Monday, August 14, 2017




AMΚ 
ARCHITECTURE & DESIGN

43 χρόνια σεμνής αρχιτεκτονικής 
και design υψηλών προδιαγραφών, 
ενός γραφείου με διεθνή αναγνώριση


Κρουαζιερόπλοιο EUROPEAN STARS, κτίστηκε το 2001 και ο σχεδιασμός του ανατέθηκε εξ ολοκλήρου στο γραφείο ΑΜΚ

Δεν είχα ποτέ την τύχη να ταξιδέψω με κάποιο κρουαζιερόπλοιο, κρατώντας σταθερά αποστάσεις από αυτό το είδος διακοπών με αυτή την οργανωμένη μαζικότητα και τον αυστηρό προσδιορισμό του προορισμού, που δεν αφήνει περιθώρια για άλλες προσωπικές περιπλανήσεις. 

Κρουαζιερόπλοιο στην πόλη της Κέρκυρας
Κρουαζιερόπλοιο στην Βενετία


Με απωθούν ακόμη και αυτά τα τερατώδη κρουαζιερόπλοια που ξεπερνούν την κλίμακα των πόλεων που επισκέπτονται και κυρίως οι εσωτερικές τους διακοσμήσεις που προκειμένου να εντυπωσιάσουν τους τουρίστες φτάνουν στα όρια του υπερσχεδιασμού και του κιτς, με ψευτοπολυτελή υλικά και άλλες ακροβατικές επιλογές. Η εμπειρία μου περιορίζεται κυρίως στα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας, και ενώ σε κάποια από αυτά θαυμάζω τον εξωτερικό τους σχεδιασμό, συχνά με απογοητεύει το εσωτερικό τους, που  χαρακτηρίζεται από ανάλογους χειρισμούς εντυπωσιασμού.

Ανέκαθεν βέβαια στα εσωτερικά των μεγάλων πλοίων κυρίως στα υπερωκεάνεια,  υπήρχε η τάση της υπέρμετρης διακόσμησης, με στόχο να προσελκύσουν τους επιβάτες σε ένα όνειρο πολυτέλειας και χλιδής.


Εικόνες από το υπερωκεάνιο ΣΑΤΟΥΡΝΙΑ – το πλοίο που ήταν στην γραμμή Πάτρα, Νέα Υόρκη - 1929 – φωτογραφίες απο Italian Liners 
Πάνω: Η πισίνα του Σατουρνια για τους επιβάτες της πρώτης θέσης διακοσμημένη από τον Gaetano Moretti 
Κάτω: η αίθουσα των καπνιστών στην δεύτερη θέση 

Ο σχεδιασμός των εσωτερικών αυτών, σήμερα πραγματοποιείται από εξειδικευμένα γραφεία και η μόνη πληροφορία που είχα για το τι γίνεται στην ελληνική πραγματικότητα, είναι οι ελάχιστες δημοσιεύσεις την δεκαετία του ΄80 στα Θέματα Χώρου και Τεχνών του Ορέστη Δουμάνη, του Γραφείου Α & Μ Κατζουράκης,  που από το 1974 εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα 43 χρόνια μετά την ίδρυσή του και αποτελεί μάλλον το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. 


Ειρήνη Φιλιππίδη, Διακοσμήτρια, Graphic Designer 
(φωτό Δημήτρης Φιλιππίδης)

Γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια την Ειρήνη Φιλιππίδη, διακοσμήτρια και designer, βασικό εταίρο του γραφείου ΑΜΚ από την πρώτη αρχική του φάση, σύντροφο του Δημήτρη Φιλιππίδη. Λόγω της υπέρμετρης σεμνότητας που την χαρακτηρίζει, πολύ λίγη πληροφορία περνάει στις συζητήσεις μας για την δραστηριότητα του γραφείου. Το ίδιο και με την Αγνή και τον Μιχάλη Κατζουράκη. Σπάνια συζητούν για τις δραστηριότητές τους στο γραφείο ΑΜΚ.



