Monday, November 6, 2017


ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Νο 4


CENTRAL SAINT MARTINS 
ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡIΞ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ 




Στα βόρεια των διεθνών σιδηροδρομικών σταθμών King's Cross και St Pancras, 67 εκτάρια εγκαταλελειμμένης γης, με ίχνη παλιών κτιρίων μετατρέπονται τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης της Ευρώπης. 

 Kings Cross, London N1C, UK 

Η συνολική αυτή επέμβαση έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Πρόκειται για μια νέα συνοικία που συγκροτείται από κτίρια κατοικίας, εμπορίου, αναψυχής και πολιτισμού στην καρδιά της οποίας βρίσκεται η νέα πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Λονδίνου, η εδρα του Κέντρου Τεχνών και Σχεδιασμού Central Saint Martins, που έχει σχεδιαστεί από τους αρχιτέκτονες Stanton Williams


 








Νέα κτίρια, αναπλάσεις παλαιών και σύνθεση παλιών και νέων, ξαναζωντανεύουν μια περιοχή στην καρδιά του Λονδίνου με ισχυρές αρχιτεκτονικές χειρονομίες που διαχέονται και στους δημόσιους χώρους που απλώνονται ανάμεσα στα κίρια και εκατέρωθεν του Regent’s Canal. 



τα συντριβάνια στην πλατεία Granary

Με βασικούς πόλους το Central Saint Martins και το νέο εμπορικό κέντρο  "Coal drops yard" και τη νέα πλατεία Granary με τα ελκυστικά σιντριβάνια, η αναβαθμισμένη αυτή περιοχή κατακλύζεται από κόσμο. 




Παράλληλα με το Central Saint Martins στην δυτική πλευρά διατάσεται  και το νέο  εμπορικό κέντρο  "Coal drops yard" που σχεδίασε το Thomas Heatherwick Studio και βρίσκεται στην φάση της ολοκλήρωσης. Πρόκειται για την αποκατάσταση και την ανάπλαση του γνωστού Granary Building (κτίσμα σιτηρών) που  σχεδιάστηκε το 1851 για να δέχεται σιτηρά από τα πεδία σίτου του Lincolnshire, εκφορτωμένα εδώ από τα βαγόνια των σιδηροδρόμων σε σκάφη για την μεταφορά στα αρτοποιεία της πρωτεύουσας. 




Ο δρόμος ανάμεσα στα δύο αυτά γραμμικά κτίρια έχι πεζοδρομηθεί και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου στα καλοστημένα καταστήματα






Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι εργοταξιακές περιφράξεις των υπό κατασκευή κτιρίων που αναγείρονται με γοργούς ρυθμούς προς την βόρεια πλευρά ολοκληρώνοντας την ανάπλαση. 







ΟΙ διαμορφώσεις του δημόσιου χώρου χαρακτηρίζονται από την απλότητά τους και την υψηλή ποιότητα κατασκευής, που φτάνει μέχρι την ακριβή ένταξη των φρεατίων επίσκεψης των δικτύων, που ακολουθεί την χάραξη των αρμών της επίστρωσης των δαπέδων, το υλικό των οποίων ενσωματώνουν. Προσεγμένες λεπτομέρειες με υλικά αντοχής στο χρόνο χωρίς εξεζητημένες μορφολογικές αναζητήσεις.














THE PINK FLOYD EXHIBITION 
«Their Mortal Remains»
η συναρπαστική διαδρομή 
μιας παρέας αρχιτεκτόνων 


Το ταξίδι αυτό ολοκληρώθηκε και με ένα άλλο έργο αρχιτεκτόνων. Επισκεφτήκαμε την μεγάλη έκθεση με του έργο των PINK FLOYD με τίτλο «Their Mortal Remains», στο Victoria and Albert Museum και ξαναζήσαμε στιγμές συγκίνησης, νοσταλγίας και στοχασμού, ο ένας δίπλα στον άλλον, μπροστά στις βιτρίνες που με ένα μαγικό τρόπο, σε κάθε μας μετακίνηση, από ενότητα σε ενότητα ενεργοποιούντο στα ακουστικά μας ήχοι, περγραφές, ηχογραφήσεις, μοναδικά κομμάτια με τις ανεπανάληπτες εικόνες και τα αντικείμενα από την πολύτιμη αυτή πορεία τους. 


The Pink Floyd exhibition, “Their Mortal Remains” Κάτοψη έκθεσης 








Για επαναφορά στην 
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Νο 3
κάντε ΚΛΙΚ εδώ 







No comments :

Post a Comment