Monday, December 25, 2017


ΜΙΚΡΕΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΕΣ ΦΑΤΝΕΣ 
ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ

μια παράξενη και ζωντανή εφήμερη γειτονιά


Το μήνυμα ήρθε αναπάντεχα από τον φίλο Θεοκλή Καναρέλη, καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο: 
...Ο Μιλτιάδης, έγραφε, είναι πρώην φοιτητής μου και νυν πολύ αγαπημένος φίλος. Αυτές τις ξεχωριστές εικόνες, με τις εφήμερες αυτοσχέδιες κατασκευές παρουσιάσαμε στη σχολή μας με ένα δικό μου κείμενο ...
Επικοινώνησα με τον Μιλτιάδη Ιγγλέζο και του ζήτησα να μου στείλει αυτές τις «ξεχωριστές ταπεινές εικόνες» που κατέγραψε στην Δαύλεια στον Παρνασσό, τέτοιες χειμωνιάτικες ημέρες και μαζί με το  κείμενό του, σήμερα ημέρα των Χριστουγέννων έχω την χαρά να μοιραστώ μαζί σας: 


«Οι φωτογραφίες αυτές περιγράφουν μέρος μιας ομάδας περίπου τριάντα μικρών αυτοσχέδιων καταλυμάτων που βρίσκονται στον Παρνασσό. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αυτές οι κατασκευές αποτελούσαν τις "βάσεις" γύρω από τις οποίες οι άνθρωποι από τα γύρω χωριά έστηναν τις σκηνές τους για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, εκεί πάνω στο βουνό. 


Κάθε καλοκαίρι λοιπόν, αναπτυσσόταν μια παράξενη και ζωντανή εφήμερη γειτονιά. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου ο χώρος είναι άδειος. Υπάρχουν μόνο οι κατασκευές αυτές, διάσπαρτες στο δάσος, περιμένοντας υπομονετικά την επόμενη θερινή περίοδο. 



Αλλά η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τις συνήθειες των ανθρώπων, καθώς, μεταξύ άλλων, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πια την πολυτέλεια να κάνουν διακοπές, οπότε τα τελευταία τρία ή τέσσερα καλοκαίρια, πολλές από αυτές τις κατασκευές παραμένουν εγκαταλελειμμένες. 



Εσκεμμένα αποφάσισα να φωτογραφίσω τα «πορτρέτα» αυτών των κατασκευών κατά την αντίθετη εποχή, το χειμώνα. Υπάρχει απόλυτη σιωπή και μοναξιά και το χιόνι που τις περιβάλλει τις κάνει να φαίνονται περισσότερο ευάλωτες στα μάτια μου. 



Είναι αυτή η μοναξιά τους που με ενδιαφέρει. Μου θυμίζουν ξεχασμένους (για οποιονδήποτε λόγο) ανθρώπους που περιμένουν μόνο αυτές τις ξεχωριστές μέρες που θα ξανασυναντηθούν με τους αγαπημένους τους. Ωστόσο, για μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους αυτές οι μέρες δεν έρχονται ποτέ. 






Μιλτιάδης Ιγγλέζος 

Ο Μιλτιάδης Ιγγλέζος έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο και φωτογραφία στην Leica Academy, στην Αθήνα. Ασχολείται επαγγελματικά με την αρχιτεκτονική φωτογραφία. Οι πιο προσωπικές του δουλειές αφορούν κυρίως την απεικόνιση των μεταμορφώσεων του φυσικού, αγροτικού και αστικού τοπίου 




Κάντε ΚΛΙΚ στις εκόνες για μεγέθυνση 


No comments :

Post a Comment