Ώσπου ήρθε πρόσφατα στα χέρια μου το νέο βιβλίο με τις δραστηριότητες του γραφείου ΑΜΚ, που επιμελήθηκε η Ειρήνη Φιλιππίδη. Μία σεμνή έκδοση που πραγματικά αποκαλύπτει ένα πολύ μεγάλο έργο που συντελείται σε αυτό επί χρόνια και μάλιστα με ένα τρόπο ξεχωριστό και «ψαγμένο». Από τα κρουαζιερόπλοια, τα ξενοδοχεία και άλλα έργα διακρίνεται μια διαφορετική από την τρέχουσα προσέγγιση αρχιτεκτονική και ενός design υψηλών προδιαγραφών που τελικά έχει καταστήσει το γραφείο αυτό αναγνωρισμένο διεθνώς. Μία διαδρομή που χαρακτηρίζεται από μία σεμνή αρχιτεκτονική ματιά χωρίς σχεδιαστικές ακρότητες σε πλοία με ανθρώπινη κλίμακα και όχι μόνο. 



Κρουαζιερόπλοιο CELESTYAL NEFELI, κτίστηκε το 1992 και ανακαινίστηκε από το γραφείο ΑΜΚ την άνοιξη του 2016, (φωτο Γιώργος Γιαννακής) 

Παραθέτω στην συνέχεια συνοπτικό σημείωμα για την δομή και την εξέλιξη γραφείο ΑΜΚ όπως μου δόθηκε από την Ειρήνη Φιλιππίδη, καθώς φωτογραφικό υλικό που επέλεξα από αυτή την έκδοση από τα έργα του γραφείου. 


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ 

To γραφείο ΑΜΚ, γράφει στο σημείωμά της η Ειρήνη Φιλιππίδη, ιδρύθηκε το 1974 από τον Μιχάλη και την Αγνή Κατζουράκη με κύριο αντικείμενο την εσωτερική αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων φιλοξενίας.

Αγνή και Μιχάλης Κατζουράκης στην Βενετία,1961

Έχοντας την έδρα του στο κέντρο της Αθήνας, η ομάδα που αποτελείται από αρχιτέκτονες, interior designers και γραφίστες έχει αναλάβει ένα μεγάλο αριθμό ανακαινίσεων ξενοδοχείων, ενώ έχει εκτενή εμπειρία στην μελέτη και την επίβλεψη κρουαζιερόπλοιων και πλοίων της ακτοπλοΐας. 
Ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα το γραφείο ξεπερνά τα 100 και αφορά νεότευκτα και μετασκευές. Το μέγεθος τους κυμαίνεται από 800 έως 2.500 επιβάτες, ο δε προϋπολογισμός τους από 1.000.000 έως 500.000.000 €. 


Στα παραπάνω έργα, το γραφείο ΑΜΚ έχει αναλάβει όχι μόνο τον σχεδιασμό αλλά και την παρακολούθηση της κατασκευής κάτω από τις πιο ετερόκλητες συνθήκες και σε πολυάριθμες χώρες όπως Φινλανδία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αίγυπτο, Σιγκαπούρη και Η.Π.Α. 

Κρουαζιερόπλοιο ROYAL MAJESTY, ο σχεδιασμός του ανατέθηκε εξ ολοκλήρου στο γραφείο ΑΜΚ, τόσο στην αρχική φάση όσο και μετά την επιμήκυνσή του, 2008, (φωτο Δ. Καλαποδάς) 

Έχει δε κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση για τον δημιουργικό του σχεδιασμό. 
Λόγω της απαιτήσεως των έργων που έχει αναλάβει ως σήμερα, το γραφείο έχει ειδικευτεί στο σχεδιασμό χώρων ενδιαίτησης, εστιατορίων, καταστημάτων, γυμναστηρίων και Spa, χώρων συνεδριάσεων και θεάτρων, και γενικότερα στο σχεδιασμό κάθε χώρου που είναι απαραίτητος για να λειτουργήσει μια αυτοτελής μονάδα παροχής υπηρεσιών για μεγάλο αριθμό ατόμων. Διακρίνεται επίσης για την εμπειρία του σε όλες τις απαραίτητες ειδικότητες για την αντιμετώπιση απαιτητικών προγραμμάτων και στην παρακολούθηση των έργων από τις αρχικές επιλογές ως την τελευταία λεπτομέρεια. 

Σημαντικό κομμάτι των έργων που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα το γραφείο είναι οι μελέτες σήμανσης πολλών κρουαζιερόπλοιων, νοσοκομείων και μουσείων. 

