Wednesday, December 26, 2012

ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΟΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


σεμνές αρχιτεκτονικές χειρονομίες
 στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου






Ένα ξεχωριστό μικρό αρχιτεκτονικό έργο αξίζει να ανακαλύψετε, περιδιαβαίνοντας τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μεταξύ των οδών Θρασσύλου και Βύρωνος. Πρόκειται για το νέο πληροφοριακό κέντρο του ΕΟΤ που αρχικά σχεδιάστηκε  σαν κέντρο ενημέρωσης των επισκεπτών των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής.


Ένα μονώροφο κτήριο που εντάσσεται σεμνά στη βάση του Βράχου της Ακρόπολης και αναπτύσσεται γύρω από μια πλακόστρωτη αυλή. Αυλή νότια και ηλιαζόμενη, φυτεμένη, με σκίαστρα, κρήνη, καθιστικά και γλυπτά που δεν τοποθετήθηκαν ακόμη. Ένας  φιλόξενος και γαλήνιος τόπος υποδοχής που  εισχωρεί στο σώμα του κτιρίου, σε συνέχεια του εξωτερικού δημόσιου χώρου, του εξαιρετικού αυτού πεζόδρομου της Αθήνας. 





 





Η όλη σύνθεση κατά τους μελετητές αναπαράγει σε ένα βαθμό, μεταγραμμένο με σύγχρονο τρόπο, το οικείο για την περιοχή αρχετυπικό αρχιτεκτονικό πρότυπο του λαϊκού  Αθηναϊκού σπιτιού. Λιτό λεξιλόγιο, έντεχνες λεπτομέρειες και φυσικά υλικά συγκροτούν ένα ευαίσθητο κτίριο που περιλαμβάνει ενιαίο χώρο για την ενημέρωση του κοινού, για εκθέσεις, πωλητήριο, μικρό χώρο προβολών, ιατρείο και χώρους υγιεινής.





Εμφανές σκυρόδεμα, επιχρίσματα από έγχρωμο αρτιφισιέλ, τηνιακές μαρμάρινες πλάκες τα δάπεδα, μορφοσίδερος και ξύλο είναι τα βασικά υλικά που χαρακτηρίζουν το μικρό αυτό κτίριο.


Διευθύνουσα Υπηρεσία: ΕΑΧΑ, Δ/ντρια Ντόρα Γαλάνη

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ΠΛΕΙΑΣ-Δημήτρης Διαμαντόπουλος. Ορέστης Βιγγόπουλος, Κατερίνα Γκιουλέκα, Μ. Μπόρν ΕΠΕ

Συνεργάτες: Ε. Ορφανού, Γ. Μαυρίδης, Γ.Χαλκιάς

Επίβλεψη: Δ. Διαμαντόπουλος


Σε μια εποχή που κυριαρχεί και προβάλεται το υπερφίαλο ανακαλύψτε το μικρό αυτό ποιητικό κτίσμα που δεν "φωνάζει" και εντάσεται αρμονικά στο μεγαλειώδες τοπίο τοιυ βράχου της Ακρόπολης


Click images to enlarge the photo




No comments :

Post a Comment