Monday, December 4, 2017



ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ:
ΜΙΑ ΕΠΙΤΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
+ 
ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΠΘ

τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες 
του αποχωρούντος προέδρου 
της σχολής αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ





Νίκος Καλογήρου, καθηγητής και πρόεδρος στο τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ 

Δύο σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Νίκου Καλογήρου καθηγητή και προέδρου στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την αποτελεσματική κινητικότητα αυτής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, σε σχέση με τις δραστηριότητες της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Δεν πρόκειται μόνο για τις πυκνές αναγορεύσεις σε επίτιμους διδάκτορες σημαντικών προσώπων του χώρου, με πρόσφατο παράδειγμα την αναγόρευση του Αλέξανδρου Τζώνη αλλά και την επίσης συνεχή οργάνωση εκθέσεων και έκδοση βιβλίων. 


Συγκεκριμένα ο Νίκος Καλογήρου με την ομάδα του παρουσίασαν πρόσφατα στο Μουσείο Μπενάκη το νέο βιβλίο και μια έκθεση με θέμα: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΠΟΛΗ ΑΠΘ: ΕΝΑ ΠΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ, που έβαλε βέβαια άμεσα το ερώτημα γιατί τελικά επί τόσα χρόνια αποσιωπάτε εδώ στην Αθήνα, η παρουσίαση και ο σχολιασμός των αρχιτεκτονικών έργων και των γενικότερων επεμβάσεων της δικής μας Πολυτεχνειούπολης, ή της Πανεπιστημιούπολης. 


Ο Νίκος Καλογήρου, απερχόμενος πλέον πρόεδρος του τμήματος, αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη που τον τιμά και ελπίζουμε η νέα αντικατάστριά του κα Αλκμήνη Πάκα, να συνεχίσει την πετυχημένη αυτή διαδρομή. 


Αλκμήνη Πάκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΑΠΘ 

Παραθέτω στην συνέχεια υλικό σχετικά με την αναγόρευση του Αλέξανδρου Τζώνη στην Θεσσαλονίκη σε επίτιμο διδάκτορα και την έκθεση και παρουσίαση του βιβλίου στο Μουσείο Μπενάκη που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017: 




1. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΩΝΗΣ: ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΑΠΌ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ 

Αλέξανδρος Τζώνης 

Η απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα στον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τζώνη, από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ. Στο Ενημερωτικό Σημείωμα που διανεμήθηκε αναφέρεται εκτός των άλλων ότι: 

Ο Αλέξανδρος Τζώνης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής, ερευνητής και συγγραφέας, μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, όπου ξεκίνησε και η ακαδημαϊκή του καριέρα το 1965. Στη συνέχεια δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης στο Πανεπιστήμιο του Ντελφτ και στο Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας. 

Το σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό του έργο εστιάζει σε θέματα μεθοδολογίας του σχεδιασμού, κριτικής της αρχιτεκτονικής, αναθεώρησης του κλασικού κανόνα και του τοπικισμού. Το 1985 ίδρυσε στο Πολυτεχνείο του Ντελφτ το ερευνητικό ινστιτούτο «Συστήματα Γνώσης Σχεδιασμού (Design Knowledge Systems - DKS)», για τη μελέτη της αρχιτεκτονικής μεθοδολογίας και την ανάπτυξη σχεδιαστικών εργαλείων. 


Τον Αλέξανδρο Τζώνη συνδέουν ιδιαίτεροι δεσμοί με την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς ο πατέρας του υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και είναι εγγονός του γνωστού αρχιτέκτονα του μεσοπολέμου Αλέξανδρου Τζώνη με υλοποιημένο έργο στη Θεσσαλονίκη. 
Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκαλεί η πολύχρονη οικονομική κρίση, επιδιώκει και επιτυγχάνει να έχει μια διακριτή οντότητα στο χώρο της ελληνικής αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης με πολλαπλές εξωστρεφείς δράσεις που στοχεύουν σε μια ευρύτερη παιδευτική διαδικασία και παρουσία ιδιαίτερα χρήσιμη στο χώρο της Θεσσαλονίκης. 


Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η απονομή του τιμητικού τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από το ΑΠΘ και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων στον Αλέξανδρο Τζώνη. Το γεγονός θα δώσει την ευκαιρία για να παρουσιάσει τις απόψεις του στο πλαίσιο μιας τελετής ανοιχτής στο ευρύτερο κοινό, όπου θα γίνουν αναφορές για το σύνολο του ακαδημαϊκού του έργου και για τη συμβολή του, μεταξύ άλλων, στην προβληματική του κριτικού τοπικισμού, του κανόνα της κλασικής αρχιτεκτονικής και της αποτίμησης του έργου των μοντέρνων και σύγχρονων αρχιτεκτόνων μέσα από τη διερεύνηση των αρχείων τους. 


Τον έπαινο του τιμώμενου που εκφώνησε ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Νικόλαος Καλογήρου και έχει μεγάλο ενδιαφέρον, μπορείτε να τον διαβάσετε στο τέλος αυτής της ανάρτησης.

2+3

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 

Νίκος Καλογήρου:
Η πανεπιστημιούπολη του Α.Π.Θ. 
ως πεδίο αρχιτεκτονικού και αστικού εκσυγχρονισμού 


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΟΛΗ ΑΠΘ: 
90+ χρόνια λειτουργίας / 100+ χρόνια σχεδιασμού 


Η παρουσίαση του σημαντικού αυτού βιβλίου προηγήθηκε των εγκαινίων της έκθεσης. 
Η επιλογή αυτή συνέβαλε στην καλύτερη δυνατή κατανόηση του όλου αυτού εγχειρήματος με δεδομένο ότι το υλικό της έκθεσης είναι πυκνά παρουσιασμένο και σχετικά δύσκολο να γίνει αντιληπτό από τον επισκέπτη. Απαιτεί χρόνο και προσεκτική ανάγνωση και πραγματικά αξίζει τον κόπο. 

Ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου και διευθυντής Δικτύου Ναυαρίνου, ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος και ο Τάσος Κωτσιόπουλος εκ μέρους του ΕΙΑ. 

Νίκος Καλογήρου, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Τάσος Κωτσιόπουλος 

Ο Τάσος Κωτσιόπουλος τόνισε ότι το campus στην τελική του μορφή, συγκροτεί ένα πραγματικό μουσείο αρχιτεκτονικής: από τον Pozelli , στον Καραντινό, τον Μητσάκη, τους Παπαϊωάννου – Φινέ και όλους τους άλλους. Από τον νεοκλασσικισμό στο μοντέρνο και μετά το μοντέρνο. Κτίρια που θα τα κρίνει η Ιστορία. Το δυσάρεστο είναι ότι αυτό το ζωντανό μουσείο αρχιτεκτονικής δίνει μια εικόνα εγκατάλειψης. Συνεχάρη τον Νίκο Καλογήρου και σε όλη την ομάδα για αυτό το διπλό εγχείρημα που έχει μια εξαιρετική ιστορική αξία. 

Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου, 

Ο Δημήτρης Καιρίδης, που μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη και είναι φίλος του Νίκου Καλογήρου, μίλησε για τον «παιδικό ενθουσιασμό» του Νίκου Καλογήρου, που τον καθορίζει και στο πλαίσιο αυτό  κατάφερε με πολύ λίγους πόρους να κάνει αυτή την έκθεση και το βιβλίο. 

Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης επεσήμανε ότι αναφέρθηκε στον Γάλλο αρχιτέκτονα, αρχαιολόγο και πολεοδόμο Ερνέστο Εμπράρ, που μετά την πυρκαγιά του 1917 ο οποίος επινόησε την συγκρότηση ενός χώρου, για το πανεπιστήμιο και το τοποθέτησε έκκεντρα σε σχέση με τον πυρήνα της πόλης. 

