να αναζητηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση citylab2016.tumblr.com  ενώ πληροφορίες για τα Citylab 2015 και 2014 υπάρχουν στο citylab2015.tumblr.com .

Επιστημονικοί υπεύθυνοι του Citylab 2016 είναι οι αρχιτέκτονες Παναγιώτης Πάγκαλος και Σταύρος Αλιφραγκής ενώ την οργανωτική ομάδα απαρτίζουν οι: Τρισεύγενη Αναστασοβίτη, Ιάσων Βωβός, Αθανάσιος Κότσαλης, Σάρρα Μάτσα και Ιωάννα Τρικόγια.

No comments :

Post a Comment