Monday, January 16, 2017



SO-IL ARCHITECTURE:
MANETTI SHREM MUSEUM OF ART
ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

ο Ηλίας Παπαγεωργίου και η δόξα 
των  διάτρητων επικαλύψεων


Ένα ακόμη σημαντικό έργο της ομάδας SO-IL ARCHITECTURE με έδρα την Νέα Υόρκη στην οποία συμμετέχουν ο δικός μας, Ηλίας Παπαγεωργίου μαζί με τους Florian Idenburg, και Jing Liu, παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2016 στις 19:00 μμ στο Παρίσι στην διάλεξη που θα δώσει ο Παπαγεωργίου στο Pavillon de l΄Arsenal στο Παρίσι, σε ένα σημαντικό χώρο πληροφόρησης και παρουσίασης έργων αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας. 

Πρόκειται για το νέο Μουσείο Shrem Manetti στην Καλιφόρνια που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στις 13 Νοεμβρίου 2016.

Η είσοδος του νέου Μουσείο Shrem Manetti, Photo Iwan Baan

Είναι γνωστή η εμμονή του Παπαγεωργίου και της ομάδας του, στις μαγεία του φιλτραρίσματος του φυσικού φωτός μέσα από διάτρητες κατασκευές μεγάλης κλίμακας που καλύπτουν με ένα ξεχωριστό ευαίσθητο τρόπο το φυσικό τοπίο και στεγάζουν διαφορετικού είδους χρήσεις.

Από την παρουσίαση στην διάλεξή του Παπαγεωργίου 
στο πλαίσιο του ΕΙΑ στις 19 11 2015
της πρότασης που συμμετείχε στην 14η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής




Η πρότασή του με τίτλο "veiled", που διατύπωσε με αφορμή την 14η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στην Βενετία, όπου συμμετείχε στις πειραματικές συμμετοχές της Ελληνικής παρουσίας με τίτλο “Remaking Greece”, με επίτροπο τον Γιάννη Αίσωπο, μας εντυπωσίασε. Μια χειρονομία στο τοπίο, σε ένα νησί του Αιγαίου, σηματοδοτεί μια νέα τυπολογία τουριστικής εγκατάστασης και επανα-διαπραγματεύεται την σχέση τεχνητού περιβάλλοντος και φύσης. Ένα κυματοειδές διάτρητο πέτασμα, ένα διαπερατό στέγαστρο που αιωρείται σαν πέπλο, συνομιλεί με τις καμπύλες του εδάφους και ορίζει μια ποικιλία χώρων διαφορετικής κλίμακας. Οι επιφάνειές του διαθλούν το φως, μετριάζουν την θερμότητα και παράγουν ήχους όταν ο άνεμος φυσά και η όλη σύνθεση εξακολουθεί να παραμένει στην μνήμη μου σαν μια από τις σπάνιες αρχιτεκτονικές μου εμπειρίες.

SO-IL ARCHITECTURE, Pole Dance, 2010
Είχε προηγηθεί το Pole Dance, μια παράξενη αρχιτεκτονική επέμβαση στην Νέα Υόρκη το 2010. Ένα συμμετοχικό περιβάλλον, μια ακόμη κυματοειδής και διάτρητη επικάλυψη μιας αυλής που λειτουργεί διαδραστικά, επηρεάζεται συνεχώς από την ανθρώπινη δράση και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η βροχή και ο άνεμος, στηριγμένη σε κινούμενους στύλους που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του MoMAPS1 ’s Young Architects Program. 

Το νέο Μουσείο Shrem Manetti, φωτό © Iwan Baan

Το νέο Μουσείο Shrem Manetti είναι ένα σύγχρονο μουσείο τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ένα από τα πιο ολοκληρωμένα ερευνητικά πανεπιστήμια του κόσμου. Αποτελεί ένα μοναδικό αποθετήριο έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν από μια γενιά από σημαντικούς καλλιτέχνες, που εργάστηκαν και σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Davis, τις αρχές της δεκαετίας του '60, όπως οι Wayne Thiebaud και Robert Arneson. Η αρχιτεκτονική μελέτη των SO-IL επιλέχθηκε μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 2013.



Οι επικαλύψεις και η κάτοψη του Μουσείου

Χαρακτηρίζεται από το “Grand Canopy” ένα διαπερατό πέτασμα, μια διευρυμένη πέργκολα με περσίδες από διάτρητο αλουμίνιο που αιωρείται και καλύπτει μια ολοκληρωμένη σύνθεση από εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.