Λεπτομέρεια από το προοπτικό του δευτέρου σχεδίου του Ε. Εμπράρ για την Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης, 1929-30 
Αρχείο Α. Καραδήμου-Γερόλυμπου και Α. Βιτοπούλου 

Ο Εμπράρ την ίδια χρονιά βρέθηκε στην Αθήνα και συμμετείχε στη ίδρυση της σχολής Αρχιτεκτονικής και οριοθέτησε και εδώ αντίστοιχα μια πανεπιστημιούπολη. Μαθητές του Εμπράρ στην σχολή αρχιτεκτονικές ήταν ο Νικόλαος Μητσάκης, ο Πάτροκλος Καραντινός, ο Νικόλαος Κακούρης, που βγαίνουν από μια μαγιά γαλλικής επιρροής και που θα συναντήσουμε στην Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης ως πρωτεργάτες της υλοποίησης ενός σχεδιασμού που εμπνεόταν από το πνεύμα της νεωτερικότητας. 

Μελέτη Ν. Μητσάκη, προοπτικό, 1939, Αρχείο Α. Καραδήμου-Γερόλυμπου και Α. Βιτοπούλου 

Είναι εντυπωσιακό πως η νέα αυτή αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμβάλει σε ένα χαρακτήρα αλλαγής και νέων ιδεών, σε αντίθεση με την Αθήνα που μάλλον έχει ένα χαρακτήρα συντήρησης. 
Μεταπολεμικοί απόφοιτοι της σχολής αρχιτεκτόνων της Αθήνας φέρνουν στην Θεσσαλονίκη το νέο πνεύμα που εξελίσσεται στην νεωτερική, πολύπλευρη, διεπιστημονική, πρωτοποριακή Αρχιτεκτονική Σχολή της Θεσσαλονίκης, που θα είναι πιο κοντά στην Ευρώπη και το διεθνές κοινό και θα ανακηρύττει περισσότερους διδάκτορες. 

Στην Θεσσαλονίκη σήμερα συναντάμε μια κάθετη ιστορία της αρχιτεκτονικής. Έχουμε μια κάθετη διαστρωμάτωση, ένα campus το οποίο συνεχίζει να εξελίσσεται διατηρώντας τα κτίρια όλων των εποχών σε μια διαρκή διαπλοκή εξελίξεων. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι και σήμερα τα κτίρια εξελίσσονται. 

Προοπτικό του Κεντρικού Πανεπιστημιακού Συγκροτήματος, Κ. Παπαϊωάννου, Κ. Φινές (σύμβουλοι Ι. Λιάπης, Η. Σκρουμπέλος), 1960 

Άποψη του επενδυμένου διαχωριστικού τοιχίου της νέας μονάδας, 
Αρχείο Αν. Κωτσιόπουλου, © Μπ. Λουιζίδης 

Αναρωτιέμαι είπε ο Τουρνικιώτης, τι ακριβώς θα μπορούσαμε να προτείνουμε εμείς εδώ στην Αθήνα για την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου. 

Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου. 

Ποιοί θα ήταν οι αρχιτέκτονες, στους οποίους θα αναφερόμαστε όταν θα έχουμε να μιλήσουμε για τα κτίρια πολλών σχολών και τι βιβλία θα μπορούσαμε να βγάλουμε, ή ενδεχομένως γιατί και δεν βγάζουμε. Γιατί στην Αθήνα μέσα στα ίδια 90 χρόνια δεν μπορέσαμε να αναπτύξουμε ένα σοβαρό αρχιτεκτονικό λόγο για το Πολυτεχνείο και γιατί μετά βίας μπορούμε να αναγνωρίσουμε ή να ονομάσουμε τον αρχιτέκτονα κάποιων κτιρίων… 

ο Νίκος Καλογήρου 

Την παρουσίαση έκλεισε ο Νίκος Καλογήρου με μια αναλυτική παρουσίαση του υλικού του βιβλίου της έκθεσης και διατυπώνοντας και κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα. 