Κρουαζιερόπλοιο EUROPEAN STARS, κτίστηκε το 2001 και ο σχεδιασμός του ανατέθηκε εξ ολοκλήρου στο γραφείο ΑΜΚ, (φωτο Mike Louagie) 

Το γραφείο επιδιώκει να δώσει μοναδικό χαρακτήρα σε κάθε έργο σχεδιάζοντας ειδικά κάθε λεπτομέρεια για το συγκεκριμένο έργο, όπως ειδικά έπιπλα, φωτιστικά, χαλιά, υφάσματα, κλπ. 

Ανάμεσα στους πελάτες του γραφείου συγκαταλέγονται οι ξενοδοχειακές εταιρίες Chandris, Louis, Muskita καθώς και μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες όπως οι Costa Crociere, Carnival, Iberocruceros, Hellenic Seaways, Louis Cruises, Celebrity Cruises, Superfast Ferries, ANEK, Royal Cruise Line, Dolphin Cruise Lines, Ocean Cruise Line, Dolphin Cruises, Tropicana Cruises, Travel Dynamic, Festival Cruises, Epirotiki Line, Majesty Cruise Line, Orient Lines, Royal Olympia Cruises. 

Κρουαζιερόπλοιο EUROPEAN STARS, κτίστηκε το 2001 και ο σχεδιασμός του ανατέθηκε εξ ολοκλήρου στο γραφείο ΑΜΚ, (φωτο Mike Louagie) 



ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

Το γραφείο που ίδρυσαν οι Μιχάλης και Αγνή Κατζουράκη μπορεί να χωριστεί σε 3 φάσεις

Α’ ΦΑΣΗ - 

1974-1999 / Α & Μ Κατζουράκης - Interior & Graphic design / Ζαλοκώστα 7, 10671 Αθήνα
Η ομάδα τα 15 αυτά χρόνια είχε πολλούς συνεργάτες, περίπου 35-40 αρχιτέκτονες και διακοσμητές.
Βασικά μέλη της ομάδας – 
Αγνή και Μιχάλης Κατζουράκης
Μαρία Τερζόγλου – Διακοσμήτρια
Ειρήνη Φιλιππίδη – Διακοσμήτρια, Graphic Designer
Γιάννης Δαμιανάκης – Σχεδιαστής
Άννα Κουτσουκώστα, Απόστολος Μολυνδρής, Marc Blake – Αρχιτέκτονες
Γραμματειακή υποστήριξη – Ρηγίλλη Ρηγοπούλου, Ρένα Κυρκίνη, Αλεξάνδρα Συνεφιά
Σκοπός του γραφείου ο εσωτερικός σχεδιασμός δημοσίων χώρων και κρουαζιερόπλοιων.

Μεταξύ άλλων στην φάση αυτή συνεργάστηκαν και οι αρχιτέκτονες Γιώργος Χαϊδόπουλος, Πάνος Κόκκορης, Άννυ Βρυχέα. 


Κρουαζιερόπλοιο EUROPEAN VISION, 2001. Το πλοίο όπως και το αδελφό του European Stars που παραδόθηκε ένα χρόνο αργότερα, το 2002 βασίστηκε σε μια μεγαλύτερη έκδοση του MISTRAL, του πρώτου νεότευκτου πλοίου της εταιρείας που επίσης σχεδιάστηκε από το γραφείο ΑΜΚ, (φωτο Mike Louagie)

Β’ ΦΑΣΗ - 

2000-2013 / AMK Aρχιτέκτονες & Διακοσμητές / Βαλαωρίτου 4, 10671 Αθήνα 

Το γραφείο αλλάζει επωνυμία και έδρα. 
Στα μέλη της εταιρίας εκτός από τους Αγνή κα Μιχάλη Κατζουράκη προστίθενται οι Marc Blake, Έλλη Κατζουράκη, Λουκία Κατζουράκη, Άννα Κουτσουκώστα, , Αλεξάνδρα Συνεφιά, Ειρήνη Φιλιππίδου. 