Μια ελεύθερη διάταξη, ένα ψηφιδωτό 910 τριγωνικών περσίδων-δοκών αλουμινίου που παραπέμπει   στις παλαιότερες τολμηρές αναζητήσεις του Αριστείδη Αντονά που πρότεινε για την σκίαση κυρίως υπαίθριων χώρων στην Αθήνα, ευρύτερες δομές πέργκολας, σε ορθογωνικό κάναβο. 

Αριστείδης Αντονάς, Athens Terrace Works. 
νέες δομές πέργκολας με την επανάχρηση παλαιών υλικών 
 από εγκαταστάσεις υποδομής,
τοποθετούνται στις ταράτσες της πόλης για την δημιουργία σκίασης. 

Η φιλόδοξη πρόταση του γραφείου S0-IL, της ιδιότυπης αυτής κάλυψης, σαφώς πιο τολμηρή και πιο ελεύθερη με ευθύγραμμες και καμπύλες χαράξεις, σηματοδοτεί στην κυριολεξία την αρχιτεκτονική του νέου Μουσείου. 

© Iwan Baan

Παράλληλα ισορροπεί μέσα στο τοπίο και τις γραμμικές διατάξεις των καλλιεργημένων εκτάσεων της όμορης αγροτικής κοιλάδας, που φαίνεται ότι συνομιλούν με τις γραμμικές διατάξεις των περσίδων του μεγάλου αυτού στεγάστρου. 

© Iwan Baan
Η πολυπλοκότητα και η ελευθερία των χαράξεων των περσίδων προσφέρουν διαφορετικές εικόνες που ενεργοποιούνται από την κίνηση και την προοπτική του θεατή. Ένα νέο σύμβολο για την πανεπιστημιούπολη εντάσσεται και εναρμονίζεται δυναμικά με το τοπίο, ένα νέο έμβλημα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις.

© Iwan Baan

"Οι Αρχιτέκτονες μας έχουν δώσει μια εργαλειοθήκη για τη δοκιμή νέων τρόπων χρήσης ενός μουσείου αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη", λέει ο Rachel Teagle, διευθυντής του Μουσείου Manetti Shrem. "Έχουμε εκθεσιακούς χώρους που μπορεί να μετατραπούν εύκολα, εξωτερικούς τοίχους που μετατρέπονται σε οθόνες, δημόσιους χώρους με δωρεάν πρόσβαση Wi-Fi και αίθουσες όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν πανεπιστημιακά μαθήματα για όλα τα είδη των θεμάτων, όχι μόνο για την τέχνη."

© Iwan Baan

Στο εσωτερικό, το γυάλινο λόμπι οδηγεί σε μια κεντρική αυλή, η οποία ανοίγεται προς τον ουρανό και σε τρείς διαφορετικές χωρικές ενότητες που φιλοξενούν εκθέσεις και παράλληλα προσφέρονται για δημόσια χρήση και συγκεντρώσεις. Η σύνθεση συμπληρώνεται με κήπους, κιόσκια, αίθουσες διδασκαλίας και άλλες λειτουργίες υποστήριξης. Αυτή η «δημοκρατική οργάνωση» πυροδοτεί μια σειρά από δυνατότητες. Δημιουργεί άτυπες ευκαιρίες μάθησης και αλληλεπίδρασης, υποστηρίζοντας την αποστολή του μουσείου για να έχουν όλοι οι επισκέπτες την δυνατότητα να γίνουν και πάλι μαθητές.

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© Iwan Baan
© Iwan Baan


© Iwan Baan

Το μουσείο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε σε ήπιες καιρικές συνθήκες, το λόμπι και άλλοι χώροι εκτός από τους εκθεσιακούς να μπορούν να ανοίγουν προς τα έξω.
Το έργο ανήκει στο Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Davis και κόστισε 30 εκατομμύρια δολάρια
___________________________________________________________


Ηλίας Παπαγεωργίου

Ο Ηλίας Παπαγεωργίου γεννημένος στην Αθήνα το 1980, είναι ένας Έλληνας αρχιτέκτονας και συνεργάτης στο γραφείο αρχιτεκτονικής SO - IL στην Νέα Υόρκη, από την ίδρυσή του το 2008 στο οποίο εντάχθηκε ως εταίρος το 2013. 

Έχει δώσει σειρά διαλέξεων και έχει διδάξει στο Graduate School of Architecture του Πανεπιστημίου Κολούμπια, και στο Πανεπιστήμιο Tulane. Ο Ηλίας κατέχει Δίπλωμα Αρχιτεκτονικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση.



No comments :

Post a Comment