Τα ισραηλιτικά νεκροταφεία πριν την ανέγερση της πανεπιστημιούπολης. Αριστερά το παλιό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής 

Η έκθεση και το βιβλίο που την συνοδεύει προσπάθησε να διερευνήσει την διαχρονική λειτουργία της Πανεπιστημιούπολης, ως πεδίου αρχιτεκτονικού εκσυγχρονισμού. Στην διάρκεια ενός αιώνα, αυτό το campus κατάφερε να σηματοδοτήσει με την συνολική του σύνθεση μεγάλο μέρος από την αστική ταυτότητα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. 

Το κτίριο της Οθωμανικής Σχολής Διοίκησης στην αρχική μορφή του, Β. Ποζέλι, 1888, Συλλογή Γ. Μέγα 

Στην ομιλία του παρουσίασε αναλυτικά υλικό από την έκθεση και το βιβλίο και αναφέρθηκε σε μεθοδολογικά και ιστορικά στοιχεία που καθόρισαν τη δομή του εγχειρήματος, διερευνώντας παράλληλα και αναλύοντας την πολεοδομική, αρχιτεκτονική και ιστορική του διάσταση στην εξέλιξή του. 

Άποψη της πανεπιστημιούπολης και της ΔΕΘ, 1970, 
Θεσσαλονίκη. Τεκμήρια Φωτογραφικού Αρχείου 1900-1980, 2009: 31 

Εκτιμά ότι από αυτή την αναλυτική αποτίμηση που επιχειρείται, σε επίπεδο αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού και παρά τις πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις, υπάρχει και μια αξιοσημείωτη διαχρονική ενότητα σύλληψης, που οφείλεται σε αυτούς τους ευτυχείς συνδυασμούς αξιόλογων αρχιτεκτονικών προτάσεων και κατάλληλων συγκυριών.

Γενική άποψη της νοτιοδυτικής και της βορειοδυτικής όψης του κτιρίου της Φυσικομαθηματικής Σχολής, πριν από τη διαμόρφωση της πλατείας Χημείου, σε φωτογραφία αρχείου. 
Φωτογραφικό Αρχείο Κυριαζόπουλου, Ψηφιοθήκη: ψηφιακές συλλογές, Βιβλιοθήκη Α.Π.Θ. (ARC-2012-49545) 

Τόνισε ότι τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην Θεσσαλονίκη, προέκυψαν από αυτόν τον πραγματισμό που είχαν σημαντικοί αρχιτέκτονες, οι οποίοι με πενιχρά μέσα και με περιορισμένες δυνατότητες κατόρθωσαν να συνδυάσουν το λειτουργικό με το μνημειακό, το διεθνές με το τοπικό, και πέτυχαν σε ορισμένες περιπτώσεις ένα είδος νέας ελληνικότητας, που δεν ταυτίστηκε με τη αναβίωση κλασσικών και παραδοσιακών μορφών, αλλά προσέθεσε μια απογυμνωμένη μνημειακότητα, σε σημαντικά εκπαιδευτικά κτίρια του ΑΠΘ.

Άποψη του αμφιθεάτρου της Κτηνιατρικής Σχολής, 
© Ν. Καλογήρου 

ένα τολμηρό συμπέρασμα...

Ο Καλογήρου καταλήγει σε ένα τολμηρό συμπέρασμα που στηρίζεται στην διαπίστωση ότι η χωρική δομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διατήρησε ένα καινοτόμο και νεωτερικό χαρακτήρα και μπορεί αυτό να συσχετιστεί με παραμέτρους που σχετίζονται με την ευρύτερη πολιτική αστικού εκσυγχρονισμού στην Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα, που εμπεριέχει ταυτόχρονα τις συνιστώσες αλλαγής το χώρου της πόλης, το urban, αλλά και της κοινωνικής bourgeois διάστασης της μεταρρύθμισης. 

Έτσι η κατασκευή του χώρου στην Πανεπιστημιούπολη μπορεί να συσχετιστεί, με την καινοτόμα, ιδιότυπη εξέλιξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που από την αρχή του, για παράδειγμα, καλλιέργησε τον δημοτικισμό. 