Κρουαζιερόπλοιο OCEAN STAR PACIFIC, ανακαινίστηκε το 2010 από το γραφείο ΑΜΚ και η μετασκευή του έγινε το Μεξικό, (φωτο Ειρήνη Φιλιππίδη)

Κρουαζιερόπλοιο OCEAN STAR PACIFIC, ανακαινίστηκε το 2010 από το γραφείο ΑΜΚ και η μετασκευή του έγινε το Μεξικό, (φωτο Ειρήνη Φιλιππίδη)

Με συνεργάτες τους Μαρίνα Φιλιππίδη (διακοσμήτρια), Γιάννη Δαμιανάκη, Αγγελική Σταματάκη, Στεφανία Πυργολιού (σχεδιαστές), , Βίλη Τοβλέτογλου (γραμματειακή υποστήριξη).

Κρουαζιερόπλοιο MILLENNIUM, παραδόθηκε το 2000 και ο σχεδιασμός του ανατέθηκε  στο γραφείο ΑΜΚ 

Η απόφαση του Μιχάλη Κατζουράκη να αποσυρθεί και να ασχοληθεί ολοκληρωτικά με την ζωγραφική οδήγησαν στη νέα σύνθεση του γραφείου χωρίς την οικογένεια Κατζουράκη. Η Έλλη είχε ήδη αποχωρήσει λίγο νωρίτερα.


Γ’ ΦΑΣΗ - 

2014-……. / ΑΜΚ Architecture and Design / Τιμολέοντος Βάσσου 16, 115 21 Αθήνα

Το γραφείο συνεχίζει την πορεία του με τη νέα του σύνθεση αποτελούμενη από τους εταίρους Ειρήνη Φιλιππίδη, Άννα Κουτσουκώστα και Αλεξάνδρα Συνεφιά και συνεργάτες τους Μαρίνα Φιλιππίδη, Ναταλία Λεμονή (διακοσμήτριες), Βίλη Τοβλέτγλου (γραμματειακή υποστήριξη) και 3 ακόμα εξωτερικούς συνεργάτες.


Κρουαζιερόπλοιο ARIADNE, 2007 μετασκευάστηκε ολοκληρωτικά από το γραφείο ΑΜΚ (φωτο Δ. Μπενέτος)

Ακόμη και στις προτάσεις τους για μια κατοικία στο DUBAI υπάρχει μια προσεγμένη και διακριτική πολυτέλεια, χωρίς προκλητικές ακρότητες που συχνά συναντάμε σε αυτές τις περιοχές.


Residence in Dubai, Proposal
Γραφείο ΑΜΚ σε συνεργασία με γραφείο Α.Ν. Τομπάζη ( προοπτικό Vayersoft)


Dassia Chandris Hotel & SPA, Κέρκυρα, 2014, από το γραφείο ΑΜΚ, (φωτο Θανάσης Ραψομανίκης)

Dassia Chandris Hotel & SPA, Κέρκυρα, 2014, από το γραφείο ΑΜΚ, (φωτο Θανάσης Ραψομανίκης)

Hilton Hotel, Milos Restaurant, Αθήνα 2001, Γραφείο AMK σε συνεργασία με το γραφείο Α.Ν. Τομπάζη, (φωτο Νίκος Δανιηλίδης)

Eden Roc Resort Hotel, Ρόδος, 2003 από το γραφείο ΑΜΚ, (φωτο Δ. Μπενέτος)

Πλειάδων Γη, Spa & Resort, Τρίκαλα Κορινθίας από το γραφείο ΑΜΚ, (φωτο Δ. Μπενέτος)

Ο Μιχάλης και η Αγνή Κατζουράκη,

Κλείνω αυτό το αφιέρωμα σύντομη αναφορά στον Μιχάλη και την Αγνή Κατζουράκη, το γοητευτικο ζευγάρι που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή με τις τολμηρές γραφιστικές τους δραστηριότητες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Φρέντυ Κάραμποτ (γραφείο Κ+Κ) με διεθνείς διακρίσεις, πριν ασχοληθούν με τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων κρουαζιερόπλοιων. Υπήρξαν θρύλοι του εγχώριου design. Σήμερα ο Μιχάλης Κατζουράκης είναι ένας καταξιωμένος εικαστικός καλλιτέχνης με έντονη δραστηριότητα και συχνές εκθέσεις, για τον οποίο γνωρίζουμε πολλά. Για την Αγνή όμως αξίζει τον κόπο να δει κανείς ένα πρόφατο video που προβλήθηκε σε τιμητική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, και επιμελήθηκε ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος







No comments :

Post a Comment