«Μήπως ο μοντερνισμός στην αρχιτεκτονική είναι το αντίστοιχο του δημοτικισμού;» 

Μπορεί να μην έγινε συνειδητά αλλά έγινε από την ίδια ομάδα ανθρώπων που ήταν στο πανεπιστήμιο παρόντες. Υπάρχει λοιπόν ένα παρελθόν που φαίνεται να δείχνει ότι η νεωτερικότητα στην γλώσσα, στην έκφραση στην επιστήμη και στην αρχιτεκτονική συσχετίζονται. Ένα συμπέρασμα που δεν είναι αυθαίρετο. 


3.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΟΛΗ ΑΠΘ: 

90+ χρόνια λειτουργίας / 100+χρόνια σχεδιασμού 

έκθεση 


Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, στις 29 Νοεμβρίου 2017 πρωτοπαρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από την 1η Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου 2017  με αναπάντεχη επιτυχία με πάνω από 50 000 επισκέψεις. 

Η είσοδος της έκθεσης σηματοδοτείται με ένα περίπτερο και μία αρχιτεκτονική εγκατάσταση 

Απόψεις του αρχιτεκτονικού περίπατου στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης 

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα, εστιάζει στην ανάδειξη της μοναδικότητας της πανεπιστημιούπολης του Α.Π.Θ. ως νησίδας μοντέρνας αστικής και αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Με αυτή την οπτική, η αρχιτεκτονική διευθέτηση σχετίζεται με την ευρύτερη παιδευτική λειτουργία του Αριστοτελείου στο πλαίσιο του ιδιόμορφου αστικού εκσυγχρονισμού της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης με διαχρονική, πολυπολιτισμική παρουσία. 



Ο κορμός της έκθεσης περιλαμβάνει σύγχρονες αλλά και ιστορικές φωτογραφικές λήψεις, σχέδια, σύντομα κριτικά επεξηγηματικά κείμενα και ογκομετρικό πρόπλασμα του συνόλου. Στην πρώτη ενότητα, μια σύνθετη αφήγηση, ταυτόχρονα ιστορική, πολεοδομική και αρχιτεκτονική, αναλύει χρονολογικά τις διαδικασίες του σχεδιασμού της πανεπιστημιούπολης με αναφορές στο ευρύτερο πολιτικό και πολιτισμικό πλαίσιο. 



Στη δεύτερη ενότητα, 15 επιλεγμένες αρχιτεκτονικές υλοποιήσεις εξετάζονται, ως χαρακτηριστικές μελέτες περιπτώσεων, με αναλυτικές αναφορές στις τυπολογικές, κατασκευαστικές και αισθητικές τους διαστάσεις. 



Πρόσθετο ενδιαφέρον προκύπτει από την παρουσίαση, μέσα στην έκθεση, της απήχησης που είχε η κατασκευή της πανεπιστημιούπολης του Α.Π.Θ. στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, με οπτικοακουστικό υλικό από επίκαιρα εποχής και με αντίγραφα από σχετικές δημοσιεύσεις και εκδόσεις. 

Παράλληλα γίνεται μια απόπειρα αποτύπωσης της σύγχρονης αντιληπτικής εικόνας του χώρου με φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν από τη Φωτογραφική Λέσχη Αρχιτεκτονικής Σχολής (Φ.Λ.Α.Σ.) και βίντεο από το μάθημα «Επιλογές: Το ντοκιμαντέρ στην Αρχιτεκτονική» με θέμα «Διαδρομές στο Α.Π.Θ». 

Η έκθεση υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, με την υποστήριξη της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Α.Π.Θ. και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. 


Για να διαβάσετε τον έπαινο του τιμώμενου Αλέξανδρου Τζώνη, που εκφώνησε ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Νικόλαος Καλογήρου που έχει μεγάλο ενδιαφέρον κάντε ΚΛΙΚ εδώ. 




No comments :

Post a Comment